Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Manchester United fortsatt rikest

Manchester United topper fortsatt pengeligaen

Manchester United holdt så vidt Real Madrid bak seg og topper fortsatt fotballens pengeliga, som årlig utarbeides av konsulentfirmaet Deloitte. 

RIKEST: Jose Mourinho og klubbdirektør Ed Woodward kan være fornøyd med at Manchester United topper Deloittes liste over rikeste fotballklubber. Foto: NTB Scanpix
RIKEST: Jose Mourinho og klubbdirektør Ed Woodward kan være fornøyd med at Manchester United topper Deloittes liste over rikeste fotballklubber. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med omsetning på 676 millioner euro (6,5 milliarder kroner) i sesongen 2016-17 sikret United førsteplassen 1,7 millioner euro foran Real Madrid.

Barcelona og Bayern München tar de neste plassene på listen, som ellers domineres av Premier League-klubber. Hele 10 av de 20 første plassene er besatt av engelske klubber, flere enn noen gang før.

Samlet omsetning for de 20 første på listen vokste 6 prosent fra sesongen før, til rekordsummen 7,9 milliarder euro (73 milliarder kroner).

Manchester Uniteds seier i europaligaen var avgjørende for at laget greide å holde førsteplassen. Real Madrid var nær ved å ta over etter en sesong hvor klubben vant både mesterligaen og La Liga, men nådde ikke helt til topps.

Premier League har fem klubber i topp 10 og altså ti klubber i topp 20, hjulpet av inntektene fra den første sesongen i en ny og lukrativ TV-avtale for den engelske toppserien.

TV-inntekter

Overføringsrettigheter er nå den største enkelte inntektskilde for klubbene i tetsjiktet i pengeligaen. Det utgjør 45 prosent av klubbenes inntekter, og det spekuleres i at selskaper som Amazon og Facebook kan øke inntektene ytterligere ved å kaste seg inn i rettighetskampen for fullt.

– Deloittes pengeliga for fotballen har et engelsk preg i år, og det er ikke overraskende når vi ser på den nye rettighetsavtalen til Premier League og på europacupprestasjonene, sier Tim Bridge, som leder idrettsavdelingen i Deloitte.

– Premier League er nå i prosessen med å innhente anbud på neste avtale fra 2019-20-sesongen, og utfallet av dette blir avgjørende for hvordan pengeligaen vil se ut framover.

Avtalene avgjør

Premier League-avtalen har vokst med 70 prosent hver av de to siste gangene.

– Skjer det igjen, vil pengeligaen utvilsomt bli enda mer engelskdominert. Blir veksten mer moderat, kan klubber fra andre ligaer klatre på listen, sier Deloitte-konsulent Timothy Bridge til AFP.

– Tyskland har en ny TV-avtale som gjelder fra denne sesongen, og den vil få betydning. Det vil også framtidige spanske avtaler. Dessuten vil det nye formatet i mesterligaen trolig gi klubber i andre land, som Italia, et dytt oppover.

Ved siden av 10 klubber fra England inneholder topp 20-listen tre klubber fra Spania, tre fra Tyskland, tre fra Italia og en fra Frankrike.

Topp 20

Dette er pengeligaen, med omsetning i euro i sesongen 2016-17. Tallet i parentes angir plassering i 2015-16):

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!