SETTER REKORD: Trener Roy Johansen mangler en rekke spillere, men Tommy Jacobsen (t.h)  er fortsatt med i VM. Der setter han v-rekord i antall VM. Foto: EPA/ROBERT GHEMENT
SETTER REKORD: Trener Roy Johansen mangler en rekke spillere, men Tommy Jacobsen (t.h) er fortsatt med i VM. Der setter han v-rekord i antall VM. Foto: EPA/ROBERT GHEMENTVis mer

Mange nye fjes på VM-laget

Har mistet sju siden OL.

|||

Skader, fødsler og nøkkelspillere som har gitt seg. Utfordringene sto i kø for Roy Johansen foran ishockey-VM.

- Sju mann er ute siden OL. Det er mange nye spillere på laget i nye roller. Det var nesten som å starte fra scratch igjen, sa landslagssjef Roy Johansen til NTB foran VM i Tyskland.

Siden OL har Mads Hansen, Morten Ask, Mats Trygg, Per-Åge Skrøder, Tore Vikingstad, Lars Erik Lund og Jonas Andersen forsvunnet. Nye på laget er Vålerenga-spillerne Brede F. Csiszar, Knut Henrik Spets og Anders Fredriksen, Henrik Solberg og Peter Lorentzen fra Stavanger Oilers, Ken Andre Olimb (Frisk Asker), Andreas Martinsen (Lillehammer), Lars Løkken Østli (Storhamar).

Til tross for det mange nye fjesene siden OL i Vancouver synes Johansen at laget har hevet seg gradvis fram til VM. Selv om 0-4 for Sveits ikke var så veldig lovende.

- Det har helt klart vært en økning siden vi startet VM-oppkjøringen. De som kommer rett fra eliteseriespill trenger den internasjonale matchingen. De må opp et mye raskere og et fysisk tøffere nivå. Vanskelig å si om de nye gutta klarer det.

Tollefsen med karantene

Den norske troppen består for tiden av 25 spillere. Norge kan vente helt til søndag med å melde inn laget. Ole Kristian Tollefsen må sone tre kampers karantene etter matchstraffen i OL, og går glipp av de første kampene.

Nok en gang vil Norge få en viktig nøkkelkamp i et VM, denne gang mot Frankrike. Det tar Roy Johansen med knusende ro, for det er en rolle norsk ishockey er vant med og har taklet bra de siste årene.

- Slik var det mot Tyskland og Danmark sist. Bestandig når treerlaget og firerlaget i en gruppe møtes er det mye som står på spill. Så den situasjonen er ikke noe forskjellig fra tidligere år.

Forskjellen er at Norge denne gangen er rangert som nummer tre i gruppen.

- Ut fra forutsetningen synes jeg at vi har fått gjort mye bra i forberedelsene. Vi har fått opp tempoet og styrken i spillet vårt. Det må være på plass skal vi lykkes, sa Johansen.

Norge innleder mot Sverige 9. mai i Mannheim. Så følger Tsjekkia tirsdag før skjebnekampen mot Frankrike skjærtorsdag.

Da vil det bli avgjort om Norge blir med og får spise kirsebær med de store eller må ut i et nedrykkspill mot de andre gruppefirerne.

Spenningen øker

Patrick Thoresen kjenner at spenning begynner å komme tilbake i kroppen.

- Det er alltid litt ekstra spenning foran VM. Det er jo en stund siden vi har møtt Sverige.

- Jeg har i hvert fall fått forberedt med meg maksimalt, og bank i bordet unngått skader. - Nå blir det terping på detaljer og holde kroppen i gang fram til søndag.

Thoresen og Matz Zuccarello Aasen har fått en ny makker i 1.-rekka etter at Tore Vikingstad har valgt å droppe landslaget.

- Tore er jo ute så da måtte vi finne annen en. Anders (Fredriksen) har fått to kamper med oss og når han kommer opp på et internasjonalt nivå så skal det bli bra.

Anders Fredriksen og Tommy Jakobsen er de eneste i det norske laget som har slått Canada i et VM. Det var i St. Petersburg-VM i 2000. Det har Thoresen til gode å gjøre.

Den norske kapteinen Tommy Jakobsen vil sette verdensrekord i antall VM-turneringer i Mannheim søndag. Han runder 17 turneringer og vil trone øverst på den listen.

(NTB)