Mannen i grønt

Allerede første uka i Tour de France - verdens kanskje tøffeste idrettskonkurranse - avla Thor Hushovd et løfte.

• 13 kandidater: Gi din stemme her!

Søndag 24. juli: Hundretusener har fylt fortauene i Paris. Sommeren har tatt pause. Undertegnede står i målområdet og sender værmeldinger hjem til Dagbladets nettutgave.

Denne ettermiddagen var nasjonen mer interessert i nedbørsmengdene på Champs-Élysées enn grillværet utenfor sin egen stuedør.

Det eneste som kunne hindre Thor Hushovd å bli tidenes første nordmann til å hente hjem den grønne poengtrøya i Tour de France var en velt eller en liten punktering - et øyeblikks uoppmerksomhet i 70 km/t på glatte brostein, og alt kunne være lagt i grus etter 3607 kilometers blodslit.

For det er fryktelig langt til mål på Champs-Élysées. 15 dager tidligere i Karlsruhe var håpet langt fra lysegrønt.

Nok en tapt spurt

-  Jeg tror ikke folk hjemme er fornøyde. De forventer at jeg skal vinne. Jeg setter meg veldig høye mål om å ta både etappeseier og vinne den grønne trøya. Når jeg ikke klarer det, ser jeg at det kanskje er litt dumt, men samtidig kan jeg ikke ljuge, sa en skuffet Hushovd etter en 9. plass, og nok en tapt spurt.

Tom Boonen satt i grønt, og virket usårbar. Men dagen etter slo Hushovd til - han hentet inn et brudd og kapret viktige spurtpoeng. Dermed var han oppe i ryggen på belgieren. Thor hadde vist spurtkanonene at alt ikke handlet om å være først i mål. Man måtte sykle underveis også.

 GRØNN MANN:  Thor Hushovd ble den første nordmannen som vant den grønne poengtrøya i Tour de France. Foto: Daniel Sannum Lauten
GRØNN MANN: Thor Hushovd ble den første nordmannen som vant den grønne poengtrøya i Tour de France. Foto: Daniel Sannum Lauten Vis mer

-  En dag får dere se meg i grønt, lovet en selvsikker Hushovd til Dagbladet etter etappen.

For wonderboy «Boom-Boom Boonen» var likevel dødelig. Et par dager seinere forsvant han ut av Touren med skade.

På toppen

16 dager etter løftet i idylliske Gérardmer nær tyskegrensa kunne «Oksen» motta folkets hyllest sammen med sykkelkongen Lance Armstrong. Minuttene før hadde flere syklister fått et ublidt møte med regntung, fransk asfalt. Ingen av dem var fra Grimstad.

-  Å stå på podiet i Paris er drømmen til alle syklister. Nå har jeg oppnådd noe stort, sa en stolt og grønnkledd Thor Hushovd.For tunge syklister som Thor (82 kg) er «maillot vert» den høyeste utmerkelsen.

-  Det er fire trøyer å vinne i Tour de France. Thor vant den nest beste. Han vet at han ikke kan vinne touren. Nå er han på toppen, sa Thors teamsjef Roger Legeay til Dagbladet.

Sørlendingen hadde holdt det han lovet

• Folkets idrettspris: Gi din stemme her!