Mann for store dager

Norge trenger to store dager for å ta EM-plassen fra Spania. Det er derfor Tore André Flo spiller.

LA MANGA (Dagbladet.no): Det er mange hull på Tore André Flos scoringsstatistikk, men den inneholder kryss i et par avgjørende rubrikker:

** Han er mannen som lager mål mot de absolutt beste fotballnasjonene.

Fem av Flos 21 landslagsmål har kommet mot Brasil, Frankrike og Danmark. I sin tid ga det ham det noe pompøse klengenavnet Flonaldo. Han selv er realistisk nok til å leve bra med slike morsomheter, men det er ikke korte magiske glimt som gjør Italia-proffen til et opplagt førstevalg som spiss lørdag. Flo er i form til en hel bragdkamp.

Endelig trent

Assistenttrener Harald Aabrekk sjekket nettopp det forleden i seriekampen mot Lecce:

- Jeg har aldri sett ham bedre, sier Aabrekk, og sånt er til å høre på. Ingen kjenner fotballspilleren Flo bedre enn ham. Aabrekks jobbing med Flos detaljer har vært med på å gjøre stryningen til Norges best betalte fotballspiller gjennom tidene.

Likevel har det skortet på helheten.

Etter å ha havnet stadig fastere på reservebenken på Chelsea har Tore André Flo knapt vært i fysisk stand til å prestere gjennom en hel landskamp. Det forklarer mye av hullet i målstatistikken fra 9.oktober 1999 til 22.mai i år. I løpet av to Chelsea-sesonger og hele Glasgow Rangers -og Sunderland-karrieren laget Flo bare et eneste landskampmål. Det blir mange private millioner for nesten ingenting nasjonalt.

Lønnen er fortsatt grei hos Siena, men tilliten og kravene ganske annerledes. I den italienske klubben er det offensive spillet bygget rundt Flos kvaliteter og han er blitt trent for å kunne hente dem fra:

** Forskjellen mellom italiensk vitenskapelig nøyaktighet med fysisk oppbygging og britenes mer tradisjonsdrevne opplegg, har lyst på treningsfeltet denne uka.

Kjapt gjort

Under internkampen sist trening tok det 20 sekunder før ballen lå lobbet fra tredve meter bak keeper Frode Olsen. Slike scoringer hører bare formspillere til.

Resten av treningene har vist det samme:

** Tore André Flo løper lettere, jobber hardere og scorer oftere.

Stort mer trenger vi ikke for å feste håpet om en enslig scoring borte mot Spania. For norsk mål på Mestalla Stadion lørdag blir uansett Flos form en overraskelse. Landslaget har bare scoret én eneste gang mot spanjolene, og det målet fra EM 2000 må Steffen Iversen dele med en spansk keeper på skogtur av det aller dypeste slaget.

Bortespiller

Likevel; det er en grunn til for at Flo eventuelt blir mannen bak overraskelsen:

** Han scorer oftest på bortebane.

12 av de 21 målene er laget på fremmed gress, og igjen er det et par fine navn på statistikken. Tore André Flo har vært målscorer både i Idrætsparken og på Stade Velodrome Marseille.

Det går også til nød an å bruke statistikk for å forstå at Nils Johan Semb allerede under uttaket av troppen slo fast at Flo starter mot Spania. Selv med over tre års måltørke er fortsatt Flo foran John Carew på oversikten over landslagets mest effektive spillere. Tore André Flo har 0,324 mål pr. landskamp som nummer 23 på den lista, mens John Carew er på plassen bak med 0,294.

Omtrent ett mål pr. tredje kamp altså. Det samme har forøvrig Ole Gunnar Solskjær på tjuendeplss med 0,350. Effektivitetslista er ellers for de aller eldste gutta med Einar Gundersen, Jørgen Juve og Odd Wang Sørensen på topp med dobbelt så hyppige scoringer.

Thorstein Helstad er best av dem Nils Johan Semb kunne tatt med mot Spania, men lenger teller tross alt ikke denne statistikken enn at Wien-proffen sitter igjen i Østerrike.

Lørdag teller bare Tore André Flo. Det virker som et bra valg.

NETTKJENNER: Flo har som vane å score mot de store. Lørdag venter Raul og Spania. Foto: SCANPIX
FØSTEVALGET: Tore André Flo er eneste mann som vet at han spille fra start lørdag. Her fra gårsdagens treningsøkt. Foto: REUTERS/SCANPIX