GUNSTIG FOR LANDSLAGET: Både Christian Grindheim (t.v.) selv og landslagstrener Egil «Drillo» Olsen mener at landslaget profitterer på at 28-åringen har returnert til skandinavisk klubbfotball. Her i aksjon for FCK mot irske Shamrock Rovers i Champions League-kvalifisering.Foto: SCANPIX/REUTERS/Lars Ronbog/Scanpix Denmark
GUNSTIG FOR LANDSLAGET: Både Christian Grindheim (t.v.) selv og landslagstrener Egil «Drillo» Olsen mener at landslaget profitterer på at 28-åringen har returnert til skandinavisk klubbfotball. Her i aksjon for FCK mot irske Shamrock Rovers i Champions League-kvalifisering.Foto: SCANPIX/REUTERS/Lars Ronbog/Scanpix DenmarkVis mer

Mannen som aldri skuffer Drillo

Og nå stortrives Grindheim i ny klubb.

• Norge - Tsjekkia: Direkte i fotballstudio kl. 20.00.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Christian Grindheims fotballkarriere var i ferd med å bevege seg inn på et blindspor, og 28-åringen var smått desperat etter å komme seg bort fra nederlandske Heerenveen mot slutten av fjorårssesongen.

Gjentatte trenerskifter, en markeringsorientert spillestil som ikke passet ham og uteblivende sportslig suksess, gjorde ham lei tilværelsen i skøytebyen.

- De første par sesongene i Nederland var kjempebra, og vi spilte sone med Trond (Sollied) det første året. Da hadde jeg kanskje min beste sesong der nede også. Plutselig fikk han fyken, og derfra gikk det bare nedover, sier Grindheim til Dagbladet.

- Det var ingen tvil om at det fristet å få en ny spillestil og komme tilbake til soneorientering, få mulighet til å spille europacup og kjempe i toppen hvert år. Jeg var lei av å ligge å vake på 10.- 12.-plass, fortsetter han.

Vinnermentalitet Redningen lå i København hos skandinavisk klubbfotballs flaggskip, FCK, som kunne oppfylle alle haugalendingens ønsker.

- Det er en klubb som er vant til å vinne fotballkamper, og det er deilig å vinne fotballkamper igjen. De spiller typisk skandinavisk med sonemarkering over hele banen. Det er utvilsomt noe som passer meg bedre enn mann mot mann, sier Grindheim.

Landslagssjef Egil «Drillo» Olsen tror klubbskiftet vil slå heldig ut for det norske landslaget, selv om han ikke vil trekke forhastede konklusjoner bare én skikkelig landslagstrening etter overgangen.

- Det vil være en overdrivelse å si at jeg har sett noen endring i løpet av den korte tida vi har hatt sammen nå, men jeg tror iallfall det er gunstig. Der er han i et klima og i en klubb som spiller mye likere landslaget enn det han gjorde i Heerenveen, sier Drillo til Dagbladet.

Skaper for lite Komposisjonen av midtbanen er det som volder landslagssjefen mest hodebry, og da er det utelukkende positivt at et av hans sikreste kort igjen har kommet innenfor klubbrammer han trives i.

- Alle indreløperne har svingt litt i prestasjonene - både dem som spiller ute og hjemme. Det er nok Christian som har vært den mest stabile over tid. Han har et relativt høyt laveste nivå, sier Drillo.

Selv om samlingstiden er knapp, er fokuset tydelig:

Norge skal øve på å bryte ned et etablert forsvar - en utfordring man garantert vil stå overfor i hjemmekampene mot Island og Kypros i avslutningen på EM-kvalifiseringen.

- Man rekker å få gjort lite på to dager, særlig når en av øktene har vært ren restitusjon for mange. Det var først tirsdagens trening hvor vi fikk jobbet litte grann, men vi får jo litt mer tid inn mot de neste kampene. Mot etablert har vi skapt veldig lite. Det var det som sto på programmet. Å forbedre oss angrepsmessig når vi starter bakfra. Vi har jobbet veldig mye med overgangsspill tidligere, og det vil vi fortsette med når vi har mulighet. Men vi har fått til for lite mot etablert, sier Drillo.

Sløve Det er Grindheim, som starter kampen mot Tsjekkia etter å ha stått over mot Litauen sist, helt enig i.

- Jeg satt på benken mot Litauen og så på hele kampen. Det var lite bevegelighet og bar preg av feriefotball, men det var i det minste viktig å vinne i forhold til FIFA-rankingen og trekningen av VM-kvaliken. 

- Nå er det å få noe ut av kampen som blir det viktigste: Bli mer samspilte og å skape litt mer sjanser enn vi har gjort så langt i 2011. Det har vært litt sløvt, erkjenner FCK-spilleren.