Mandag tar Høgmo ut troppen til kampen mot England og EM-kampen mot Italia. Der er ikke Martin Ødegaard

Martin Ødegaard trenger ro mer enn landskamper. Morten P kommenterer.

TATT UT : Martin Ødegaard er tatt ut på landslaget av Per-Mathias Høgmo. På mandag tar Høgmo ut troppen som møter England og Italia. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix
TATT UT : Martin Ødegaard er tatt ut på landslaget av Per-Mathias Høgmo. På mandag tar Høgmo ut troppen som møter England og Italia. Foto: Audun Braastad / NTB ScanpixVis mer

DRAMMEN (Dagbladet):• Strømsgodset-Stabæk 2-3.

Onsdag til uka får Martin Ødegaard (15) sin landslagsdebut mot Emiratene med et innhopp han fortjener fordi han er god nok. Neste gang Strømsgodsets store talent blir å finne i en landslagstropp skriver vi januar 2015.

MARTIN ØDEGAARD ER en del av en sjelden norsk årgang offensive spillere og bør behandles deretter. Kall det gjerne lagring av talent og muligheter. Å gjøre annet enn å prøvesmake denne gutten kan nemlig være å ødelegge noe som kan bli aldeles vidunderlig gitt tid og utviklingstålmodighet. For det er ikke nå norsk landslagsfotball trenger Martin Ødegaard, og ikke til neste år heller.

Men vi trenger gutten.

Som et bevis på at det er mulig og at det gror godt bak Mats Møller Dæhli (19) også.

PER-MATHIAS HØGMO var i Drammen da Strømsgodset sløste bort et tosifret antall målsjanser gjennom å tape 2-3 for Stabæk. Det han tok med seg hjem var Stabæks effektivitet, hjemmelagets skrekkelige forsvarspill og en kommende landslagsdebutant som har hatt bedre dager i Tippeligaen. Men igjen, det er ikke til uka Martin Ødegaard skal gjøre det, og ikke er det til neste år heller.

Skal denne gutten bli så god som vi ønsker og tror er fred, ro og utvikling i eget tempo det eneste som gjelder.

MARTIN ØDEGAARD ER en fenomenal fotballspiller til 15-åring å være. Han liker å ha ballen i beina, søker hele tiden rom får å få ballen i beina og når medspillerne finner ham har han stort sett det neste trekket klart. Det forteller at spilleforståelsen er prima og at han hele tiden søker løsninger som er framoverrettet og kreative. Men fotball, selv på utskjelt tippeliganivå, krever mer enn kreativitet og kjappe involveringer med færrest mulig berøringer.

Og det er dette spillet Martin Ødegaard må få all den tiden han trenger til å tilpasse seg.

ALT SNAKKET OM europeiske storklubber, tosifrede muligheter og tresifrede millionbeløp blir i den sammenhengen meningsløst. Heldigvis er Per-Mathias Høgmo en av de som ser dette klarest. For selv om gutten er fenomenal der han er nå - i utvikling i trygge og ikke alt for farlige Tippeligaen - er han ikke i nærheten av det nivået mange synes å mene.

Ikke nå.

Og skal han komme dit må han i hvert fall ikke prøve å forsere noe som helst.

STABÆK FIKK EN flott luke og sikret nok tippeligaplassen med seieren i Drammen. Mye fordi Magne Hoseth spilte en strålende førsteomgang mot et Godset-forsvar som fikk den store skjelven hver eneste gang de ble satt under press. For det var ikke litt dårlig forsvarspill som ga Magne Hoseth (0-1), Franck Boli (0-2 - målgivende Hoseth) og Ville Jalasto (0-3) etter 55 minutter.

Det var meningsløst dårlig forsvarspill.

LUC KASSI HADDE reddet tre ganger på streken for Stabæk samtidig som både Øyvind Storflor og Peter Kovacs hadde vært alene med keeper Sayouba Mande før Lars Christopher Vilsvik endelig reduserte til 1-3 for Godset. Dermed tok det totalt åtte kvalifiserte målsjanser før hjemmelaget scoret. Og selv om også Marvin Ogunjimi reduserte i rimelig tid (2-3 etter 76 minutter) hadde allerede Strømsgodset sløst bort mesteparten av den tida de hadde til rådighet.

Og da vinner man ikke fotballkamper.

Man taper dem.