Mannen alle frykter: - Han er et mareritt

Johannes Høsflot Klæbo er så god at han dukker opp i drømmene til Federico Pellegrino. Konkurrentene vet ikke hvordan han skal slås før VM-sprinten.

VARSLER KAMP: Sergej Ustjugov trente side om side med Johannes Høsflot Klæbo og det norske laget onsdag. Men heller ikke han vet hvordan Klæbo skal slås. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
VARSLER KAMP: Sergej Ustjugov trente side om side med Johannes Høsflot Klæbo og det norske laget onsdag. Men heller ikke han vet hvordan Klæbo skal slås. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEEFELD (Dagbladet): Det er ett navn som er på alles lepper før VM åpner med sprint i Seefeld. Han er norsk, regjerende olympisk mester på distansen og som de to siste sesongene har han vært omtrent utilnærmelig på sportens korteste distanse.

- Alle vet at Klæbo er mannen å slå i Seefeld, fordi han er den beste skiløperen for tida. I sprint er han bedre enn best også.

Ordene tilhører Federico Pellegrino. Mannen som var raskest på et oppløp, helt til gutten fra Byåsen dukket opp.

Så overlegen har Klæbo vært at de italienske løperne omtrent har gitt opp å slå ham, ifølge den italienske langrennslegenden Cristian Zorzi.

- Klæbo er den beste for øyeblikket, ikke bare på sprint, men i alle distanser og i begge teknikker. Pellegrino konsentrerer seg veldig om sprinten i morra, men marerittet hans er alltid Klæbo, sier Zorzi.

- Vi vet at det bare er mulig å vinne om vi har litt raskere ski enn ham. Om skiene er like er Klæbo den beste for øyeblikket, konkluderer den gamle rivalen til Thomas Alsgaard og Tor-Arne Hetland.

BLID: En glad og fornøyd Cristian Zorzi roser Johannes Høsflot Klæbo opp i skyene. Foto: Fredrik Stuve/Dagbladet
BLID: En glad og fornøyd Cristian Zorzi roser Johannes Høsflot Klæbo opp i skyene. Foto: Fredrik Stuve/Dagbladet Vis mer

- Liker ikke tenke på det

Selv er Johannes Høsflot Klæbo kledelig beskjeden på egne vegne.

- Det er der er vel sikkert en måte å snakke ned seg selv på. Vi får se på torsdagen, vi er avhengige av ski vi også. Den som vinner her må ha veldig gode ski, svarer Klæbo diplomatisk.

- Hva tenker du om at konkurrentene dine frykter deg?

- Nei, altså, jeg liker å si til meg selv at jeg ikke har tenkt så mye over det. Det er et nytt skirenn som skal gåes, og det er mye som skal klaffe for alle. For min del må det klaffe både med ski og form. Du må ha en god dag for å være med og kjempe om medaljene, sier Klæbo til Dagbladet.

Selv om Klæbo selv ikke tenker på det er det ingen tvil om at 22-åringens prestasjoner har satt spor etter seg hos hans argeste konkurrenter. Selv på jubeldagen under generalprøve på hjemmebane i Cogne, var det en fraværende Klæbo som Pellegrino brydde seg mest om.

- Denne sesongen har jeg vært nummer to ganske mange ganger bak Klæbo, men i dag var han ikke her, så jeg visste at jeg kunne vinne i dag, sa Pellegrino etter løpet.

Afterski #1: Dagbladets er på plass i Seefeld med TV-programmet "Afterski". Se det første programmet nå! Programleder: Øyvind Godø. Fotograf: Kristoffer Løkås. Vis mer

En annen mann som viste at formen er på plass i Cogne var Lucas Chanavat. Franskmannen var nærmest av alle da Klæbo vant prøve-VM i Seefeld forrige sesong. Også Chanavat er klar på at det først og fremst er Klæbos løp å tape.

- Han er mannen og slå og det vet alle. Han har vist det hver gang i alle verdenscuprenn denne vinteren, sier Chanavat til Dagbladet.

- Hva gjør ham så utrolig god?

- Hvis jeg visste det hadde jeg vært veldig glad. Jeg tror det er fordi han er virkelig sterk på distanse også, så sammenlignet med andre rene sprintere, som meg, gjør det en stor forskjell når det kommer til utholdenhet.

VIL IKKE KOMMENTER: Hverken Emil Iversen eller Johannes Klæbo ønsket å uttale seg om NRK-videoen der Calle Halfvarsson sager han hodet av en Petter Northug-plakat og kaller Johannes Klæbo for en dritt. Video: NTB Scanpix Vis mer

Må unngå uhell

På pressekonferansen dagen før sprinten var Klæbo mest opptatt av at alt skulle klaffe underveis i heatene. Nordmannen har hatt sine uhell denne vinteren. Blemmen i Ruka, stavbrekket på Lillehammer og svalestupet på stafetten i Meråker har stoppet ham.

- Jeg håper jeg er ferdig med det, og håper jeg har lært så jeg ikke trenger å gjøre de samme feilene igjen. Men du vet aldri hva som kan skje, og jeg skal gjøre det jeg kan for å holde meg på beina og for å ta de rette valgene. Så får vi se hvordan det utarter seg i morgen.

- Når vi har den type sprintløype som vi har her, så kommer det til å bli tett og det kommer til å bli utfordrende. Det så vi i fjor, så jeg tror absolutt kommer til å bli vanskelig, men for min del har jeg bare prøvd å ha fokus på mine egne ting. På hva jeg kan gjøre for å gå fortest mulig, så får vi telle opp i morgen hvordan det ender, forteller Klæbo.

Trener Arild Monsen er mindre bekymret på sprintessets vegne. Monsen mener løypa passer den olympiske mesteren godt.

- Johannes har vunnet skirenn i nærmest alle løyper og vant her i fjor. Bare formen hans er på plass og han lykkes er jeg ikke noe redd. Han tror jeg får et godt resultat nesten uansett, sier Monsen til Dagbladet.

Russisk advarsel

I fjorårets finale gikk det svært sakte i finalen, men det var uten to aggressive og utholdende russere på startstreken. I VM er Bolsjunov og Ustjugov med og vil være blant nordmannens tøffeste konkurrenter.

Ustjugov var lynende forbanna etter å ha falt i duell med Pellegrino i Cogne. I etterkant har russeren varslet at han nå vet hva som er lovlig i dueller i et sprintfelt. Men Klæbo er ikke bekymret for å bli tatt ut av russeren.

- Nei, jeg tror ikke det. Ustjugov kommer sikkert til å ligge ti, femten meter foran alle oss andre og taue. Det er ikke sikkert vi klarer å henge på ham en gang, så jeg er ikke så veldig bekymra for det. Det er sprint, som sagt, det er tette dueller og det blir knuffing. Da blir det litt knall og fall, og det er det som er litt av gamet også. Dessverre for Ustjugovs del var det han som ramla i Cogne, men vi ser at det blir tett.

- Klæbo er sterk, men Aleksandr (Bolsjunov) er sterkere!, slår Sergej Ustjugov fast, men på pressekonferansen i forkant av VM-sprinten klarte ikke de to russiske bjørnene å bli enige om hvordan de skulle slå nordmannen.

- Aleksandr svarer på det, sa Ustjugov, og fikk den samme i retur fra sin landsmann:

- Sergej svarer på det.

Ingen av dem svarte.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 13.30 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.00 Kvalifisering hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer