Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mannen bak gullhåpet

- Jeg kunne ikke valgt en bedre trener, sier Andreas Thorkildsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Han er en mønsterelev, proklamerer Åsmund Martinsen om EM-håpet Andreas Thorkildsen – som på sin side returnerer superlativene når han skal beskrive sin trener.

– Åsmund er faglig ekstremt sterk, med en utrolig god evne til å tilegne seg kunnskap. Han er flink til å tilpasse treningen etter fysisk tilstand og dagsform. I tillegg er han en knakende god og omgjengelig kar, som er veldig grei å ha med å gjøre. Jeg kunne ikke valgt noen bedre trener, sier Andreas Thorkildsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Var klar over talentet

De to startet samarbeidet i 1999 da gullgutten var 17 år gammel. Da ble Martinsen kontaktet av daværende junioransvarlig i Norges Friidrettsforbund, Odd Ivar Nyheim.

Pappa Tomm Thorkildsen hadde ytret ønske om hjelp etter å ha trent sitt talentfulle avkom hjemme i Kristiansand siden gutten var 11.

– Jeg visste alt da at Andreas var et stort talent, forteller Martinsen.

– Som 16-åring knuste han den norske bestenoteringen med 600 grams spyd. Den var på 70,42, men Andreas flyttet den helt til 79,50! Til sammenlikning kastet den gamle mester Terje Pedersen 70,32 da han var like gammel.

Tidlig følelse for spyd

image: Mannen bak gullhåpet

Første gang Martinsen så stortalentet i aksjon var i 1994, som 12-åring.

– Jeg husker at han allerede da oppviste en enorm «feeling». Han hadde et bedre tilløp enn meg selv, minnes Åsmund Martinsen, som selv var aktiv spydkaster på høyt nasjonalt nivå på den tiden.

Det var det året han satte sin personlige rekord med 68,12, og tok bronse under NM på Jessheim.

Etter at faren hadde gjort en god jobb med det grunntekniske opp gjennom gutteårene, overtok Martinsen treneransvaret da Andreas Thorkildsen var 17.

De to første årene pendlet han til Kristiansand, men fra 2001 ble situasjonen mye enklere da sørlendingen flyttet til Oslo. Der bor han fremdeles.

Trener og lærer

Siden 2003 har Åsmund Martinsen kombinert trenerjobben med stillingen som lærer ved den videregående skolen Wang Toppidrett i Oslo.

Der har han en 90 prosent stilling, mens jobben med verdens beste spydkaster utgjør en halv stilling.

GJENSIDIG SKRYT: Åsmund Martinsen (t.v.) skryter av eleven Andreas Thorkildsen, som på sin side lovpriser treneren. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX
GJENSIDIG SKRYT: Åsmund Martinsen (t.v.) skryter av eleven Andreas Thorkildsen, som på sin side lovpriser treneren. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX Vis mer

Han har med andre ord nok å henge fingrene i, den 34 år gamle trebarnsfaren, opprinnelig fra Rustad i Oslo men bosatt i Rælingen siden 1998.

– Men jobben med Andreas er jo noe sesongbetont. Dessuten er jeg veldig glad for å ha en meget fleksibel og forståelsesfull arbeidsgiver. Når jeg nå for eksempel er i Zürich på Golden League-stevne på første skoledag, er det full forståelse for det. Det gjør hverdagen min utrolig mye enklere, sier Martinsen, som har en cand.mag-grad fra Universitetet i Oslo og som underviser i naturfag.

Godt tillitsforhold

– Når du jobber som trener, får du et godt innblikk i hvordan kroppen fungerer. Jeg bruker ofte eksempler fra idrett når jeg underviser, og jeg har gode og motiverte elever som gjør at jeg stortrives i jobben min. Det er aldri kjedelig, og aldri to dager som er like, sier Martinsen.

Det siste gjelder i høyeste grad også trenerjobben med vårt store spydess. De to har utviklet et nært og godt tillitsforhold, som er helt avgjørende.

– Vi er 100 prosent åpne og ærlige mot hverandre, og jeg stoler helt og fullt på Åsmund, sier Andreas Thorkildsen om det meget vellykkede samarbeidet, som til nå har gitt både OL-gull og VM-sølv.

Og etter alt å dømme en EM-medalje onsdag kveld.

(ANB)