TV-EKSPERT:   Johan Kaggestad.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TV-EKSPERT: Johan Kaggestad. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Mange ledere synes arbeidet mot doping er OK i dag. Da slipper de utfordringer og problemer

Kaggestad om dopingboka.

(Dagbladet): «I 2014 er det fremedeles ikke noe problem å dope seg og slippe unna med det (...). Du skal være enten dum, ha dårlige rådgivere eller være svært uheldig for å teste positivt.»

Slik innleder Mads Drange sin bok «Den store dopingbløffen», som kommer ut denne uka. Han har vært involvert i antidopingarbeidet i ti år, og sa opp jobben i Antidoping Norge 20. april 2013.

Han kritiserer systemet, og vil ikke henge ut verken idrettsutøvere eller idretter.

- Det han skriver stemmer med min opplevelse om at andidopingarbeidet internasjonalt er veldig mangelfullt, sier Johan Kaggestad, ekspertkommentator på TV 2.

Penger Flere kritiserer i dag Drange for bare å kaste ut påstander, uten å komme med konkrete idretter og navn.

- Nå slenger han bare ut påstander. Jeg regner med at han skriver denne boka for å tjene penger, sier tidligere langrennsløper Odd-Bjørn Hjelmeset til TV 2.

Slik ser ikke Kaggestad på det.

- Det er viktig at en som har jobbet med dette, og som har vært så sentral, sier noe om dette subjektivt. Innspillene han kommer med må tas seriøst, påpeker han.

- Der det ikke er systematisk dopingarbeid er det lett å jukse. Vi må få en uniform å drive dopingarbeid på.

Han mener sykkesporten er best i klassen:

- Jeg vil trekke fram prosessen de har gjort med å kartlegge blodspeilet til de 500 beste rytterne i verden. Ryttere med uregelmessig blodspeil blir fotfulgt, før de eventuelt havner i dopinggarnet.

Slipper problemer I boka «Den store dopingbløffen peker forfatteren på «et globalt kontrollsystem som ikke evner å bekjempe doping, men som likevel fungerer som et alibi for idrettens omdømme.»

Kaggestad er enig:

- For mange ledere i internasjonal toppidrett synes det er OK i dag. Da slipper de utfordringer og problemer som måtte dukke opp.

Han fortsetter:

MED NY BOK:   Mads Drange. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MED NY BOK: Mads Drange. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Boka må sees på som en varslerprosess. Opp gjennom historien har vi sett eksempler på varslere som er blitt forfulgt og trakassert, men så har det vist seg at de har rett til slutt. Dette bør tas på alvor, og føre til at Norges Idrettsforbund samler seg og tar initiativ overfor internasjonale idrettsorganisasjoner.

Overrasket Kaggestad er blant annet overrasket over fotballen, og manglende dopingkontroller utenfor konkurranser.

- Det er en utholdenhetsidrett. På 90-tallet viste det seg at Juventus-spillere var steindopet på EPO. Vi må få en uniformitet i antidopingarbeidet.

Han mener det er naivt å tro at alle som stiller i Sotsji-OL har rent mel i posen.

- Ulike særforbund praktiserer antidopingarbeidet svært forskjellig, sier Kaggestad, og fyrer av følgende salve:

- Jeg tror ikke IOC (Den internasjonale olympiske komité) er interessert i kvaliteten på antidopingarbeidet.

- Hva må gjøres nasjonalt?

- Jeg synes budsjettet til Antidoping Norge bør tredobles ut ifra dagens 30 millioner kroner.

Han tilføyer:

- Det er ingen grunn til å mistenke forfatteren for å ville tjene penger. Det er uansett ikke mye å tjene på en slik bok.

TILSTO:  Johan Kaggestad trekker fram sykkesporten som dyktig på antidopingarbeid. Lance Armstrong tilsto til slutt sin brøde. Oprah Winfrey til høyre. Foto: NTB Scanpix
TILSTO: Johan Kaggestad trekker fram sykkesporten som dyktig på antidopingarbeid. Lance Armstrong tilsto til slutt sin brøde. Oprah Winfrey til høyre. Foto: NTB Scanpix Vis mer