Mannen Mourinho stakk i øyet er Barcelonas nye sjef

Det kan bli hett på sidelinja i El Clasico neste sesong.

FIKK FINGER'N: Jose Mourinho stikker hånda opp i ansiktet på Tito Vilanova under tumultene på overtid i den andre supercup-finalen i august. Skjermbilde: Canal+
FIKK FINGER'N: Jose Mourinho stikker hånda opp i ansiktet på Tito Vilanova under tumultene på overtid i den andre supercup-finalen i august. Skjermbilde: Canal+Vis mer


(Dagbladet): Barcelona annonserte i dag Pep Guardiolas avgang som trener etter fire sesonger og 13 troféer av 18 mulige.

Under pressekonferansen hadde de også erstatteren klar: Guardiolas assistent Francesc «Tito» Vilanova overtar laget fra og med neste sesong.

En overraskende beslutning, men også i tråd med klubbens filosofi.

- Tror Barcelona gjør det helt riktige: Viderefører verdier og ideer ved å ansette Tito Vilanova. Klubben bestemmer - treneren er et «redskap», skriver ekspertkommentator i Canal+, Lars Tjærnås, på Twitter.

- Strålende valg Også Pep Guardiola mener klubben gjør det rette i å satse på Tito.

ASSISTENT: Tito Vilanova (t.v.) har vært Josep Guardiolas høyre hånd siden de trente Barcelona B i 2007-08. Foto: Giuseppe Cacace, AFP / NTB scanpix
ASSISTENT: Tito Vilanova (t.v.) har vært Josep Guardiolas høyre hånd siden de trente Barcelona B i 2007-08. Foto: Giuseppe Cacace, AFP / NTB scanpix Vis mer

- Dere kan vente det beste fra Tito. Han er mer enn dyktig nok, spillerne kjenner ham. Jeg synes klubben har gjort et strålende valg, sa Pep under pressekonferansen.

Men navnet Tito Vilanova er ukjent for de fleste. Og hadde vært enda mer ukjent hvis det ikke var for at han ble stukket i øyet av Jose Mourinho under fjorårets supercupfinale.

Real Madrids brasilianske back Marcelo klippet ned Barcelona-debutant Cesc Fabregas på overtid, og ble utvist. I alt styret som fulgte, plantet altså Mourinho fingeren i øyet på Vilanova, som svarte med å dytte Mourinho i ryggen da han forlot åstedet.

- «Pito» Vilanova? Jeg kjenner ingen «Pito» Vilanova, sa Mourinho om episoden i ettertid. Det spanske ordet «pito» betyr egentlig «fløyte», men er også et slangord for penis.

BLIR RIVALER: Alt tyder på at Jose Mourinho fortsetter i Real Madrid. Dermed er det duket for nye dueller mellom ham og Vilanova - her i dokkeversjoner. Foto: Jose Jordan, AFP / NTB scanpix
BLIR RIVALER: Alt tyder på at Jose Mourinho fortsetter i Real Madrid. Dermed er det duket for nye dueller mellom ham og Vilanova - her i dokkeversjoner. Foto: Jose Jordan, AFP / NTB scanpix Vis mer

42-åringen er et produkt fra klubbens egne rekker, som så mange av spillerne på laget som har dominert internasjonal klubbfotball de siste sesongene.

Han spilte juniorfotball i klubben fram til han debuterte for B-laget i 1988. Der fikk han 52 kamper men klarte aldri å spille seg inn på a-laget, ifølge Wikipedia

Har fulgt Pep hele tida Han gikk videre til Figuera, før han fikk prøve seg i toppdivisjonen med Celta Vigo i tre sesonger. Han fikk imidlertid bare 26 kamper, og fortsatte karrieren på nest øverste nivå i flere forskjellige klubber.

Vilanova ble Pep Guardiolas assistent på b-laget til Barcelona i 2007. De ledet laget til opprykk fra fjerde til tredje divisjon, og Vilanova ble med Guardiola da han overtok a-laget etter Frank Rijkaard i 2008.

Som hovedtrener på øverste nivå, er han foreløpig et ubeskrevet blad.

- Jeg vet lite om ham utover at både Pep og spillerne har omtalt ham som en meget undervurdert og viktig del av suksessen. Han går for å være sterk fotballfaglig, dyktig på treningsfeltet, flink analytisk, grundig og lojal. Det viktigste for meg er at han står for - og viderefører - de tankene og verdiene som har skapt suksessen, sier Lars Tjærnås til Dagbladet.

Vilanova måtte hasteopereres for en svulst i halsen i november. Nå er han klar over å overta styringen av et av de mest suksessrike fotballagene verden har sett.

Å trene Barcelona etter Guardiola kan omtrent like utfordrende som å hoppe etter Wirkola, men Vilanova råder over et fantastisk mannskap.

Og kanskje demper det litt på presset at Barcelona nå er ute av kampen om både seriegullet og Champions League-pokalen.