Val di fiemme 20130103: vidar løfshus om den tragiske ulykken natt til lørdag der 6 russisskke turister omkom. FOTO:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Val di fiemme 20130103: vidar løfshus om den tragiske ulykken natt til lørdag der 6 russisskke turister omkom. FOTO:Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Mangel på fair play

Landslagssjefen oppgitt over russerne.

(Dagbladet): 1.-3. februar skal verdenseliten i langrenn teste OL-løypene i Sotsji, der det skal være OL om et år. Men til tross for at Det internasjonale skiforbundet (FIS) legger press på arrangørene, tyder mye på at ikke hele løypetraseen blir brukt.

- Vi prøver å pushe på, men det tyder på at ikke hele traseen blir klar til verdenscupkonkurransene i år, sier renndirektøren i FIS, Pierre Mignerey.

- Den klassiske femkilometeren er klar, men i fristilløypa ser det ikke ut til at de kommer i mål med diverse utbedringer vi ba om etter en inspeksjon sist sommer, sier Mignerey til Dagladet.

- Strategi Det får den norske landslagssjefen Vidar Løfshus til å reagere.

- For meg er dette mangel på fair play. Men det er ikke overraskende lenger. De har jo drevet med dette lenge der borte, sier Løfshus, og viser til at Norge flere ganger har møtt motstand når de har vært i OL-anlegget for å teste ski.

- Dette viser egentlig bare at det ikke kan understrekes nok hvor lite man kan stole på russerne. Jeg regner med at det er et ledd i en strategi de driver med for å forpurre andre nasjoners muligheter til å forberede seg til OL, sier Løfshus.

- Så du tror ikke på at løypene ikke er klare?

- Jeg var selv i løypene i fjor. De virket ganske så klare da.

Store forskjeller Løfshus er likevel usikker på hvor store fordeler russerne klarer å skaffe seg.

- Man skal ikke overdrive betydningen av det. Det betyr at vi ikke får testet hele konkurranseløypa, og det er selvsagt uheldig. Men løperne som skal bortover får uansett sett på utøverlandsbyen og får et godt inntrykkk av omgivelene og arenaen, poengterer landslagssjefen.

Ifølge Løfshus, ligger langrennsløypene på begge sider av en ås. På den ene siden av åsen ligger løypene i skyggen, mens traseen på motsatt side vil være sterkt påvirket av solvarmen. Det er traseen på solsiden som trolig ikke blir benyttet i prøve-OL.

- Føremessig vil det være store forskjeller i de ulike delene av løypa, så det er synd at vi ikke får testet hele. Men selve inngangen til stadion, og også den lengste bakken i sprintløypa, ligger på solsiden, så vi får gjort noe testing også på den snøen, sier Løfshus.

Tester i to uker Deler av det norske smøreteamet vil være på plass i Sotsji fra 30. januar og to uker framover.

- I løpet av den tiden håper vi å få gjennomført mest mulig relevant testing, sier Vidar Løfshus.

Vegard Ulvang, som er leder i den internasjonale langrennskomiteen, er enig i at løypene burde vært klare.

- Det er jo litt av poenget med et prøvemesterskap, at alle skal få en mulighet til å teste løypene, poengterer han.

Vil ikke spekulere Om det er en strategisk forsinkelse fra arrangørenes side, vil Ulvang imidlertid ikke ha noen formening om.

- Det kan ikke jeg kommentere. Vi må huske at løypene til VM i Holmenkollen heller ikke var 100 prosent klare før to uker før mesterskapet. Men femmila i prøve-VM ble likevel arrangert i den faktiske VM-traseen, sier Ulvang.

De fleste av de norske stjernene står uansett over prøve-OL. De to eneste landslagsløperne som drar til Sotsji, er Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Kristin Størmer Steira — samt eventuelt andre som ikke blir tatt ut til VM i Val di Fiemme.