FAVORITT: Lørdag kan Vibeke Skofterud (31) vinne sitt første verdenscuprenn. Og hun er favoritt til å gjøre det.  Foto: Øistein Norum Monsen
FAVORITT: Lørdag kan Vibeke Skofterud (31) vinne sitt første verdenscuprenn. Og hun er favoritt til å gjøre det. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer

- Mange mener det er avgjort på forhånd når Marit stiller

Nå er Marit Bjørgen borte. Da er Vibeke Skofterud favoritt.

Marit Bjørgen (31) har vært i en klasse for seg i distanserenn til nå denne sesongen, som hun også var det de to foregående sesongene.

Fredag kom nyheten om at Bjørgen dropper lørdagens 10 km klassisk fellesstart i slovenske Rogla. Langrennsdronningen har sår hals, og reiste hjem til Norge for ikke å gamble med Tour de Ski-formen.

Det gjør veien til topps kortere for alle andre. Og den største favoritten er Bjørgens jevnaldring og lagvenninne i mer enn ti år, Vibeke Skofterud.

- Først og fremst vil jeg si det er leit at ikke Marit kan gå her. Men samtidig kan man ikke slå andre enn dem som stiller til start, så jeg skal selvfølgelig prøve å gripe muligheten, sier Skofterud til Dagbladet.

- Aldri skjedd før - Når var du sist favoritt i et verdenscuprenn?

- Det har vel aldri skjedd før. Og jeg tar absolutt ingenting for gitt nå heller. Men ja, jeg er klar over at jeg på papiret er den best rangerte av alle som starter.

Skofterud debuterte på pallen i verdenscupen for drøyt ti år siden, da hun ble nummer tre på den klassiske femkilometeren i Cogne 8. desember 2001. Totalt er hun oppe i ti pallplasseringer. Hun har også fått med seg to VM- og ett OL-gull i stafett.

Men aldri har hun stått øverst på pallen individuelt, verken i verdenscup eller internasjonale mesterskap.

Endelig realistisk I øyeblikket har hun altså bare Bjørgen foran seg på verdenscuplista, etter å ha vært på pallen i tre av fire renn i vinter. Den første seieren kan komme.

- Blir du ekstra nervøs av at du faktisk er favoritt i Bjørgens fravær?

GODE VENNINNER: Marit Bjørgen og Vibeke Skofterud er like gamle og har vært på samme lag siden de var juniorer. Lørdag kan Skofterud skinne i Bjørgens fravær. Foto: Thomas Rasmus Skaug
GODE VENNINNER: Marit Bjørgen og Vibeke Skofterud er like gamle og har vært på samme lag siden de var juniorer. Lørdag kan Skofterud skinne i Bjørgens fravær. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

- Nei, det tenker jeg ikke sånn. Spenningsnivået har vært høyt foran alle renn i år. Det skyldes at jeg vet at jeg har en realistisk sjanse til å kjempe helt i toppen. Jeg har snakket om å kjempe i toppen tidligere år også, men da har det ikke vært realistisk. Jeg har vært god, men ikke god nok til å vinne. Nå er jeg god nok, fastslår hun.

Hete hoder Tidligere ville Skofterud sett på det som en ulempe at løpet går i fellesstart. Nå vil hun bruke det til sin fordel.

- Jeg tror det kommer til å gå ei kule varmt i hodet på mange fordi Marit ikke er med. Det er flere som vil tenke at de endelig har muligheten, for det er ingen tvil om at mange mener det er avgjort på forhånd når Marit stiller til start. Jeg skal ha fokus på meg sjøl, holde hodet kaldt og gå fornuftig, sier Skofterud, som håper å ha distansert konkurrentene før en eventuell spurt.

- Hvordan skal en eventuell seier feires?

- Hehe, her tar vi ingenting på forskudd.