Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

NFL-spiller Dwight Clark hadde ALS

Mannen bak «The Catch» er død – frykter fotballen gjorde ham syk

Dwight Clark, mannen bak en av de mest kjente touchdownene i amerikansk fotballs historie er død. Clark mistenkte at det var idretten som gjorde ham dødssyk.

SOVNET INN: San Francisco 49ers Dwight Clark, hovedtrener Bill Walsh og quarterback Joe Montana før Super Bowl XIX i 1985. Foto: AP Photo/NTB scanpix
SOVNET INN: San Francisco 49ers Dwight Clark, hovedtrener Bill Walsh og quarterback Joe Montana før Super Bowl XIX i 1985. Foto: AP Photo/NTB scanpix Vis mer

Den tidligere San Francisco 49ers-storspilleren Dwight Clark døde mandag som følge av sykdommen amyotrofisk lateralsklerose, eller ALS. Clark ble 61 år gammel.

Hans kone Kelly annonserte bortgangen på ektemannens verifiserte Twitterkonto.

– Det er med stor sorg jeg forteller dere at jeg i dag mistet min beste venn og ektemann. Han sovnet inn på fredfullt vis, omringet av mange av menneskene han elsket som mest. Jeg er takknemlig overfor Dwights venner, lagkamerater og 49-ersfans som har seint deres støtte gjennom kampen hans mot ALS, skrev Clark ifølge CNN.

Mistenker at idretten gjorde ham syk

I mars i fjor avslørte Clark at han var diagnostisert med sykdommen ALS, som i tiltakende omfang angriper og bryter ned nerver i hjernen og ryggmargen. Foreløpig finnes det ingen kur for sykdommen.

Da Clark gjorde det kjent at han slet med sykdommen innrømmet han at han var bekymret for at karrieren i amerikansk fotball kan ha ført til at han ble syk.

– Jeg har blitt spurt om amerikansk fotball har spilt en rolle i sykdommen. Det vet jeg ikke sikkert, men jeg mistenker virkelig at det gjorde det. Jeg ønsker å oppmuntre NFLPA (spillerorganisasjonen i NFL, red.anm.) og NFL til å fortsette å jobbe sammen for å gjøre amerikansk fotball trygge, særlig da det kommer til hodeskader, sa Clark ifølge USA Today.

«The Catch»

Clark tok imot det som har gått inn i historien som en av de mest ikoniske kampvinnende touchdownene i historien, videnkjent bare som «The Catch». Touchdownen avgjorde NFC-finalen i 1981-sesongen da laget gikk videre til å vinne Super Bowl og var begynnelsen på en æra da San Francisco-laget tok over som det beste laget i idretten på 80-tallet, etter at Dallas Cowboys hadde dominert tiåret før.

Touchdownen brakte «Niners» deres aller første Super Bowl-tittel og det var også den aller første tittelen i profesjonell idrett for byen San Francisco. Clark vant troféet med laget to ganger.

Clark tilbrakte hele sine profesjonelle karriere som wide receiver for 49ers. Etter ni sesonger er han regnet som en av lagets beste receivere gjennom tidene, mye takket være hans god samarbeid med den legendariske quarterbacken Joe Montana.

Clarks nummer 87 ble pensjonert av 49ers i 1988, kort tid etter at wide receiveren la opp og kommer ikke til å brukes av andre spillere i framtida.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media