Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kevin Young om Karsten Warholm, Rai Benjamin og Abderrahman Samba:

- Mangler én ting

Kevin Young er forberedt på å miste sin 27 år gamle verdensrekord på 400 meter hekk. Mandag kveld står tre menn klare. - De mangler én ting, mener rekordholderen.

KONKURRENTER: Abderrahman Samba (t.v) og Karsten Warholm er mandagens favoritter til VM-gull i Doha. Her med Kerron Clement (t.h) fra USA. Foto: Jewel Samad / AFP
KONKURRENTER: Abderrahman Samba (t.v) og Karsten Warholm er mandagens favoritter til VM-gull i Doha. Her med Kerron Clement (t.h) fra USA. Foto: Jewel Samad / AFP Vis mer

For første gang i historien er det tre hekkeløpere som alle tre har løpt under 47.2. Norske Karsten Warholm, amerikanske Rai Benjamin og Abderrahman Samba fra Qatar.

Disse tre står side om side i mandagens VM-finale i Doha, og alle tre har samme mål: å ta verdensrekorden på 46.78.

Verdensrekorden til amerikanske Kevin Young (53). En rekord han har holdt i 27 år. I 1992 løp amerikaneren inn til 46.78 i OL-finalen i Barcelona.

Samtidig som Young forbereder seg til å se mandagens finale, vet han at hans dager som rekordholder nærmer seg slutten.

- Vi har tre hekkeløpere som ennå ikke har nådd høydepunktet. Det er skjønnheten i kveldens arrangement akkurat nå, sier Young til Det internasjonale friidrettsforbundet.

REKORDHOLDER: Kevin Young fra da han løp inn til 46.78 under de olympiske leker i Barcelona i 1992. Foto: Denis Paquin / AP
REKORDHOLDER: Kevin Young fra da han løp inn til 46.78 under de olympiske leker i Barcelona i 1992. Foto: Denis Paquin / AP Vis mer

Studerte Moses

Young forteller at som idrettsutøver brukte han mye tid på å eksperimentere med ulike tilnærminger til hekken, alt fra 13 til 11 steg. Han studerte Edwin Moses, mannen som hadde rekorden før ham, og velger å beskrive ham som «mesteren» og «en velsmurt maskin».

- Jeg prøvde meg på 13 steg i mange år, men feilet. Så gikk jeg over til 11 steg, før jeg bestemte meg for 12 steg siste sesongen på college. Det fungerte bare ikke. Jeg brukte lang tid på å prøve å forstå hvordan jeg kunne konkurrere best mulig. Jeg fikk det bare ikke til. Men så gjorde jeg plutselig det, sier Young.

Young var 25 år gammel da han løp inn til 46.78, 0.24 sekunder raskere enn Moses' tid.

- Det gjorde jeg utelukkende fordi jeg hadde brukt lang tid på å studere disiplinen, lærte hvordan jeg skulle konkurrere best mulig og skaffet meg mye erfaring, sier han.

Og det er nettopp det Young mener de tre hekkeløperne mangler. Erfaring.

Karsten Warholm er 23 år gammel, Rai Benjamin er 22 år og Abderrahman Samba er 24 år.

- De er alle unge hekkeløpere. Hekk er en disiplin man utvikler over tid. Man blir etter hvert mer komfortabel med konkurransen, og hvordan man løper løpet. Det er en blanding av disiplin og strategi, sier Young.

Artikkelen fortsetter etter videoen.

FULL FORVIRRING: Karsten Warholm er i villrede og omtaler Abderrahman Samba som et stort mysterium etter helgas oppførsel. Reporter/video: Øyvind Godø og Kristofer Løkås Vis mer

Konkurrere mer - og mot hverandre

Verdensrekordholderen mener at de tre hekkeløperne har mye å hente på erfaring. Gjennom erfaring jobber løperne mye med tilnærmingen til hekken, og hvordan kontrollere farten bedre.

Derfor mener han at det bare er en ting å gjøre.

- Hvis jeg var Samba, Rai og Warholm, så ville jeg konstant konkurrere mot den andre, sier Young og fortsetter:

- Først for å se hvem som tok rekorden først. Og for det andre, se hvem som kan senke den enda mer. Edwin Moses holdt rekorden fra 1976 til 1992, og senket den flere ganger i mellom. Nå har vi tre gutter som kan gjøre det, det er en luksus.

Han venter fortsatt i spenning.

- Jeg har sett for meg at rekorden blir tatt et par ganger nå, men heldigvis har den ennå ikke det. Gutta er fortsatt så unge, og fortsatt i utvikling, så det er bare et spørsmål om tid før de knuser rekorden et par ganger, avslutter han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media