NY SJANSER: Johannes Thingnes Bø går inn i sin første skiskyttersesong som en gift mann. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NY SJANSER: Johannes Thingnes Bø går inn i sin første skiskyttersesong som en gift mann. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Johannes Thingnes Bø før sesongstart:

- Mange fikk sjokk da jeg fridde

2018 har gitt store oppturer for Johannes Thingnes Bø. Nå starter jakten på flere.

TRYSIL (Dagbladet): Lørdag er det sesongstart på Sjusjøen for de norske skiskytterne, og for Johannes Thingnes Bø (25) handler alt om å gjenskape de gode øyeblikkene.

2018 har vært et innholdsrikt år for skistjerna, med blant annet OL-gull (normaldistansen) i Pyeongchang og bryllup i sommer som to høydepunkter.

Skiskytteren innrømmer at han stortrives med å kombinere rollene som idrettsmann og ektemann.

- Det er strålende. Det anbefales, sier Thingnes Bø til Dagbladet og gliser.

Han fortsetter:

- Det var mange som fikk sjokk da jeg fridde som 24-åring og giftet meg som 25-åring. Mange tenkte kanskje det var tidlig og spontant. Jeg synes det er veldig fint, og jeg visste at Hedda var den rette. Da var det ingen vits å vente lenger, sier han.

Thingnes Bø giftet seg med Hedda Kløvstad Dæhli i juni i sommer.

- Jeg er utålmodig, vet du. Jeg måtte sikre meg henne før det var for seint.

- Er det noen forskjell på å være Johannes Thingnes Bø før og etter at du ble en gift mann?

- Ja, nå er det mer kjærlighet og mer ekte. Det er tryggere rammer, sier skiskytteren med et smil.

- Hvordan kombinere privatlivet, kjæreste og all reisingen i vinter?

- Du må ikke skrive at det blir altfor mange døgn borte … sier Thingnes Bø og ler høyt.

- Det er det som er litt kjedelig når alt er bra på privaten: Å reise bort kan gjøre litt vondt. Dette var begge fullt klar over da vi møtte hverandre. Begge synes det er kjedelig med avstand, men ingen ønsker at jeg skal gi meg med skiskyting for å være hjemme. Hedda mener det er totalt uaktuelt at jeg skal bruke mindre tid på idretten. Dette er noe hun må leve med og Hedda vet det er slik vi må leve de neste åra, men det skal blir ikke slik til evig tid, sier han fra hotellstolen i hotellobbyen i Trysil.

- Det positive med mye reising er at jeg blir nyforelska hver gang jeg kommer hjem, fortsetter Thingnes Bø og drar fram det karakteristiske gliset.

Vil ikke kopiere Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen (44) la opp etter sist sesong etter 26 sesonger med verdenscup. Han debuterte i 1993.

Johannes Thingnes Bø ser ikke på seg selv som en ny Bjørndalen - og utelukker å holde på med skiskyting til han når samme alder.

- Du kunne aldri forsøkt å kopiere Bjørndalen?

- Det kommer aldri til å skje. Ole Einar var en evighetsmaskin. Han hadde livet med seg på renn, Nathalie Santer (ekskone) var skiskytter, Darja (kone) er skiskytter. Han hadde trailer og han tok livet med seg til skiskytterarenaen. Slik kommer aldri jeg til å leve, sier Thingnes Bø.

Han røper likevel:

- Dersom Hedda var skiskytter og vi hadde bobil og smøretrailer, så kanskje jeg kunne holdt på nesten like lenge som han.

OL-GULLET: Johannes Thingnes Bø tok gull på normaldistansen 20 km i OL sist vinter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OL-GULLET: Johannes Thingnes Bø tok gull på normaldistansen 20 km i OL sist vinter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Litt trøbbel

Han har hatt en litt rufsete oppkjøring etter OL-sesongen som inneholdt OL-gull og ni seire i verdenscupen.

Med tre ulike plager i høst er han litt usikker på formen før sesongstarten til helga.

- Akkurat nå aner jeg ikke hvordan jeg ligger an. Det jeg vet blir bedre for hver dag, sier Thingnes Bø til Dagbladet.

Etter en strålende treningssommer kom plagene på rad og rekke for stryningen.

På seinsommeren var han på løpetur med storebror Tarjei Bø da Johannes plutselig snublet i en stein.

- Jeg gikk «på trynet». Tåa er fortsatt blå og det var veldig vondt, sier Thingnes Bø.

- Rett etterpå (i september) fikk jeg rhinovirus (forkjølelsesvirus) og mistet flere uker med trening. Det tok tre uker før jeg var tilbake, sier skiskytteren.

- Kort tid seinere (oktober) var vi på samling i Tyskland. Da smalt det plutselig i ryggen og jeg ble liggende i senga i ei uke, sier 25-åringen.

Nå er han kvitt smertene - men formen er han usikker på.

- For hver dag får jeg mer energi, men skal jeg være ærlig så aner jeg ikke hvordan formen er før konkurranser. Formen er i alle fall stigende, sier Thingnes Bø.

Nye grep

Stryn-mannen ble nummer to i verdenscupen sammenlagt sist sesong, bare slått av Martin Fourcade med 89 poeng totalt over alle 22 renn.

- Hvordan bli bedre denne sesongen?

- Liggende skyting hemmet meg i fjor. Å bli bedre på det området var målet jeg satte meg etter sesongen sist. Nå føler jeg treffer mer allerede, så da gjenstår det å få til det samme i konkurranse, sier Thingnes Bø.

- Føler du deg som verdens beste skiskytter?

- Nei, det er Martin Fourcade. Han er best og mest komplett. Jeg er kanskje en god visepresident, sier stryningen før sesongstarten på Sjusjøen lørdag og søndag med sprint og fellesstart.

Verdenscupen åpner i Pokljuka i Slovenia 30. november.