- Mange unge spillere er bortskjemte. De sitter på benken og sutrer

Rekdal slakter «nonchalante stortalenter».

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): I går scoret Ghayas Zahid (19) sitt sjuende Tippeliga-mål for sesongen i oppgjøret mot FK Haugesund. Etterpå benyttet Vålerenga-sjef Kjetil Rekdal (45) intervjuet med Dagbladet til to ting:

1. Å skryte av 19 år gamle Zahid.
2. Å lange ut mot det han mener er en ukultur i norsk fotball.

- Vi har mange unge spillere i Norge som rett og slett er bortskjemte. Ghayas er ikke det. Han skjønner hva som skal til og jobber knallhardt på hver trening. Han er også ofte desidert best på hver trening. Det har betydning, for du ser utviklingen hans, sier Rekdal til Dagbladet.

Svinger pisken Forrige sesong ble Vålerengas supertalent lånt ut til Ullensaker/Kisa. Oppholdet i 1. divisjonsklubben bidro til årets gjennombrudd på Norges øverste nivå.

Den samme, eksplosive utviklingskurven er det imidlertid ikke alle norske talenter som deler. Rekdal mener å vite hvorfor.

- Rundt om i Norge har vi ennå nonchalante stortalenter som har blitt bortskjemt opp gjennom årene. De sitter på benken og sutrer. Vi har vært for snille med de som skal bli gode nok til å bli Tippeliga-spillere, gode nok til å bli proffer, gode nok til å bli landslagsspillere.

- Det har vært for sosialt, for snilt, i mange, mange år. Det må vi få slutt på. Vi må kunne stille krav. Man må lære å takle å bli satt under press, for det er da man blir best, er Rekdals nådeløse dom.

Hyller Zahid Når Vålerenga-treneren prater om sitt eget supertalent, er det derimot ikke ris, men heller store mengder ros å få.

- Vi lånte ham ut til Ullensaker/Kisa i fjor for at han skulle bli mer voksen. Så kom han tilbake, men vi var ennå litt usikre på ham i vinter. «Klarer han å ta steget? Hvor mye spilletid må vi gi ham for at han skal ta steget?»

- Men han vokste på det. Han har virkelig gått i bresjen og jobbet beinhardt. Hos meg er han en veldig viktig spiller, sier Rekdal.

SUPERTALENT: 19 år gamle Ghayas Zahid har scoret sju og servert fire målgivende pasninger så langt denne Tippeliga-sesongen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SUPERTALENT: 19 år gamle Ghayas Zahid har scoret sju og servert fire målgivende pasninger så langt denne Tippeliga-sesongen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Sannsynligvis hadde ikke Zahid forventet å høre noe annet. Med sju Tippeliga-scoringer og fire målgivende pasninger er det bare det islandske spissfenomenet Vidar Örn Kjartansson (24) som har levert bedre.

- Det er kult. Jeg føler jeg scorer mye mål om dagen og spiller bra. Jeg er veldig fornøyd med det, sier Zahid til Dagbladet.

Få er bedre Klemetsrud-gutten virker som skapt for den offensive midtbanerollen i Rekdals 4-2-3-1-system. I posisjonen like bak Kjartansson er Zahid nesten alltid spillbar.

Når tenåringen får ballen, er det også ytterst få i Tippeligaen som har en bedre evne til å behandle den.

Når Dagbladet ber Zahid om å beskrive seg selv, gjør han det kort og konsist:

- Kreativ. Bra med ballen. Scorer mål.

Vil til utlandet Det er Zahid - kort oppsummert.

Samtidig er det tre essensielle egenskaper som sannynligvis vil gjøre at norske fotballtilhengere får høre navnet hans oftere og oftere i årene som kommer.

Vålerenga-juvelen legger heller ikke skjul på at ambisjonene er store.

- Jeg vil komme meg ut, en eller annen gang.

- Hva drømmer du om?

- Jeg drømmer om å spille i en av de tre største ligaene i verden. Å spille Champions League, det hadde vært kult, sier Ghayas Zahid.

Merk dere navnet.

NB! Se videointervjuer med Zahid og Rekdal øverst i saken.