HAR EN VEI Å GÅ: Rosenborg er en av få klubber i Norge som både har økonomi og ambisjoner om å lykkes i Europa. De er likevel langt unna den økonomiske hverdagen til konkurrentene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HAR EN VEI Å GÅ: Rosenborg er en av få klubber i Norge som både har økonomi og ambisjoner om å lykkes i Europa. De er likevel langt unna den økonomiske hverdagen til konkurrentene. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Norsk toppfotball i Europa

Mangler muskler og penger for å lykkes i Europa

Hvordan norsk fotball skal lykkes i Europa er en stadig tilbakevendende debatt. Muskler og penger er blant mangelvarene akkurat nå.

(Dagbladet): Nivået i norsk toppfotball diskuteres heftig når vi nærmer oss halvspilt Eliteserie, og Dagbladets fotballkommentator Morten Pedersen skriver i dag at 16-lagsseriene i toppen av divisjonssystemet kun er egnet til å sørge for fortsatt norsk middelmådighet.

- Det er en stadig debatt, og spørsmålet vi bør stille oss er kanskje om vi har 300 spillere som er gode nok til å kalle seg profesjonelle i Norge? Eller, om vi tar med de 16 klubbene i Obos-ligaen, har vi 600 spillere som er gode nok til å kunne leve av å spille fotball?, spør landslagets assistenttrener og tidligere RBK-sjef, Per Joar Hansen, til Dagbladet.

- Det der er en vanskelig diskusjon, men det er sikkert riktig at jo flere lag det er, jo flere spillere er det som ikke holder nivået. Men du må veie dette opp mot det å spre toppfotballen rundt i landet også. For oss var det utrolig verdifullt å ha det ene året i Tippeligaen. Det bygde klubben på en helt annen måte, og ga oss en brennende lyst til å komme opp på det nivået igjen. Så kan det godt hende at det er for dårlig motstand for enkelte av toppklubbene, men jeg syns ikke Kristiansund skal få skylda for at Rosenborg er dårlige i år, for å si det sånn, sier Mjøndalen-trener Vegard Hansen til Dagbladet.

Savner muskler

Nettopp Rosenborgs manglende form noen uker før Champions League-kvaliken tar til, er noe av det som bekymrer fotballekspertisen her hjemme.

Det er 10 år siden sist RBK nådde den gjeveste klubbturneringa, og det er lite som tyder på at de skal ta seg dit i år heller. EM-toget er kjørt for landslaget for lengst, og det er blitt 17 år siden sist et norsk landslag var i et mesterskap.

- Så hva er det vi mangler?

- Det er vanskelig å si, men jeg tror det kunne vært trent mer og bedre noen steder. Fotballen forandrer seg og vi må kanskje finne det vi er gode på. Det er lett å trekke fram Drillo-tida, men den gangen tenkte man nytt og gjorde noe som var helt unikt. Kanskje kan vi være mer innovative i utviklingen og tenke mer på hvordan vi ønsker å være som klubb? Jeg tror det er mer enn nok talenter her, men mitt inntrykk er at vi mangler det trøkket som er i europeisk fotball. Det ser jeg når sønnen min spiller fotball også, det blir mye youtube-triks og hæpping. Mange av de unge spillerne her hjemme har en utrolig teknikk, men fysikken i Europa er helt rå. Mange norske spillere har ikke hele den pakka, de er enten teknikere eller kjøttspillere, mens spillerne i for eksempel Premier League har begge deler. Du ser det når de tar av seg skjorta, de er fantastiske atleter, det ser jeg ikke så mange av her hjemme, sier Vegard Hansen.

For landslaget er det viktig å få flest mulig på høyest mulig nivå. Der norske fotballproffer satte sitt preg på Premier League for tjue år siden, er det langt mellom norske proffer som dominerer i de største ligaene nå.

Og penger

Økonomien er stikkordet, mener Per Joar Hansen.

- Dette er veldig komplekst, men fotballen er totalt annerledes enn da vi lyktes sist. Økonomien i europeisk fotball er på et helt annet nivå enn det vi kan fatte. Det samlede budsjettet i hele Eliteserien er omtrent det samme som det en middels Premier League-klubb har alene. Det sier litt om hvor landet ligger, og økonomien i dette kommer vi ikke unna. Det vi må konsentrere oss om er å få opp egne spillere, sier landslagsassistenten.

For Morten Pedersen er nettopp det store antallet middelmådige spillere i troppene rundt omkring det som trekker nivået ned på treningene også.

Og blir treningshverdagen for dårlig, blir ferdighetene det samme. Altså jevnt over dårlige.

- For meg blir det et rart fokus, for jeg mener fokuset burde vært et helt annet sted. Jeg mener toppklubbene burde sett mer på hva de jobber med, talentutviklingen i klubben og den stallen de har, sier Mjøndalen-treneren, og får støtte av Per Joar Hansen.

- Klubbene må bygge en stall som har åtte, ni toppspillere som de vet spiller alle kampene. I tillegg må man ha fem, seks spillere som kan spille alle kampene, og så må man fylle opp med unge talenter og lovende spillere. Mer enn det tror jeg ikke norske klubber har råd til. Per i dag tror jeg ikke noen norske klubber har råd til å ha 22 toppspillere i klubben.