MOT ALLE ODDS: Rune Skarsfjord og Brann ble av nesten alle fotballsynsere dømt nord, ned og vest før sesongen. Nå er laget på 4. plass i Tippeligaen og klar for nok en cupfinale.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
MOT ALLE ODDS: Rune Skarsfjord og Brann ble av nesten alle fotballsynsere dømt nord, ned og vest før sesongen. Nå er laget på 4. plass i Tippeligaen og klar for nok en cupfinale. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

- Mange sa at Brann kunne ødelegge karrieren min

I stedet ble Rune Skarsfjord årets trener i Tippeligaen.

BERGEN (Dagbladet): Ingen trodde på Brann og Rune Skarsfjord (41) i fjor høst. Det er lov å banne av stolthet for bergenserne som søndag spiller cupfinale.

- Jeg er ganske rolig. En cupfinale er veldig spesielt, og det er nok litt ekstra spenning hos gutta. Vi gleder oss fryktelig mye, men vi forbereder oss som normalt, sier Rune Skarsfjord.

Dagbladet møter Brann-treneren på kontoret hans. Stemningen er rolig på Brann stadion, men slik var det ikke da han overtok etter Steinar Nilsen i fjor høst.

- Vi hadde Hønefoss to dager etter han ga seg. Vi tapte, og da lå vi omtrent sist på tabellen. Men jeg var veldig klar over hva jeg gikk til. Klubben ga beskjed om at her blir det dugnadsjobb, og alle må ta flere roller. Så vi har stått på som faen hele gjengen.

Tøff start
I den siste kampen før seriestart tapte Brann mot Nest-Sotra. Skarsfjord husker at det var full alarm, og bergenserne krevde både ny trener og nye spillere. Men i åpningskampen kom Rosenborg, og da endret alt seg.

- Vi vant fortjent. Og siden det har vi bare kjørt på. Mens alle har ventet på nedturen.

Kontoret til Skarsfjord består av to små rom. Her tas alle avgjørelser.

- Du ser hvordan det er innredet her. Der er jobbkontoret mitt med en pult. Her ute kan jeg og Fredrik Haugen sitte og se opptak fra kamp. Jeg har sagt til spillerne at den dørstokken der borte eksisterer ikke. Den er så lav at selv Diego kommer over den, sier Skarsfjord
og ler.

- Tetthet på gruppa er veldig viktig. Samtidig skal det aldri være noen tvil om hvem som er sjef, legger han til.

Bygde ny kultur
Men Skarsfjord innrømmer at det var en risiko ved å ta på seg jobben. Enkelte rådet ham også til å la være.

- En av fordelene mine var at jeg visste tilstanden i klubben, for det er det vi må kalle det. Det var full krise og ryggen var nesten brukket økonomisk. Vi måtte gjennom både generasjonsskifte i stallen og en totalendring av lønnsstruktur. Og det etter en sesong hvor vi akkurat hadde berga plassen. Alle skjønte utfordringen, og det var mange som sa at dette kunne ødelegge karrieren min. De fleste spådde nedrykk. Og det var det også en overhengende fare for.

Klubben mistet profiler som Petter Vaagan Moen, Jan Gunnar Solli, Erik Huseklepp og Eirik Bakke.

- Jeg velger å se litt offensivt på sånne ting. Du kan skape en ny kultur. Vi bytta ut noen mette spillere med karrieren bak seg, med sultne spillere. Og da prøvde jeg å bygge en helt annen garderobekultur og treningskultur.

Skarsfjord tenker tilbake på tøffe treningsmåneder og er sikker på at det har vært helt avgjørende for at Brann i dag ligger på fjerdeplass og spiller cupfinale på søndag.

- Det er ganske sterkt gjort, hvis jeg skal si det med pene ord, sier treneren og smiler forsiktig.

Røper ingenting
Som trener har han fokusert på å være ærlig og balansert.

- Jeg er veldig ærlig. Og syns ikke man skal gå ut med høy sigarføring bare fordi man er i Brann. Det handler om sterkere verdier. Det må hardt arbeid til, og jeg er såpass trygg på min egen utdanning og erfaring innen fotball at jeg ikke er redd for å si det om jeg gjør noe feil. Jeg har ingen personlig prestisje i dette, og det er ikke noe «one-man-show».

Han er stolt av hva laget har fått til denne sesongen.

- Resultatmessig har vi gjort det veldig bra. Spillergruppa har vært helt fantastisk. Vi har engasjert og preget Tippeligaen i perioder. Vi har fått fram nye profiler. Og nå venter cupfinalen.

- Hva blir viktig for å slå Aalesund?

- Taktiske ting holder vi for oss selv. Cupfinalen lever sitt eget liv. Den er helt åpen, sier Skarsfjord lurt.

Han har selv vært i finalen to ganger før. Som spiller for Lyn i 94 og som trener for Haugesund i 2006. Begge endte med tap.

- Alle gode ting er tre?

- Kanskje det. Jeg tror vi kan gjøre det godt, avslutter treneren og smiler bredt.

PS! Etter at Dagbladet møtte Skarsfjord kom nyheten om at han er kåret til årets trener av sine kolleger i Trenerforeningen.

KVITTET SEG MED DAUKJØTTET: - Vi bytta ut noen mette spillere med karrieren bak seg, med sultne spillere, sier Skarsfjord om Branns forvandling.   Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
KVITTET SEG MED DAUKJØTTET: - Vi bytta ut noen mette spillere med karrieren bak seg, med sultne spillere, sier Skarsfjord om Branns forvandling. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer