NERVØS ÅPNING: David de Gea er viden anerkjent som et av de største keepertalentene i verden, men har sett ut til å være tynget av presset det medfører å erstatte dobbelt så gamle Edwin van der Sar i Manchester United-målet. Foto: SCANPIX/EPA/KERIM OKTEN
NERVØS ÅPNING: David de Gea er viden anerkjent som et av de største keepertalentene i verden, men har sett ut til å være tynget av presset det medfører å erstatte dobbelt så gamle Edwin van der Sar i Manchester United-målet. Foto: SCANPIX/EPA/KERIM OKTENVis mer

- Manchester United har gamblet med de Gea

En spansk journalist, en keeper og en ekspert om 20-åringen etter tabbene.

I fotballstudio kl. 21: Manchester City - Swansea

(Dagbladet): Manchester United-keeper David de Gea måtte tåle forsiktig kritikk igjen etter helgas seier over West Bromwich, etter å ha sett mindre enn imponerende ut i Community Shield forrige uke.

I går førte tabben som lot Shane Long utlikne til 1-1 til nye spørsmål om 20-åringen er Uniteds keeperframtid. Erik Thorstvedt mente etter kampen at de Gea så ut som en «liten, forskremt guttunge i et ganske stort mål».

- Manchester United har nok gjort et godt kjøp, men de har nok gamblet litt, sier Daniel Hidalgo, journalist i den spanske sportsavisen AS, til Dagbladet.

Han mener den tidligere Atletico-sisteskansen har mange gode egenskaper, men mener 20-åringen trenger å finne tryggheten på Old Trafford.

- Han er en sjenert gutt, som prøver å komme seg ut av skallet han omgir seg med. Han snakker fort, og sier mye, men bruker aldri store ord. Likevel er det stor forskjell på ham nå og for halvannet år siden. Han har blitt mer selvsikker, mer ærgjerrig og mer sta, mener spanjolen.

- Hva ser du på som de største styrkene hans?

- Det er åpenbart refleksene hans. Det har det alltid vært. Dessuten er han god god på straffer og sterk i én-mot-én-situasjoner. Han har vært på sterk frammarsj helt siden han var 16, sier Hidalgo.

Imponerende få feil
David de Gea slapp inn flest mål fra distanse av alle keepere i La Liga forrige sesong, en enkel «stat» å trekke fram etter Shane Longs lumpe i går.

Daniel Hidalgo påpeker imidlertid at de Gea også var blant de som reddet flest.

- Det at han slapp inn mange mål fra distanse hadde nok mye med forsvaret foran ham å gjøre. Han reddet mange langskudd også også. Han organiserte forsvaret bra, og han gjorde imponerende få feil og tabber, sier Hidalgo, som likevel ser svakheter hos United-håpet.

SVAKHETEN? Også mot Manchester City slapp et enkelt langskudd forbi de Gea.Foto: SCANPIX/AP/Jon Super
SVAKHETEN? Også mot Manchester City slapp et enkelt langskudd forbi de Gea.Foto: SCANPIX/AP/Jon Super Vis mer

- Han har en tendens til å bli litt nølende i utrustningene sine, og kunne med fordel rykket raskere ut fra streken, sier AS-journalisten.

Sjansespill
Et sjansespill, har flere sagt om Alex Fergusons kjøp av David de Gea.

- Ja, det er jeg helt enig i, sier sportssjef i Canal+, Kenneth Fredheim til Dagbladet.

- Jeg synes ikke han var veldig god i La Liga forrige sesong. Da slapp han inn mange lignende mål som i helgen. Men han er et vanvittig talent, og en utrolig spennende keeper. Det er ikke bare, bare å gå inn og erstatte Edwin van der Sar, sier han.

Fredheim tror likevel David de Gea kan være mannen som gjør det.

- Jeg kan ikke se at det er noen unge keepere i verdensfotballen med større poentensial enn de Gea. Men det er med keepere som med vin: De blir stort sett bedre med årene, mener Canal+-profilen.

- Det tar tid å bygge rutine med dem som spiller foran deg, og det er stor forskjell å stå i mål for Atletico enn i Manchester United. Man må prestere fra dag én. Det finnes ikke noen margin for å prøve og feil. Det er bare å se på hvor lang tid sir Alex brukte på å finne en fullverdig erstatter for Peter Schmeichel, sier Fredheim.

