Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bare én spiller fra Eliteserien skal til VM

Mange med norsk bakgrunn i VM-troppene

Bare en av de 736 spillerne i fotball-VM hører hjemme i en norsk klubb, men mange har en fortid i norsk fotball.

ENESTE SPILLER: Vålerenga og Islands Samuel Fridjonsson er med til VM. Han er den eneste som spiller i Eliteserien som tar turen til Russland i juni og juli. Foto: NTB/Scanpix
ENESTE SPILLER: Vålerenga og Islands Samuel Fridjonsson er med til VM. Han er den eneste som spiller i Eliteserien som tar turen til Russland i juni og juli. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Vålerenga-spiller Samuel Kari Fridjonsson er den eneste spilleren i fotball-VM som har norsk klubbadresse, men det skorter ikke på spillere som tidligere har vært med å sette farge på norsk seriefotball.

22-årige Fridjonsson fikk drakt nummer 3 i Islands første VM-tropp noensinne. Selv om tre nordiske nasjoner er med i sluttspillet, ble han den eneste uttatte som spiller sin klubbfotball i Norge. Det var bare så vidt.

Rosenborg-duoen Nicklas Bendtner og Mike Jensen var blant de fire siste som ble vraket da Danmarks endelige tropp ble tatt ut.

Bendtner ville vært selvskreven om det ikke var for skaden han pådro seg i seriekamp en uke før det endelige uttaket.

Klar for fotball-VM? Vi har samlet noen av VM-historiens største øyeblikk! ⚽

A post shared by Dagbladet (@dagbladet) on

Yndlinger med erfaring fra norsk fotball

Kara Mbodji var en yndling i Tromsø-drakt fra 2010 til 2012. De tre siste sesongene har han spilt for den belgiske storklubben Anderlecht, og han har drakt nummer 4 i Senegals VM-tropp.

Blant landslagskameratene er Mame Biram Diouf, som øste inn mål for Molde i to og en halv sesong fra 2007 til 2009. Han imponerte i den grad at han ble kjøpt av Manchester United, men slo ikke gjennom der. De siste sesongene har han spilt for Stoke.

I Nigerias VM-tropp er John Obi Mikel lagkaptein med trøye nummer 10, mens Odion Ighalo er nummer 9. Begge spilte eliteseriekamper for Lyn før de ble profiler i Premier League.

Nå på tampen av karrieren (Mikel er 31, Ighalo 28) tjener begge store penger i kinesisk fotball.

Costa Rica går til VM med flere tidligere profiler fra norsk toppserie. Christian Bolaños herjet for Start fra 2008 til 2010 inntil han ble kjøpt av FC København, der han i flere år var en viktig spiller. Celso Borges var en av Fredrikstads stjerner sist klubben var etablert i eliteserien. Han ble solgt til AIK før 2012-sesongen, og FFK rykket ned.

"Norske" islendinger

Islands lag er fullt av spillere med en klubbfortid i Norge.

Keeper Hannes Thor Halldorsson spilte for Bodø/Glimt da han hjalp Island til kvartfinale i EM for to år siden, men er nå i danske Randers.

Birkir Már Sævarsson spilte i mange år for Brann, Sverrir Ingi Ingason, Birkir Bjarnason og Jon Dadi Bödvarsson har en fortid i Viking, Björn Bergmann Sigurdarson har vært i Lillestrøm og Molde, mens Emil Hallfredsson så vidt har vært innom Lyn.

Blant alle spillerne som har vært innom norske klubber i sin karriere skal det selvsagt ikke glemmes at det er en vaskeekte nordmann med i fotball-VM.

Åge Hareide er den første nordmann som leder en annen nasjon i fotballens aller største turnering.

Romsdalingen spilte 50 landskamper for Norge (1976 til 1986) og var landslagssjef for Norge i 58 kamper (2004 til 2008), men sitt første sluttspill opplever han som Danmarks landslagssjef.

England er for øvrig eneste sluttspillnasjon med bare hjemlige spillere i troppen, mens Senegal og Sverige er de eneste uten en eneste hjemlig spiller.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media