- Mange kan lære av ærligheten til Hushovd

Treneren slår tilbake mot kritikken.

I TYKT OOG TYNT: Atle Kvålsvoll (til høyre) forsvarer Thor Hushovd og mener mediekritikken er urettferdig. Her feirer duoen Garmins seier på lagtempoen under Tour de France i 2011. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
I TYKT OOG TYNT: Atle Kvålsvoll (til høyre) forsvarer Thor Hushovd og mener mediekritikken er urettferdig. Her feirer duoen Garmins seier på lagtempoen under Tour de France i 2011. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

(procycling.no): Atle Kvålsvoll tar et oppgjør med den negative medieomtalen etter utgivelsen av Thor Hushovds selvbiografi i forrige uke.

På sitt eget nettsted beskriver Hushovds trener hvordan han opplever de mange oppslagene rundt Lance Armstrongs dopinginnrømmelse overfor den norske sykkelprofilen. Kvålsvoll er ikke overrasket over oppmerksomheten rundt bokkapittelet med Armstrong-samtalen i 2011.

Amerikaneren sa den gangen «we all did it» til Hushovd, med hentydning til dopingbruk i sykkelsporten. Grimstadsyklisten gikk ikke videre med informasjonen. Treneren merker seg at de fleste medier har vært negative til Hushovds valg om å ikke fortelle Antidoping Norge om Armstrongs utsagn.

«Jeg skal ikke dra noen lang avhandling om dette var riktig eller galt her, bare understreke at jeg støtter Thor i hans vurdering den gang. På den 100 minutter lange pressekonferansen torsdag forklarte han selv grundig sitt valg», skriver Kvålsvoll.

Etter boklanseringen synes han likevel at mediekjøret har virket veldig urettferdig. Han mener Hushovd har konsentrert seg om det han kunne gjøre noe med selv for å prestere optimalt.

Får gjennomgå
«Mennesket Thor Hushovd har vært ærlig og bydd på seg selv og får gjennomgå for akkurat det. Mange har noe å lære av denne ærligheten, ikke bare andre utøvere, men også idrettsledere i viktige posisjoner og kommentatorer i media hvor flere av dem knapt har vært på et sykkelløp», skriver Atle Kvålsvoll.

- Thor har vært ærlig hele veien på de lagene han har syklet i karrieren, mot utøvere og ledere. Han har vært tydelig på det han mener, og alltid vært aktivt med i arbeidet han har lagt ned på lagene sine, utdyper trønderen overfor procycling.no.

- Forstår du det hvis noen mener han ikke har vært ærlig hele tiden, med tanke på at han ikke anga Lance Armstrong?

- Det kan man jo si. Men det var ikke det jeg siktet til her. Det jeg mente var at han har vært ærlig i de ulike prosessene som foregår på et lag.

På nettstedet sitt påpeker treneren videre at Hushovd ikke er en A4-utøver, men en kar som ofte har skapt store overskrifter med prestasjonene sine på sykkelen. Kvålsvoll mener vinnerskallen til «grimstadoksen» har vært drivkraften bak de mange flotte resultatene han har levert.

Kvålsvoll synes også Hushovd har vært med på å gjøre ham til en bedre trener ved å ta viktige valg selv.

- Én av Thors styrker
«Thor er en som står for sine valg både i selve situasjonen og i ettertid. Å sette seg tilbake i situasjoner når ulike valg skulle tas, er ikke lett. Man har lett for å se hvor enkelt det egentlig var når man får litt avstand. Også kalt etterpåklokskap. For å få en sentral posisjon på et lag må man være med å påvirke valgene som tas. Dette har vært én av Thors styrker som utøver. Mange utøvere tar i mot beskjeder om hva de skal gjøre, mens de aller beste gjennom konstruktive innspill er med på å prege hva som blir avgjørelsen til slutt», skriver Hushovds trener.

- Det er viktig for meg å fa fram disse sidene ved Thor og beskrive den personen han er, tilføyer Kvålsvoll i samtale med procycling.no.

Han vil ikke spekulere i om Hushovd kunne blitt svekket som syklist hvis han hadde gjor et annet valg i 2011, og videreformidlet opplysningene om Armstrongs dopingbruk.

Som Hushovds trener de siste elleve årene synes 52-åringen det har vært ille å lese mye av det som er blitt skrevet om sykkelprofilen de siste dagene. Han mener utøveren Thor Hushovd, og det han oppnådde i karrieren, burde blitt viet mer oppmerksomhet etter bokutgivelsen.

«Thor Hushovd tåler en støyt og han tåler denne også. Han vet hva han står for, han vet hvorfor han har vurdert ulike ting gjennom en lang sykkelkarriere og han vet hvilke enorme prestasjoner han har gjort. De skal jeg kose meg med når jeg lar tankene vandre tilbake i tid med boken «Thor» mellom hendene», avslutter Atle Kvålsvoll innlegget med.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.