Calciopoli, Juventus

Mannen bak skandalen: - Skammet meg

Luciano Moggi, mannen bak Calciopoli-skandalen i 2006, snakker ut i en ny dokumentar.

SYNDEBUKK: Luciano Moggi blir ofte regnet som hovedpersonen bak Italias største fotballskandale. FOTO: Giacomo Morini / Shutterstock.
SYNDEBUKK: Luciano Moggi blir ofte regnet som hovedpersonen bak Italias største fotballskandale. FOTO: Giacomo Morini / Shutterstock. Vis mer
Publisert

I mai 2006 ble fotballverden rystet av en av sportens største skandaler. En rekke italienske klubber ble anklaget for å ha kjøpt dommere. Blant disse var storklubben Juventus, som endte opp med å bli sendt ned en divisjon til Serie B.

Torino-laget ble også fratatt to ligatitler, som ble vunnet i perioden der kampfiksingen skal ha foregått. En av disse gikk til rivalene Inter.

Skandalen kom til lys da avlytting av telefonsamtaler skal ha vist at figurer fra en rekke klubber skal ha inngått avtaler med dommerorganisasjoner.

Nå snakker en av hovedpersonene ut i en ny dokumentarserie på Netflix.

- Vurderte å ta mitt eget liv

I serien «Bad Sport» uttaler Luciano Moggi, daværende sjef i Juventus, seg for første gang siden skandalen.

Der kommer det blant annet fram at han vurderte å ta sitt eget liv.

- Jeg skammet meg hver gang jeg gikk ut på gata, og på den tiden vurderte jeg mange ting, til og med å ta mitt eget liv, sier han i dokumentaren.

Han snakker også ut om hetsen han mottok fra mediene, samtidig som han bedyrer sin uskyld.

BOM: Juventus-spiss Alvaro Morata gjør ikke dette igjen. Video: Henrik Ljosland / Rødt Kort Vis mer

- Å bli anklaget for å være en tyv gjorde vondt. Jeg har aldri utnyttet noen i hele mitt liv, fortsetter han.

Italieneren ble blant annet utestengt fra fotball på livstid, men fikk aldri noen rettslig dom mot seg. Det gjorde heller ingen andre involvert.

Store konsekvenser

Moggi og Juventus ble plukket ut som de største syndebukkene. Laget rykket ned til Serie B, og med det fulgte en masseflukt fra Torino.

På lista av spillere som forlot klubben etter skandalen finner vi stjerner som Zlatan Ibrahimovic (Inter), Fabio Cannavaro (Real Madrid) og Gianluca Zambrotta (Barcelona).

FORLOT KLUBBEN: Zlatan Ibrahimovic var en av spillerne som ikke ble med ned til Serie B. Han dro nemlig til rivalen Inter. FOTO: Patrick Hertzon / AFP.
FORLOT KLUBBEN: Zlatan Ibrahimovic var en av spillerne som ikke ble med ned til Serie B. Han dro nemlig til rivalen Inter. FOTO: Patrick Hertzon / AFP. Vis mer

Noen valgte derimot å bli, og med Alessandro Del Piero, Giorgio Chiellini og Pavel Nedved i startoppstillingen, så tok det ikke lang tid før Juventus var tilbake i Serie A.

Andre storklubber som Milan, Fiorentina og Lazio fikk også kjenne konsekvensene. Samtlige måtte starte med minuspoeng i den kommende sesongen. Milan mistet 8 poeng, Fiorentina 15 og Lazio 3.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer