Mannen bak Tysklands VM-suksess. Nå er han Wengers hemmelige våpen

Skal unngå ny «kollaps».

NYERVERVELSE: Det er ikke bare spillere som har kommet inn portene på Emirates i sommer. Det har også den amerikanske fitness-treneren Shad Forsythe gjort. Her under en trening for Tyskland under sommerens VM i Brasil. Foto: AFP PHOTO / DPA / ANDREAS GEBERT / NTB SCANPIX
NYERVERVELSE: Det er ikke bare spillere som har kommet inn portene på Emirates i sommer. Det har også den amerikanske fitness-treneren Shad Forsythe gjort. Her under en trening for Tyskland under sommerens VM i Brasil. Foto: AFP PHOTO / DPA / ANDREAS GEBERT / NTB SCANPIXVis mer

(Dagbladet): Etter gårsdagens 3-0-seier over Manchester City i Community Shield viste Arsenal og Arsene Wenger at de også i år blir å regne med helt i toppen av Premier League.

I fjor lå de helt øverst i 128 dager, men på vårparten raknet de i det som etter hvert må kunne beskrives som «kjent stil» i februar / mars, og nok en gang var det skader i kombinasjon med et knallhardt kampprogram som var årsaken.

Wenger vil naturligvis unngå at det samme skjer denne sesongen, og nå har franskmannen tatt grep.

Skadeplaget Det er nemlig ikke bare Alexis Sanchez, Calum Chambers, Mathieu Debuchy og David Ospina som har kommet inn portene på Emirates i sommer.

Det har også den amerikanske fitness-treneren Shad Forsythe gjort. Et navn både Mesut Özil, Lukas Podolski og Per Martesacker kjenner godt. Det er nemlig den samme Forsythe som i sommer var en del av teamet rundt det tyske landslaget som til slutt gikk hele veien i Brasil.

Kenneth Fredheim, C More-kommentator og Arsenal-supporter, sier til Dagbladet at han ikke kjenner Forsythes arbeidsmetoder i detalj, men at det virker som om Wenger endelig tar skadeproblemet på alvor.

TAR GREP: Arsene Wenger og Arsenal har vært plaget med skader de senere årene. Nå tar franskmannen grep og henter inn en av mennene bak Tysklands VM-suksess. Foto: AFP PHOTO / GLYN KIRK / NTB SCANPIX
TAR GREP: Arsene Wenger og Arsenal har vært plaget med skader de senere årene. Nå tar franskmannen grep og henter inn en av mennene bak Tysklands VM-suksess. Foto: AFP PHOTO / GLYN KIRK / NTB SCANPIX Vis mer

- Det ser ut til å være et godt grep. Det er pussig hvor mange skader de har hatt de siste årene, og ikke minst hvilke typer skader de har vært plaget med, sier Fredheim.

- Det er ikke overraskende at Wenger tenker i de baner. Da han kom til klubben revolusjonerte han store deler av tankegangen rundt ting som restitusjon og kosthold.

TV 2s kommentator Kasper Wikestad har også bitt seg merke i at Wenger har hentet treneren, og tror det er en god avgjørelse.

- For et lag som toppet skadetabellen i fjor er det klart at det er viktig å tenke preventivt, sier Wikestad til Dagbladet.

- Shad og Arsenal er en perfekt match Og at Forsythe hadde en betydelig standing i den tyske VM-troppen er det ingen tvil om. Under paraden og hyllesten etter hjemkomsten til Berlin stoppet hele det tyske laget opp og bukket for støtteapparatet.

Forsythe er også involvert i en organisasjon kalt EXOS som spesialiserer seg i det oppnå maksimal ytelse innenfor en rekke idretter. Mark Verstegen, organisasjonens grunnlegger, sier ifølge The Guardian at den engelske hovedstadsklubben har gjort et varp.

OPTIMIST: C Mores Kenneth Fredheim er optimist foran den nye sesongen, men mener fortsatt at The Gunners må få inn en ny midtstopper om de skal være med helt i toppen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
OPTIMIST: C Mores Kenneth Fredheim er optimist foran den nye sesongen, men mener fortsatt at The Gunners må få inn en ny midtstopper om de skal være med helt i toppen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Arsenal får en mann som virkelig jobber for det han tror på. Han har en genuin interesse og bryr seg virkelig. Han kommer til å jobbe beinhardt med hver enkelt spiller for å oppnå de målene Wenger har satt.

