Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Mannen med sjakkverdens slappeste håndtrykk»

Vishy Anand er likevel Indias farlige tiger.

AVSLAPPET: Sjakkverdensmester Viswanathan Anand (t.v) har holdt Magnus Carlsen til uavgjort i de to første partiene i India. Men før vet bedre hvordan man skal vinne VM-kamper enn inderen. Foto: AP / NTB SCANPIX
AVSLAPPET: Sjakkverdensmester Viswanathan Anand (t.v) har holdt Magnus Carlsen til uavgjort i de to første partiene i India. Men før vet bedre hvordan man skal vinne VM-kamper enn inderen. Foto: AP / NTB SCANPIX Vis mer

• Sjakk-studio: Tredje parti direkte fra kl. 10.30

Ukontroversiell, på grensen til kjedelig. Men aldri undervurder Vishy Anand. Indias sjakktiger har skarpe klør.

Lørdag ble den første brikken i VM-kampen mellom indiske Vishy Anand (43) og vår egen Magnus Carlsen (22) flyttet. Forhåndstipsene pekte mot Carlsen som favoritt, men de to første partiene har gitt to ganger remis.

Motstander Anand er superstjerne i India, og 43-åringen har vært i krigen før. Få vet bedre hva som skal til for å vinne en VM-kamp i sjakk. Og han hater å tape:

- Når du taper føles det du som om det er deg selv som blir slått i stykker, ikke bare brikkene dine, sier Anand.

Fem ganger har han beseiret sin motstander i VM-matcher og den rolige indieren vet å holde nervene under kontroll. Forrige VM-kamp vant han etter tiebreak, gangen før avgjorde han i det aller siste partiet.
 
Rolig, men verdig
Carlsen har tidligere omtalt Anand som mannen med sjakkverdens slappeste håndtrykk. Anand er rolig, på grensen til det sedate, men med en sjakkmesters verdighet.

Under en flytur fra Amsterdam til Nice kom flyet han satt i ut for kraftig turbulens. Mens folk pustet tungt og klamret seg til armlenene på flysetet var Anand like avslappet.

- Hei, vi trenger ikke en gang å betale Disneyland for denne berg- og dalebaneturen, bemerket Anand like rolig.

I mai var Anand i Norge og spilte turneringen Norway Chess. Han spilte, smilte, ruslet til pressekonferansen og trakk seg tilbake. Dagbladet hoppet inn i heisen sammen med Anand for å få en kommentar til VM-kampen mot Carlsen.

- Sorry, I don´t do anything special, svarte Anand.

Og smilte. Og det var det. Resten av heisturen foregikk i pinlig stillhet.
 
Familiefar Anand er født i en by med navnet Mayiladuthurai, men familien fra gode kår flyttet snart til Chennai hvor han vokste opp — byen hvor årets VM spilles. Anand var en ekte attpåklatt, 11 og 13 år yngre enn søsknene sine.

Mora lærte Anand å spille sjakk da han var bare seks år gammel. Han viste seg raskt som et stort talent. Anand gikk gradene i sjakkverden, ble stormester, brøt seg inn i verdenstoppen, og i 2000 ble han verdensmester for første gang. Tittelen holdt han til 2002, men vant den tilbake i 2007. Siden har tittelen vært i hans hender.

Det sies spøkefullt at det koster 50 ratingpoeng å ha familie i sjakk.

Anand er gift med sin Aruna, og han har to år gammel sønn. Familien er bosatt i Spania, og Anand selv liker å reise, astronomi og dataspill — eller å se på TV, og da helst Monty Python, Fawlty Towers og Ali G.
 
- Utydelig som mester  
Som sjakkspiller har Anand få fiender. Han er ukontroversiell, og fokuserer heller på sjakkbrettet enn på sjakkens psykologiske spill og politiske uenigheter. Men dette har også gjort at han har blitt kritisert for å være kjedelig. Anand er ikke en flammende personlighet som sjakken har sett i Garry Kasparov eller Bobby Fischer.
Tidligere verdensmester Anatoly Karpov er blant dem som mener Anand er for stille og utydelig som mester.

- En verdensmester skal være ledende i sjakkverden og forsvare sjakken og alle spillerne. Men i dag har verdensmesteren mistet innflytelse. Anand er en sterk spiller, men han har ikke vært en god verdensmester. Han tenker for mye på sine egne turneringer, sa Karpov til Dagbladet tidligere i år.

ÅPNINGSPARTIET: En remis i det første partiet ble regnet som en liten seier for Viswanathan Anand (t.v.).
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
ÅPNINGSPARTIET: En remis i det første partiet ble regnet som en liten seier for Viswanathan Anand (t.v.). Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer