Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mange dødballer - få gode spisser

Totalinntrykket etter årets 90 første minutter av Tippeligaen: Ekstremt mange dødballer. Og en haug med spisser som ikke er så langt unna samme tilstand.

Det er sannsynligvis

en sammenheng. Riktig nok er det mange lag som har satset hardt på dødballer i en årrekke, men inntrykket fra serieåpningen er at mobiliseringen plutselig er blitt voldsom.Det sendes fram flere spillere, det brukes lenger tid på å forberede en dødball - og kvaliteten på utførelsen virker generelt høyere.

Det kan naturligvis være at flere trenere har sett effekten av godt utførte dødballer. Eller det kan være en konsekvens av en negativ utvikling i Tippeligaen:De dyktige spissene blir færre og færre - og bortsett fra Rosenborg er det ingen lag som kan gå til serieåpningen med en pålitelig avslutter som nærmest kan garantere 15 mål i løpet av sesongen.

Da trenger man andre stolper å lene seg til. Dødballene blant annet. Kanskje var det ikke tilfeldig at nettopp Rosenborg var et av de lagene som sleit mest med dødballer mot seg denne helga.

Jeg så seks Tippeligalag

i aksjon i seriestarten. Fem av dem har spissproblemet felles. Det gjelder følgende lag - prioritert etter alvorlighetsgrad:Lyn, Molde, Vålerenga, Odd Grenland og Brann.

En situasjon ille nok for lagene som berøres. Enda mer alvorlig for fotballnasjonen Norge og dem som er opptatt av etterveksten blant landets spisser.For - av ni spisser på de fire nevnte lagene i serieåpningen, var hele fem utlendinger.

Med andre ord: Nivået på spissene er lavt - og utlendingene er best.

Skulle gjerne skrevet

at jeg bare hadde vært litt uheldig med utvalget av kamper. Men tendensen ble ikke svakere av det som skjedde på de øvrige arenaene:7 av 14 mål i serieåpningen ble scoret på dødball.5 av 14 mål ble scoret av utlendinger.

Mer konkret:Aalesund-Tromsø: Fire av fem mål på dødballer. To av fem mål scoret av midtstoppere. Ett av fem scoret av utenlandsk spiss.

Men - i all rettferdighet: I den kampen fant vi også rundens lyspunkt: Morten Gamst Pedersen, tomålsscorer og ungt norsk spisstalent. Lillestrøm- Bodø/Glimt: På Åråsen scoret tyskeren Uwe Rössler (34) for dødballspesialisten Lillestrøm - riktig nok ikke på dødball.Sogndal- Stabæk: To av tre mål scoret på dødball. Ett av dem av utenlandsk midstopper.Viking- Bryne: Ett av tre mål på dødball - scoret av utenlandsk midtstopper. Men lyspunkt også her: Erik Nevland - antakelig den mest stabilt gode norske spissen i Tippeligaen.

Trenerne må ta sin del av skylda

. I første rekke Teitur Thordarsson (Lyn) Arne Sandstø (Odd Grenland) og Gunder Bengtsson (Molde). For flere av de unge norske spisstalentene som faktisk finnes, satt skadefrie og klare på innbytterbenkene rundt omkring i Tippeliga-Norge. I helga satt de beste eksemplene i Oslo og Skien.Lyns Eldar Hadzihmemedovic får norsk statsborgerskap i løpet av sesongen. Men viktigere i denne sammenheng:

Han er 18 år, han har vært god i vinter og vår - og det er umulig å forestille seg at han kunne spilt dårligere enn Ole Bjørn Sundgot og Helgi Sigurdsson gjorde for Lyn i går.Og i Skien satt Magne Hoseth (Molde), Espen Hoff (Odd) og Martin Wiig (Odd) på benken fra start, mens spisstrioen Sigthorsson (Molde), van Ankeren (Odd) og Henriksson (Odd) spilte seg til karakterene 4, 4 og 5:

Skuffende. Skuffende. Middels.


Som også kan være en grei vurdering av hele seriestarten. Som seriestarter flest.

SPISSPROBLEMER: Vålerengas Tobias Grahn (t.v) er en av mange utenlandske spisser i Tippeligaen som ikke lyktes i serieåpningen. Azar Karadas er et av få norske spisstalenter på brukbart nasjonalt nivå i øyeblikket.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media