Mangler ett bein - slo ni tobeinte

- Hun burde få en egen medalje, mener OL-vinneren av 10 kilometer havsvømming.

(Dagbladet.no): Dagbladet.no har tidligere skrevet om sørafrikanske Natalie du Toit (24), som kvalifiserte seg for OL i Beijing tross at hun mangler sitt venstre bein.

Det mistet hun da hun var 17 år og på vei hjem fra en svømmetrening. Scooteren hennes plutselig påkjørt av en bil.

Men i dag svømte hun finalen i det åpne OL-bassenget, over 10 kilometer havsvømmning. Dog uten å forsvare fjerdeplassen fra VM i Spania tidligere i år. I dag ble hun nummer 16.

Slo ni konkurrenter

Det betyr likevel at hun slo ni konkurrenter i OL-finalen - konkurrenter som har dobbelt så mange bein å sparke fra med i løpet av de to timene i vannet.

- Jeg ville gått så langt som å gi henne en egen medalje. Jeg har enorm respekt for henne, det hun gjør er ekstremt hardt. Bare det å se på, inspirerer deg, sier vinneren, russiske Larisa Ilsjenko.

Og Du Toit mottok da også en liten oppmerksomhet fra de kinesiske arrangørene - en tradisjonell kinesisk tegning pakket inn i en boks av tre.

Deltar også i paralympics

FINALEKLAR: Natalie du Toit forbereder seg på finalen på 10 kilometer havsvømming i Shunyi ro- og kano-stadion tidligere i dag. Foto: MANAN VATSYAYANA/AFP/SCANPIX
FINALEKLAR: Natalie du Toit forbereder seg på finalen på 10 kilometer havsvømming i Shunyi ro- og kano-stadion tidligere i dag. Foto: MANAN VATSYAYANA/AFP/SCANPIX Vis mer

Sjøl er hun derimot opptatt av at hun ikke får - eller trenger - spesialbehandling.

- Jeg jobbet hardt for å komme hit, og det jeg gjør, gjør jeg fordi jeg fortjener det. Jeg har ikke fått noen fribillett, understreker hun.

Du Toit er for øvrig ikke den eneste funksjonshemmede utøveren som deltar under lekene i Beijing. Den polske bordtennisspilleren Natalia Partyka, som mangler høyrearm fra albuen og ned (på grunn av dysmeli), er også kvalifisert.

Både hun og Du Toit skal etter planen bli igjen i den kinesiske hovedstaden, for også å konkurrere under paralympics. Der har Du Toit hele fem svømmegull å forsvare.

- Utrolig sterkt

Den norske funksjonshemmede toppidrettsutøveren Cato Zahl Pedersen, som sjøl har bevist hva man kan få til hvis man ser muligheter i stedet for begrensninger, er mektig imponert.

- Dette er en utrolig prestasjon, og det viser bare at armer og bein ikke er alt. Å være sterk i huet teller ofte vel så mye. Det er en helhet som avgjør, sa han til Dagbladet.no da Du Toit kvalifiserte seg.

Pedersen regner med at Du Toit er ekstraordinært sterk i overkroppen, og at hun på denne måten kompenserer for det manglende frasparket med venstre bein.

Mangler ett bein - slo ni tobeinte

- At hun lykkes så godt, sier samtidig noe om hvor mye de andre, som har to bein, har å hente på å utvikle andre deler av kroppen og teknikken. Dessuten viser det at det er rom for alle, påpeker paralympics-gullgrossisten og sydpolfareren.

IMPONERT OG INSPIRERT: Den russiske vinneren Larisa Ilsjenko, her med Natalie Du Toits protese i forgrunnen, ville gjerne ha delt ut en egen medalje til sin sørafrikanske konkurrent.
DELTAR OGSÅ: Den polske bordtennisspilleren Natalia Partyka har amputert høyrearma under albuen.