RESPEKT: Maurice Manificat har stor respekt for Petter Northug. Franskmannen savner Northugs tilstedeværelse i verdenscupen, men én ting reagerer han på. Her gir Manificat tommelen opp til Northug etter en Tour de Ski-duell for fem år siden. Foto: Lise Åserud / Scanpix
RESPEKT: Maurice Manificat har stor respekt for Petter Northug. Franskmannen savner Northugs tilstedeværelse i verdenscupen, men én ting reagerer han på. Her gir Manificat tommelen opp til Northug etter en Tour de Ski-duell for fem år siden. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

Konkurrentene savner Petter Northug

Manificat satte kaffen i halsen da han leste hva Northug hadde sagt: - Han er gal

Maurice Manificat skulle skaffe seg litt inside på konkurrentene i Tour de Ski da han leste norske aviser. Så kom han over Petter Northugs oppsiktsvekkende uttalelser. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Da den franske langrennsstjerna Maurice Manificat leste Dagbladet på eget initiativ, ved hjelp av Google Translate, ble han først sjokkert.

Northug, som har slitt med feiltrening, men reiser opp igjen i høyden i Sveits i dag, hevdet overfor Dagbladet at han har satt ny rekord og målt et maksimalt oksygenopptak på 98.

- Jeg målte 98 i oksygenopptak på mølla i går, sa Northug spøkefullt til Dagbladet midt under Tour de Ski.

Da Manificat leste dette, satte han kaffen i halsen.

- Det er galskap det jeg har lest på nett. Petter sier så mye rart. Jeg leste at han har målt 98 i oksygenopptak. Det kan jo ikke stemme, sier Manificat til Dagbladet og ler.

KLATREKONGEN: Ingen klatret raskere enn Maurice Manificat i monsterbakken i Tour de Ski. Foto: NTB Scanpix
KLATREKONGEN: Ingen klatret raskere enn Maurice Manificat i monsterbakken i Tour de Ski. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det var min sak. Leser du virkelig norske aviser?

- Haha, ja, jeg må jo prøve å få med meg litt. Jeg er innom Dagbladet i blant og leser siste nytt om langrenn. Det er interessant og nyttig.

- Kan du norsk da?

- Nei, jeg bruker oversettingsprogram. Det fungerer bra det, sier Manificat.

- Northug er gal

Den franske langrensstjernen, som ble nr. 4 i Tour de Ski etter å ha gått raskest av alle opp monsterbakken i Val di Fiemme, flirer av Northugs påfunn og uttalelser.

- Altså, 98 i oksygenopptak? Det er sykt. Jeg skjønner at Petter bare spøker. Såpass forsto jeg av saken. Han er morsom og sier mye rart. Han er gal, sier fanskmannen og ler godt.

Manificat forteller at han selv har et maksimalt oksygenopptak på 90. Det er svært bra og forklarer hvorfor han slo alle opp den avsluttende Alpe Cermis-bakken i Tour de Ski.

Northugs målinger har tidligere vært litt over 80.

- Jeg er veldig fornøyd med 90 i oksygenoptak. Derfor ble jeg sjokkert da Petter hevdet at han har 98, haha. Det er bra, sier franskmannen.

Sergej Ustjugov forteller til Dagbladet at har et maksimalt oksygenopptak på 86, som også er et imponerende resultat av en eksplosiv kar på 80 kilo.

Ustjugov tror på Northug

Derfor klarte årets Tour de Ski-vinner å holde greit unna i Alpe Cermis-bakken, som handler om lungekapasitet mer enn noen andre renn.

- Tror du på Northugs målinger, Sergej?

- Ja, hvorfor ikke? Petter er kongen av langrenn. Han er den beste skiløperen jeg har sett. Jeg håper han er tilbake i sporet igjen snart, sier Ustjugov til Dagbladet.

- Hans far sier at målingene ikke stemmer. Hva tenker du om det?

- Petter er Petter, sier russeren og smiler.

TROR PÅ NORTHUG: Sergej Ustjugov tror Petter Northug har målt 98 i oksygenopptak. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TROR PÅ NORTHUG: Sergej Ustjugov tror Petter Northug har målt 98 i oksygenopptak. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Utestengte Aleksander Legkov, som også har gått raskest opp denne bakken tidligere, har tidligere sagt til Dagbladet at han har målt et oksygenopptak på 96 i Russland, men at han i Tyskland målte 90.

- Jeg tviler ikke på at Legkov har målt det. Han er rå, sier Manificat.

- Han minner om Northug

Den svenske langrennslegenden Mathias Fredriksson, som selv hadde 82-84 i oksygenopptak i sin tid, ser helt klart en sammenheng mellom makismalt oksygenopptak og klatreegenskaper i lange og tøffe motbakker.

- Ja, det sier litt om styrkeforholdet i monsterbakken. Oksygenopptaket har spesielt mye å si oppover. En lett O2-snapper som Matti Heikkinen er veldig god der. Det samme er Marcus Hellner og Manificat, sier Fredriksson til Dagbladet.

Svensken som vant verdenscupen sammenlagt i 2002/03 tror Ustjugov er en ny Petter Northug.

- Ustjugov har mange av Petters egenskaper med sin måte å gå på og voldsomme eksplosivitet. Petter har sin sjargong og savnes her. Han skaper interesse og sier mye rart. Det er mer og mer ironi for tiden, så vi må ta mye av det han sier med en klype salt, sier Fredriksson.

Ikke bekymret

Pappa John Northug håper og tror sønnen snart er tilbake i godt, gammelt slag etter overbelastningen han fikk før rennene på Beitostølen i november.

- Det med oksygenopptaket er nok spøk, ja, men jeg registrerer at han er i godt humør. Det er et bra tegn. Det er ikke ønskelig å gå på en slik overbelastning, men det er ikke noen ny situasjon for Petter. En del av årsaken til at han har så mange gull, er at han pusher grensene. Noen ganger bikker det over, sa pappa Northug til Dagbladet forrige uke.

- Han var gjennom det samme allerede som 15-åring for første gang. Også før VM i 2009 og 2011 var han i en lignende situasjon. Før VM i Liberec var han langt nede med forkjølelse under NM, hvor han ble nr. 65 på tremila, sier John Northug.

- Det ble tre VM-gull både i 2009 og 2011, så historisk sett er dette et bra VM-tegn?

- Ja, det er sant. Samtidig er det ingen garanti for suksess. Men historien viser at han bruker å slå tilbake. Når det er sagt, skal vi være ydmyke og si at dette ikke er noen ønskelig situasjon, men Petter har klart det før og har en trygghet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer