SJOKKET: Vichai Srivhaddanaprabha (t.h.) holder Premier League-tittelen etter Leicester Citys gullsesong i 2015/2016. Foto: NTB scanpix
SJOKKET: Vichai Srivhaddanaprabha (t.h.) holder Premier League-tittelen etter Leicester Citys gullsesong i 2015/2016. Foto: NTB scanpixVis mer

Vichai Srivaddhanaprabha

Mannen bak det mest sjokkerende ligagullet noensinne er død

Den tragiske helikopterulykken ved Leicester Citys hjemmebane tok livet til fem, blant andre klubbens utrolig populære eier Vichai Srivaddhanaprabha.

Leicester Citys styreformann og eier Vichai Srivaddhanaprabha var med i helikopteret sitt som styrtet rett utenfor klubbens stadion lørdag kveld.

Srivaddhanaprabha er en av fem som omkom i ulykken, sammen med hans datter, to piloter og en foreløpig uidentifisert person, melder nyhetsbyrået Reuters.

MINNES: Flere blomsterkranser og et buddhistisk bilde er satt opp utenfor King Power Stadium i Leicester. Foto: NTB scanpix
MINNES: Flere blomsterkranser og et buddhistisk bilde er satt opp utenfor King Power Stadium i Leicester. Foto: NTB scanpix Vis mer

Meldingen om klubbeierens bortgang har falt hele fotballverdenen tungt for hjerte. Den 61 år gamle thailenderen var en umåtelig populær eier og skal ha en stor del av æren for at klubben tok en av historiens mest overraskende ligatitler for to og et halvt år siden.

- Det er forferdelig trist. Det er en vanvittig nedtur, de har kommet inn som friskt pust og det er takket være dem klubben vant Premier League. De har løftet klubben opp på et høyt nivå i England. Dette er utrolig tungt, sier leder i Leicester City Supporters Club Scandinavian Branch, Per Arne Hansen.

Populær blant fansen

Helikopterulykken skjedde et par timer etter Leicester spilte uavgjort mot West Ham hjemme på King Power Stadium, oppkalt etter Srivaddhanaprabhas taxfree imperium.

Etter hver hjemmekamp ble Leicester-eieren plukket opp med helikopter fra gressmatta inne på stadion.

Srivaddhanaprabha har eid klubben siden han kjøpte den fra Milan Mandaric i 2010 for omkring 390 millioner kroner. Siden den gangen har klubben opplevd stor framgang. Klubben rykket opp igjen til Premier League i for første gang på ti år i 2014 og to år seinere tok klubben sin aller første ligatittel på øverste nivå.

Det er imidlertid ikke bare det mest sjokkerende ligagullet dette årtusenet som gjør Srivaddhanaprabha til en svært populær eier forteller klubbens norske supporterleder.

- Hele familien har vært involvert. De har deltatt på mye, vært involvert på alle områder i klubben, og ikke minst vært rause mot supporterne. De stiller på alle kampene, de er på trening, Vichai og hele familien er genuint interessert og genuint involvert, det gjør at dette er utrolig tungt, sier Hansen.

Eieren har blitt kjent for sine mange hyggelige gester overfor fansen. Da han i fjor fylte 60 år ga han bort 60 gratis sesongkort til fansen, og ved flere anledninger har det blitt gitt bort gratis øl på hjemmekamper. Seinest forrige helgs bortekamp ble den reisende fansen servert kaffe og niste, spandert av eieren, forteller den norske supporterlederen.

Håper sønnen fortsetter

Srivaddhanaprabhas store formue har bygd seg opp via en stor kjede taks free-butikker, kalt King Power. Han åpnet den første av dem i Bangkok i 1989, men var nå verdt omkring 40 milliarder kroner, ifølge Forbes.

Etter at familien flyttet til London, begynte Vichai og sønnen å reise på Chelsea-kamper i 2006. Der var de faste innslag fram til de kjøpte Leicester i august 2010. Sønnen Aiyawatt Srivaddhanaprabha er nå viseformann og daglig leder i Leicester.

Sønnen var ikke på gårsdagens kamp. Nå håper Hansen at sønnen vil fortsette i farens fotspor.

- Vichai var styreleder og sønnen er daglig leder og han var ikke involvert i ulykken. Personlig håper jeg sønnen fortsetter den gode jobben familien har gjort fram til nå. At sønnen viderefører engasjementet i klubben og at dette ikke blir en trist avslutning på deres ledelse. Det er tragisk, men vi håper jo at livet etter hvert kan fortsette.

Familiens lange etternavn ble de forært av den thailandske kongen Bhumibol i 2013, en tidligere monark av landet. Navnet betyr «et lys av progressiv ære», og kom som en anerkjennelse av familiens og familievirksomhetens mange samfunnsprogrammer, inkludert utdanning og barns helseproblemer.