- Mangler sprut

GÅLÅ (Dagbladet): Thomas Alsgaard (28) klager på formen, men tror kanskje han vet hvorfor han føler seg tung og sliten.- Jeg må bli mer strukturert. Jeg glemmer å sove og spise, sier han.

Vi møter langrennsstjernen mellom to økter på Gålå. Han har nettopp gått 2x15 kilometer på ski, og virker ikke preget av det i det hele tatt. Tilsynelatende.

- Det er ikke noe sprut i kroppen, sukker han.

Treningsdagboka viser et tredagers sort treningshull mellom 4. og 6. november.

- Det er ingen vits i å trene hvis man ikke er i form. Da er det bedre å hvile.

Burgermiddag

De siste ukene har Thomas stått i med mye mer enn langrennstrening. Han har blant annet brukt mye tid på nysatsingen langrenn.com. Der han er både investor, og sterk bidragsyter på innholdssiden. Men i iveren etter å gjøre en god jobb, har Thomas «glemt» toppidrettsutøverens viktige rutiner. Det har godt ut over søvnen, og spisingen.

- Det har blitt en del frokoster i bilen på vei inn til Oslo på formiddagen, og noen middager der jeg bare har rasket med meg noe fra McDonald's, smiler Thomas.

Rutinemennesket Thomas må være skrekkforbildet til Bjørge Stensbøl & co på toppidrettssenteret.

- Jeg kunne trengt noen til å passe på meg, ler han.

Men sjøl om noe av normaliteten rundt Alsgaard skyldes sløvhet, så er det vel så mye livsstil som er forklaringen.

- Jeg blir aldri noen 24 timers utøver, slår han fast.

For det er nettopp det som har gjort Alsgaard til verdens beste skiløper, når han er i form. At det er lysten og humøret som driver ham. Det er derfor han kjører rally. Fordi det gir ham glede og inspirasjon. I år har han også hatt en totalt skade- og sykdomsfri sesongoppkjøring. Sist han hadde det var høsten 1997. Da tok han to OL-gull i Japan vinteren 98.

VM i Lahti

- Det er rart. Det er så lenge siden ting har vært normalt. Jeg vet ikke hvordan det slår ut. Når alt går som det skal, er det lettere å sovne, sier han.

I år er det VM i Lahti. Dit skal Thomas, blant annet for å forsvare jaktstartgullet fra Ramsau. Nytt av året er sprintdistansen. Og superspurteren Alsgaard utelukker ikke at han stiller til start på den distansen han har kjempet med nebb og klør for å fordrive fra verdenscupprogrammet.

- Sprintløypa i Lahti er såpass hard at jeg tror de typiske sprinterne ikke har sjans til å vinne hvis noen av de beste «vanlige» løperne stiller opp. Er jeg i form kan jeg vinne sprinten i VM, sier han.

- Gir meg ikke

I fjor dreide mange av avisoverskriftene rundt Alsgaard seg om krangel rundt nyvinninger i langrennssporten, sånn som sprint og fellesstart. Thomas var, og er fortsatt, imot å ødelegge langrennssportens natur og opprinnelige øvelser. I år holder han kjeft.

- Jeg og mange andre løpere brukte alt for mye energi på det der i fjor, men jeg synes fortsatt det er viktig at noen orker å ta opp kampen mot FIS og de som bestemmer. Noen må bremse utviklingen.

- Men du har gitt opp kampen?

- Nei, men ting er jo bestemt for sesongen. Så akkurat nå er det ingen vits i å bruke energi på noe som er nytteløst.

For Thomas er seig. Og i motsetning til andre utøvere har han ikke satt noe tidspunkt for når han vil legge opp.

- Det er fryktelig lenge til jeg gir meg, ler han.

TUNGT: Thomas Alsgaard påstår han sliter i sporet - her fra treningsleiren på Gålå i Gudbrandsdalen.