Mangler bare sponsoren

Aksel Lund Svindal har sikret seg Lasse Kjus\' servicemann fra i fjor og har ledig sponsorplass på kjøredressen. Bedre kan han ikke ha det foran mini-VM i Beaver Creek denne uka.

• Når vant Bjørndalen sitt første OL-gull? Vinn en drømmetur med VISA til de olympiske vinterleker i Torino 2006!

I går satt en trøtt Aksel Lund Svindal på flyplassen i Calgary og ventet på avgang til Denver da Dagbladet ringte.

-  Det ble lite søvn i natt. Var for oppspilt, sier 23-åringen.

Søndag vant han super-G i Lake Louise. Etter hans første verdenscupseier gikk det slag i slag med premieutdeling, pressekonferanse og dopingkontroll - før han utpå kvelden kunne feire med gjengen på flyplasshotellet.

-  Men jeg la meg 23.30 og føler meg i bra form, sier han.

Optimalt i bua

I dag er han på plass i løypa i Beaver Creek for den første treningsgjennomkjøringen i utfor. Her kjøres hele VM-programmet komprimert over fire dager. Torsdag går Lund Svindal for en ny seier i super-G, fredag kjøres utfor, lørdag storslalåm og søndag slalåm. Han skal kjøre alt - fordi han kan prestere i alt og fordi han med jevn kjøring blir å regne med i v-cupen sammenlagt.

Trolig er det bare Kjeller-gutten Lund Svindal, Benjamin Raich og Bode Miller som har kapasitet til å vinne skirenn i alle fire disipliner. Da er det avgjørende å ha maksimal støtte i preppebua. Der hadde Lund Svindal inntil i år bare østerrikeren Ernst Habersatter som i tillegg tok seg av skia til Bjarne Solbakken. Men nå har Atomic kjøpt opp Narvik-mannen Thomas Roll Andersen, som i fjor preppet ski for Lasse Kjus.

-  Nå er det mye bedre. Det er først i år jeg har det så optimalt som det bør være i skibua. Dessuten har jeg fått litt mer innflytelse over utstyret og kan justere i forhold til det jeg liker. Før har vi mer fått materiale med justeringer de andre (les østerrikerne) liker, sier han.

Håver inn

Også økonomisk blir det et godt år for Lund Svindal. Alpintgutta lønnes klekkelig når de vinner. Lund Svindal dro inn 255 000 kroner for seieren i Lake Louise. På venstrearmen har han dessuten en ledig plass som trolig er verdt like mye - og som har mangedoblet seg i verdi over helga. Lund Svindal hadde Nordea som personlig sponsor, men kunne ikke fornye denne avtalen da Norges Skiforbund i høst tegnet sponsoravtale med konkurrenten BNBank. Det er pappa Bjørn Svindal som styrer butikken for sønnen, og han har allerede forsøkt å skaffe en ny avtale.

-  Jeg kontaktet endel sponsorer i september, men fikk ikke napp, sier han.

Men med seieren på søndag som agn og bedrifter med ferske 2006-budsjetter, blir det neppe noe problem å fikse avtale nå.

-  Det var nok lurt å ikke skrive noen avtale da, sier Aksel Lund Svindal.

Og til høyere pris:

-  Ja, det vil jeg nok tro, sier Bjørn Svindal

Er kresen

Ifølge alpintsjef Per Lund i Skiforbundet er Aksel garantert en sekssifret avtale.

-  Men hvor mye avtalen blir på, avhenger av utøverens evne til å gi sponsorene noe tilbake. Og det er ingen tvil om at Aksel har mange av kvalitetene sponsorene er ute etter.

Som eksempel på prisnivået, kan det legges til at Ole Kristian Furuseth som 33-åring i 2001 anslo sin egen verdi på det private sponsormerket til 200 000 kroner.

-  Men dette handler ikke bare om penger. Aksel er veldig bevisst på at han vil ha en sponsor som han kan stå inne for og som kan gi ham en sunn og fin profil på sikt, sier Bjørn Svindal.

• Når vant Bjørndalen sitt første OL-gull? Vinn en drømmetur med VISA til de olympiske vinterleker i Torino 2006!

ETTERTRAKTET: Etter seieren i Lake Louise i helga, får nok Aksel Lund Svindal solgt den ledige sponsorplassen på venstre arm.