Han understreker likevel at de ikke kommer til å se endringer over natta. Dette er den typen arbeid som tar tid. EXOS har nemlig jobbet tett med det tyske landslaget helt siden 2004.

- Det kommer til å ta tid og mye hardt arbeid, men jeg tror Shad og Arsenal er en perfekt match og de har gjort et meget godt valg i ham, sier Verstegen.

Og overfor de som lurer på effekten av dette treningsregimet, peker Terstegen på løpsstatistikken under VM.

- Det tyske laget løp omlag 113 kilometer per kamp, sammenlignet med 100 kilometer av motstanderen. Det tilsvarer nesten en ekstra spiller på banen, sier han.

Skryt til Chambers Dersom Forsythes tankegang og arbeid kan få ned antallet skadedøgn, tror Fredheim at det kan være det som skal til for at Arsenal skal hevde seg helt i toppen til siste slutt.

IMPONERTE: Calum Chambers imponerte på midtstopperplass i går. Her får han gratulasjoner av kaptein Mikel Arteta etter 3-0-seieren over Manchester City. Foto: AFP PHOTO / CARL COURT / NTB SCANPIX
IMPONERTE: Calum Chambers imponerte på midtstopperplass i går. Her får han gratulasjoner av kaptein Mikel Arteta etter 3-0-seieren over Manchester City. Foto: AFP PHOTO / CARL COURT / NTB SCANPIX Vis mer

- Det har vært Arsenals akilleshæl de siste sesongene. Jeg er overbevist om at de hadde vunnet et par ganger om Wenger hadde hatt den samme dobbeltdekningen på flere plasser som konkurrentene har hatt da skadene begynte å komme, sier han.

Spesielt midtstopperplassen er noe som har plaget kommentatoren, men med gårsdagens forestilling av 19 år gamle Calum Chambers er han mer beroliget enn på lenge.

- Chambers så utrolig bra ut. Han kan fort utfordre (Laurent) Kocielny og (Per) Martesacker om en plass i midten, men skal Arsenal være en seriøst tittelutfordrer må de hente inn en stopper til. En som kan gå rett inn i laget. Ny fysisk trener eller ei, skadene kommer til å komme, sier Fredheim.

Det sier Wikestad seg enig i.

- Chambers var en liten åpenbaring. Fortsetter han sånn kan han fort utfordre Mertesacker og Koscielny på stopperplass, sier han.

GOD MATCH: Forsythes sjef i EXOS, Mark Verstegen, tror treneren og Arsenal er en perfekt match. Her er amerikaneren på treningsfeltet sammen med Sami Khedira og Joachim Löw. Foto: REUTERS/Ina Fassbender/NTB Scanpix
GOD MATCH: Forsythes sjef i EXOS, Mark Verstegen, tror treneren og Arsenal er en perfekt match. Her er amerikaneren på treningsfeltet sammen med Sami Khedira og Joachim Löw. Foto: REUTERS/Ina Fassbender/NTB Scanpix Vis mer

Framover på banen er Fredheim derimot langt tryggere. Spesielt med tanke på at de slo de regjerende mesterne 3-0 uten både Mesut Özil og Theo Walcott.

- Det så utrolig bra ut. Man vet at Arsenal er et strålende offensivt lag. Det var så presist, hurtig og nøyaktig. Når man i tillegg tenker at hverken Özil eller Walcott var med er det klart at de har en enorm offensiv slagkraft.

Arsenal starter Premier League-sesongen hjemme mot Crystal Palace på lørdag. Kampen har avspark 18.30.

TRIUMF Et utsnitt av den tyske troppen som seiret i Brasil. Her hylles de etter hjemkomsten til Berlin. Foto: EPA/ALEX GRIMM/NTB SCANPIX
TRIUMF Et utsnitt av den tyske troppen som seiret i Brasil. Her hylles de etter hjemkomsten til Berlin. Foto: EPA/ALEX GRIMM/NTB SCANPIX Vis mer