Manchester United tapte 734 millioner

Halvparten er renter på gjelda.

GUL OG GRØNN TIL KLUBBEN ER SOLGT: United-supporterne har ikledd seg opprinnelsesfargene til klubben, i protest mot eierfamilien. Foto: AFP/ANDREW YATES
GUL OG GRØNN TIL KLUBBEN ER SOLGT: United-supporterne har ikledd seg opprinnelsesfargene til klubben, i protest mot eierfamilien. Foto: AFP/ANDREW YATESVis mer

||| (Dagbladet): Malcolm Glazer får skylda for at Manchester United i dag kan melde om et voldsomt tap.

Klubben gikk 734 millioner i minus forrige regnskapsår, før skatt, skriver BBC og nyhetsbyrået PA.

Milliard i overskudd Det på tross av at selve driften av klubben viste et overskudd på hele 929 millioner.

Kostnader på gjelda eierfamilien Glazer har pådratt klubben siden 2005 er grunnen til at overskuddet ble snudd til tap.

United betalte totalt nærmere en milliard kroner i finanskostnader, fra juni til juni. Summen inkluderer renter på 362 millioner kroner.

Noen av gjelds-kostnadnadene er engangsbetalinger knyttet til obligasjonene klubben utstedte i vinter.

Selv om overskuddet av driften hos rødtrøyene fra Old Trafford er rekordstort, mest på grunn av økte kommersielle inntekter, så finnes det også bekymringsvekkende tendenser.

Klubben tjener mindre penger på kampdagene enn ved siste opptelling. Samtidig øker spillerlønnningene med sju prosent. Og spillersalg-pengene stupte fra forrige regnskapsår, da Cristiano Ronaldo-avskjeden sørget for 829 millioner kroner ekstra i kassa.

Uniteds tap står i skarp kontrast til Arsenals overskudd på 521 millioner kroner. På den annen side tapte byrival Manchester City hele 1,1 milliarder i siste regnskapsår.

Arme riddere En velstående supportergruppe kjent som «Red Knights» har det siste året tatt initativ til å kjøpe ut Glazer-familien, men amerikanerne ønsker ikke å selge.

Samtidig har eierne flere ganger fått støtte av manager Alex Ferguson, sjefen er mest bekymret for at fansens protester kan bli så heftige at de skader laget.

- Faktum er at Glazer-familien eier Manchester United, og fram til de bestemmer seg å selge vil de fortsette som eiere - uansett om folk er mot det, sa Ferguson i august.

FÅR DET HAN VIL HA: Alex Ferguson sier han har fått penger til alle spillerne han ønsker seg, og støtter Glazer-familiens eierskap. Foto: AFP/ANDREW YATES
FÅR DET HAN VIL HA: Alex Ferguson sier han har fått penger til alle spillerne han ønsker seg, og støtter Glazer-familiens eierskap. Foto: AFP/ANDREW YATES Vis mer