Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Mange år siden jeg har gått så dypt

Utmattet Hushovd sjanseløs på seieren da treningskamerat Gilbert stakk.

BET GODT IFRA SEG: Thor Hushovd leverte en god Tour-premiere, men var sjanseløs da treningskameraten Philippe Gilbert og Fabian Cancellara angrep mot slutten. Nordmannen var fullstendig utmattet etter målpassering.Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
BET GODT IFRA SEG: Thor Hushovd leverte en god Tour-premiere, men var sjanseløs da treningskameraten Philippe Gilbert og Fabian Cancellara angrep mot slutten. Nordmannen var fullstendig utmattet etter målpassering.Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi fulgte 1. etappe direkte i Tour-studio.

(Dagbladet): Passage du Gois  - veien ut til Ile de Noirmoutier som bare lar seg krysse ved lavvann - var åsted for en av de mest dramatiske episodene i Tour de France-sammenheng i moderne tid.

Den 2. etappen i 1999 etterlot flere av Lance Armstrongs argeste sammenlagtrivaler kavende i tang og tare i den sleipe veibanen.

12 år seinere returnerte hovedfeltet til den fascinerende, lunefulle veistrekningen i i Vendée-regionen.

Contador-tap Selv om arrangøren hadde beregnet tidevannsstrømmene riktig og selve krysningen gikk pent og pyntelig for seg denne gangen, etterlot også dagens etappe tapere i sammendraget, og da kanskje den største favoritten av dem alle, Alberto Contador.

En uoppmerksom tilskuer en mil for mål bekreftet ordtaket om at «liten tue kan velte stort lass». For ved på særdeles uklokt vis å følge med i fartsretningen og samtidig være alt for langt inn i veikanten, klarte han å sette en effektiv stopper for 120 ryttere.

UTKLASSING: Philippe Gilbert var utilnærmelig - som ventet - i avslutningen på dagens etappe.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / PASCAL PAVANI
UTKLASSING: Philippe Gilbert var utilnærmelig - som ventet - i avslutningen på dagens etappe.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / PASCAL PAVANI Vis mer

Blant dem Contador og outsideren Samuel Sanchez.

Opp avsluttende Mont des Alouttes havnet flere av de andre kandidater til gul trøye i trøbbel: Andy Schleck, Bradley Wiggins og Robert Gesink kom inn med gruppa til Contador, men fikk samme tid som hovedfeltet da uhellet var ute innenfor de siste tre kilometerene.

Contador og Sanchez har imidlertid begge 1.14 å ta igjen på alle sine antatt vanskeligste motstandere allerede.
 
Uimotståelig storfavoritt To som derimot gikk klar av begge uhellene, var Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen. Norges to representanter vi rittet var begge regnet som en del av en stor gruppe outsidere på forhånd.

Men det var en mann som stilte til start med et gigantisk favorittstempel, og verdens beste sykkelrytter denne sesongen, viste hvorfor alle trodde at avslutningen på etappen var som skreddersydd for ham.

Omega Pharma Loto-laget gjorde en kjempeinnsats for den belgiske mesteren opp tredjekategoristigningen, og da Leopard-Treks Fabian Cancellara forsøkte seg på en sugende langspurt, hadde Gilbert full kontroll.

Verdenseneren tok umiddelbart bakhjulet på Cancellara, og da sveitseren begynte å stivne, kom det uimotståelige motangrepet, som ingen var i stand til å besvare.

ADVARTE KOMPISEN: Philippe Gilbert sa at han sa til Thor Hushovd at han kom til å vinne, og at Hushovd kom til å bli nummer to underveis på dagens etappe.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / PASCAL PAVANI
ADVARTE KOMPISEN: Philippe Gilbert sa at han sa til Thor Hushovd at han kom til å vinne, og at Hushovd kom til å bli nummer to underveis på dagens etappe.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / PASCAL PAVANI Vis mer

Cadel Evans var den eneste som tok opp jakten, men BMC-kapteinen kom aldri på skuddhold, og måtte nøye seg med annenplassen bak den suverene etappevinneren.

Thor Hushovd gjorde det meste riktig, men kom seg ikke med da Cancellara og Gilbert stakk. I stedet måtte han gjøre opp om spurten i restene av hovedfeltet - en spurt han vant foran José Joaquin Rojas.

Men det kostet. Dyrt.

- Dette ble nesten i hardeste laget. Det er mange år siden jeg har gått så dypt, sier en utmattet Hushovd.

- Thor og jeg er gode venner. Jeg sa til ham underveis at jeg kom til å vinne og at han kom til å bli nummer to. Han ble nummer tre, så det var moro, sier etappevinner Gilbert til TV 2.

MINI-KRISE: Alberto Contador havnet på etterskud i sammendraget etter å ha vært involvert i et uhell som splittet hovedfeltet en mil før mål. Storfavoritten har godt over minuttet å hente inn på sine argeste rivaler.Foto: SCANPIX/AP Photo/Laurent Cipriani
MINI-KRISE: Alberto Contador havnet på etterskud i sammendraget etter å ha vært involvert i et uhell som splittet hovedfeltet en mil før mål. Storfavoritten har godt over minuttet å hente inn på sine argeste rivaler.Foto: SCANPIX/AP Photo/Laurent Cipriani Vis mer

Hushovd er ikke mer enn seks sekunder bak treningskamerat Gilbert i sammendraget, og som beste Garmin-Cervélo-rytter kan det bli gul ledertrøye med fullklaff på morgendagens lagtempo.

Der får han forøvrig Gilberts klatretrøye til låns, mens Evans kommer til å sitte i grønt.

Edvald Boasson Hagen holdt ikke hele veien inn, og endte dagen på 25.-plass.