Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mann får ikke konkurrere mot jenter - går til sak

Mener utestengelse fra skolens jentelag i turn er kjønnsdiskriminering.

(Dagbladet.no): At jenter skal få delta i idrett på lik linje med gutter var - og er - en viktig sak for mange kvinnesakskvinner og feminister.

Samtidig bør retten til å delta i idrett gjelde likt for begge kjønn. Det mener i hvert fall den mannlige turneren Keith Michael Bukowski og moren hans, som nå anlegger sak mot staten Wisconsins skoleidrettstyre.

Årsak? Han får ikke lov til å konkurrere mot jentene på skolens turnlag, melder Wisconsin Rapids Daily Tribune.

- Jeg vil bare være med å konkurrere, og har aldri vurdert det som om jeg har noe fordel framfor jenter, sier Bukowski til avisa.

Og unggutten får mye støtte i sin kjønnskamp. Over 300 studenter ved skolen har skrevet under på en underskriftskampanje for å få Bukowski med på turnlaget, og amerikanske medier har rapportert hyppig om saken.

Moren, Janine Olszewski, hevder det bare er rett og rimelig at han får turne mot jentene, når jenter får lov til å bli med på skolelagene i mannsdominerte idretter som bryting og amerikansk fotball. Gjennom sin nettside argumenterer Bukowski for at avgjørelsen om å nekte gutten å delta i konkurransen er et brudd på en grunnlovsfestet rett til å få delta i idrett - uavhengig av kjønn eller rase.

Onsdag anmeldte mor og sønn skolen, og en rettsak skal etter planen starte i februar neste år.

Forbundet avviser at avgjørelsen om å nekte Bukowski å konkurrere bryter med den amerikanske grunnloven.

- Vi mener at gutter generelt får mer tid og ressurser til å utvikle styrke og ferdigheter. Turn er derfor en dårlig idrett å prøve en slik sak i, fordi det er så store forskjeller mellom jenter og gutter, sier Doug Chickering i WIAA.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media