- Mange elsket en vakker løgn framfor den stygge sannheten

Stjerneregissør med nye Armstrong-avsløringer.

 JUKSEMAKER:  Pipelort. Lance Armstrong får kjørt seg i en ny dokumentar om den gamle stjernens liv som en doper. Foto: Francois Lenoir / EPA / NTB Scanpix
JUKSEMAKER: Pipelort. Lance Armstrong får kjørt seg i en ny dokumentar om den gamle stjernens liv som en doper. Foto: Francois Lenoir / EPA / NTB ScanpixVis mer

En dokumentarfilm om dopingskandalen rundt Lance Armstrong (41) har premiere på filmfestivalen i Venezia tirsdag kveld.

Det er den amerikanske stjerneregissøren Alex Gibney som har laget filmen «The Armstrong Lie» om den tidligere proffsyklisten.

Gibney har blant vunnet Oscar for beste dokumentar med filmen «Taxi to the dark side» i 2008. Den handler om utbredt bruk av tortur i det amerikanske militæret og i etterretningen.

Den 105 minutter lange filmen om Armstrong skulle egentlig være en hyllest som handlet om syklistens comeback i 2009, men da avsløringene om amerikanerens utbredte dopingbruk ble kjent i fjor, skiftet Gibney tema.

- Elsket en vakker løgn Blant annet tar filmen opp nye avsløringer om at det internasjonale sykkelforbundet ikke gjorde nok for å avdekke Armstrongs bruk av ulovlige midler.

Filmen inneholder intervjuer med Armstrong selv, tidligere lagkamerater og dopinglegen Michele Ferrari.

- Mange mennesker elsket en vakker løgn framfor den stygge sannheten, sier Gibney i filmen.

Armstrong vant sin første av sju strake Tour de France-titler i 1999 etter å ha kjempet en hard kamp mot kreftsykdom.

Innrømmet jukset I årene som fulgte ble Armstrong beskyldt for doping fra flere hold. Amerikaneren nektet, og han var kjent for å gå knallhardt mot dem som rettet dopinganklager mot ham.

I fjor høst ble han fratatt alle Tour de France-titlene etter en rapport som malte ham som en juksemaker.

I januar valgte han å kaste kortene og innrømmet årevis med doping i et intervju med den amerikanske talkshowverten Oprah Winfrey.

(NTB)