- Hva taler mot de Gea?

- Han snakker så vidt jeg har forstått lite engelsk, og det er et potensielt problem for en keeper. Både Schmeichel og van der Sar hadde den spisskompetansen at de var enorme på å prate til backrekka foran seg. Ronny Johnsen fortalte meg at da han spilte med Schmeichel, visste han alltid 100 prosent hva som skjedde i feltet bak seg, og det er en viktig egenskap hos en keeper. Det å være styrende og dominerende er en engelsk keepertradisjon. Det er det gutta foran ham er vant til. Han har ikke god tid på seg, så kort fortalt handler det om å fjerne tabbene og lære seg engelsk, mener Fredheim.

Beskyttes av dommerne i Spania
Frode Olsen har selv erfaring fra La Liga, og følger også engelsk fotball tett som en del av TV 2s fotballteam.

Han tror ikke språkbarrieren er David de Geas største problem.

- Nei, det tror jeg ikke. Jeg har stått i mål foran 60-65 000 mennesker selv, og det er fint lite man får kommunisert. Dødballer er et eksempel på hvor man kan gi litt beskjeder, men likevel, nei, sier Olsen til Dagbladet.

MÅ FÅ FORTSETTE: Kenneth Fredheim mener Alex Ferguson må la den spanske 20-åringen få fortsette i United-målet.
Foto: Daniel Sannum Lauten / Dagbladet
MÅ FÅ FORTSETTE: Kenneth Fredheim mener Alex Ferguson må la den spanske 20-åringen få fortsette i United-målet. Foto: Daniel Sannum Lauten / Dagbladet Vis mer

- Men i feltarbeidet var han selv i spansk målestokk litt «ute og fløy». Det har nok mer med teknikk og timing enn med kroppsbygningen å gjøre, for mange keepere har vært tynne og smale. I Spania er imidlertid involveringene i feltet kanskje færre enn for eksempel i Norge, og det er nok en læringsprosess han må gjennom. Når du skal gå ut, måten du går ut på, slike ting, sier den tidligere Sevilla-sisteskansen.

Olsen mener det ikke er store forskjeller på å være keeper i England og Spania i den moderne fotballen, men ser likevel et par mulige utfordringer ved å flytte fra La Liga til Premier League.

- Det går kanskje litt mer direkte i England, tempoet er litt høyere. På dødballsituasjoner i korridorene slår man nok oftere inn i feltet i England, mot flere kortere frispark i Spania, det kan bety noe. I tillegg beskyttes nok keeperne mer av dommerne i Spania og Italia enn de gjør i England, de får oftere frispark ved kroppskontakt, og det gir en trygghet. I England tenker man seg om før man ruser ut, etter å ha opplevd at det er vanskelig å få frispark, tror han.

Må gis mer tillit
Alex Ferguson ga David de Gea ny tillit etter en skuffende Community Shield. Spørsmålet er hva som er riktig nå, fortsatt satse på de Gea, eller skjerme ham ved å spille med Lindegaard?

- Han må fortsette å gi de Gea tillit. Fjerner han ham fra målet, setter han guttungen mange måneder tilbake. United vant tross alt i helgen, og da må han bare la ham spille. En rutinert keeper kunne kanskje tåle en pause, men jeg er ikke sikker på at en 20-åringen ville takle det like godt. Det jeg imidlertid er 100 prosent sikker på, er at dette vet Ferguson mye bedre enn meg hvordan han skal løse, sier Kenneth Fredheim.

- Det er nesten umulig å svare generelt på. Det kommer an på hvordan han er som type, og hvilken type man har som trener. Mange unggutter vil bare bli tente av litt motgang og være sultne på å slå tilbake, mener Frode Olsen.

- Men jeg har sagt det før, David de Gea er en uferdig keeper på mange områder.

MÅ JOBBE MED FELTARBEIDET: Frode Olsen tror ikke språket er det største problemet for David de Gea.

Foto: Oddmund Lunde / Dagbladet
MÅ JOBBE MED FELTARBEIDET: Frode Olsen tror ikke språket er det største problemet for David de Gea. Foto: Oddmund Lunde / Dagbladet Vis mer