KAN HAN FØLGE OPP?: Tarik Elyounoussi (t.h.) er klar for et nytt fotballår. Det forrige ble hans beste noen sinne - noe han kan takke sin revansjelyst for. Her har landslagsspilleren nettopp ankommet Cape Town i Sør-Afrika sammen med blant andre Ardian Gashi (t.v.). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KAN HAN FØLGE OPP?: Tarik Elyounoussi (t.h.) er klar for et nytt fotballår. Det forrige ble hans beste noen sinne - noe han kan takke sin revansjelyst for. Her har landslagsspilleren nettopp ankommet Cape Town i Sør-Afrika sammen med blant andre Ardian Gashi (t.v.). Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

- Mange ville forsvunnet fra fotballen om de opplevde det samme som meg

Tarik har vært sinna.

CAPE TOWN (Dagbladet): Tarik Elyounoussi er det største navnet Norge har i sine rekker til kampene mot Sør-Afrika og Zambia.

I fjor var 24-åringen Egil Drillo Olsens mest benyttede brikke, han ble landslagets toppscorer, og han spilte godt - og lagde mål - for sin nye klubb Rosenborg i Europa League.

Det er en stor kontrast fra nedturen i Heerenveen i åra 2008-2010. Oppholdet i den nederlandske skøytebyen ble preget av mange feilskjær.

Spesielt fra klubbledelsens side.

- Jeg kjenner mange som ville blitt knekt, og forsvunnet ut av fotballen, om de opplevde det samme som jeg gjorde der. Men jeg har en ekstrem revansjelyst i meg, sier 24-åringen.

Har vært sinna
Etter et låneopphold i Lillestrøm i 2010 valgte Tarik å gjenoppstarte karrieren i Fredrikstad.

- Jeg har vært sinna for at det gikk som det gikk i Heerenveen. Det var en veldig fin mulighet for meg. Det var en fantastisk klubb. Det eneste problemet var mangel på spilletid, og trenerutskiftningene - jeg hadde fire forskjellige trenere på to år, sier han.

- Siden da har jeg vært veldig, veldig revansjesugen, og jeg ville tilbake på et høyt nivå. Da måtte jeg starte helt på nytt igjen. Det gjorde jeg i Fredrikstad, nå er jeg i Rosenborg, og jeg har en plan. For jeg har selvsagt ambisjoner. Jeg vil til utlandet igjen, hvis jeg får muligheten.

- Thailand var høydepunktet
For bare ett år siden hadde han fortsatt ikke startet en A-landskamp. Så ble han med på tilsvarende vintertur til Thailand i januar 2012.

Da snudde alt.

- Den turen her til Sør-Afrika og Zambia er en fantastisk mulighet for de hjemlige spillerne til å vise seg fram. Jeg har sagt til flere at de må ta vare på sjansen de har fått. For meg var høydepunktet i landslagsåret 2012 faktisk den Thailand-turen i januar, sier Elyounoussi til Dagbladet.

- Der fikk jeg spille alle kampene, jeg fikk vist meg fram, og mottok veldig gode tilbakemeldinger. Det bygde opp selvtilliten min, jeg spilte meg inn i troppen den gangen, men det var ikke nok for meg. Jeg jobbet knallhardt videre, og kom nærmere og nærmere en plass på laget fram mot kvalifiseringen, sier han.

Toppscorer-bonus
Til slutt var han inne, og det kan ingen klage på: Tarik ble landslagets toppscorer med sine fire mål på 11 kamper.

- Ja, det er ikke gærent! Det hadde jeg aldri sett for meg, så det er bare en bonus.

Ikke bare ble han toppscorer. Da Drillo gjennomgikk alle sine kampanalyser fra 2012, fant han ut at landslagets toppscorer også var spilleren med flest plusser.

Det overrasker ikke Rosenborg-angriperen:

- Nei, jeg synes det har gått fint for min egen del, helt fra den første samlinga i Thailand i fjor. Jeg har hele tida hatt som mål å bli fast på landslaget, sier Elyounoussi.

- Hva gjør det med deg at du nå er fast på landslaget?

- Nei, det gjør bare at jeg må fortsette å prestere. Det skal ikke så mye til før man mister plassen, det har vi sett på flere av de som har vært etablerte i en lang, lang periode, før de plutselig ikke er  med lenger, svarer 24-åringen.

- Men jeg føler meg roligere nå enn for ett år siden. Da var jeg mer nervøs for hvordan det ville gå. Nå er jeg mer trygg på meg selv og mine kvaliteter, sier Elyounoussi.

• Norge møter Sør-Afrika 8. januar og Zambia 12. januar.

SCORET: Dette var en av de fine kveldene i Heerenveen: Her har Tarik Elyounoussi nettopp scoret mot Vitoria de Setubal i Uefa-cupen. Det skulle bli tøffere. Foto: Armando Franca / AP Photo / NTB Scanpix
SCORET: Dette var en av de fine kveldene i Heerenveen: Her har Tarik Elyounoussi nettopp scoret mot Vitoria de Setubal i Uefa-cupen. Det skulle bli tøffere. Foto: Armando Franca / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer