Mangler bare en Leo-type

Nils Johan Semb er bare en klassisk indreløper - en Leo-type - unna den ideelle EM-troppen. Drøye seks uker før EM-starten mot Spania er alle øvrige nøkkelspillere skadefrie og i form.

Det er ikke så mange ukene siden Nils Johan Semb beklaget seg over både forfall og nøkkelspillere med benketilværelse i klubblagene. Og med god grunn.

Men plutselig er situasjonen en helt annen - og langt gledeligere:

Sembs viktigste menn er skadefrie og i form. Seks uker og tre treningslandskamper før Spania.

La oss starte bakerst:

  • Thomas Myhre er tilbake i kjempeslag etter operasjoner og klubbskifte. Sammen med Frode Olsen utgjør han en keeperduo på høyt internasjonalt nivå.
  • Henning Berg har fått den etterlengtede kamptreningen i United, samtidig som han har overbevist for Norge. I tillegg er makker Erik Hoftun tilbake i toppform etter diverse småplager.
  • Ronny Johnsen er omsider restituert, og rekker å komme i EM-form hvis han får med seg serieinnspurten i England og to gjenstående landskamper.
  • Kjetil Rekdal er i pålitelig form etter bråket i Hertha Berlin og overgangen til Vålerenga. Men han er ikke uunnværlig. Bent Skammelsrud er for øyeblikket et naturlig førstevalg sentralt på midtbanen.
  • Og både Tore André Flo og Ole Gunnar Solskjær har pøst på med scoringer og avgjørende pasninger de siste ukene. Det samme har John Carew - tilbake som et meget aktuelt alternativ på høyreflanken.
  • Øvrige nøkkelspillere som Erik Mykland, Steffen Iversen og André Bergdølmo har holdt et betryggenede stabilt nviå over lang tid.

Kort sagt: gledelig betryggende fra målmann til ytre venstre.

Og problemstillingen er plutselig blitt en annen for Nils Johan Semb:

  • På nyåret handlet det om hvordan nøkkelspillerne skulle bli skadefrie, få spille førstelagsfotball og komme i form. Nå handler det om hvordan de skal forbli på det nivået de er akkurat i øyeblikket.

Men fortsatt er landslagssjefen et par mann unna den perfekte EM-oppkjøringen:

  • Han mangler en klassisk norsk indreløper i konstant bevegelse. Øyvind Leonhardsen er skadet, og Strand meldte forfall etter siste serierunde. Norge trenger en slik type - helst begge.
  • Og han mangler Vegard Heggem. Han reiste tilbake til Liverpool i går med nye strekkproblemer. En nyttig spiller når han er i form, men Trond Andersen har stått fram som en fullgod erstatter.

Forhåpentligvis får vi se utslag av den gledelige utviklingen mot Belgia i kveld. De siste årene har vi opplevd et par begredelige treningslandskamper på Ullevaal mot middels motstandere. Men i kveld er ikke Belgia tilstrekkelig uspennende til å ødelegge motivasjonen:

Fordi konkurransen i EM-troppen har hardnet. Det handler ikke bare om å komme med til EM, vel så mye om å komme med på laget. Og kandidatene er mange og tida går fort.

I løpet av 270 effektive minutter skal Nils Johan Semb ha laget mot Spania klart.