Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ed Woodward styrer Mourinho og Manchester Uniteds framtid

Mannen som bestemmer Mourinhos framtid

Ed Woodward er mannen på toppen av Manchester Uniteds hierarki. Er han rett mann til å ta de sportslige avgjørelsene i en av verdens største klubber?

SJEF: Ed Woodward er konserndirektør i Manchester United og Glazer-familiens nærmeste i Manchester-klubben. Trolig ligger José Mourinhos framtid i den engelske direktørens hender. Foto: James Boardman/TPI/REX/Shutterstoc/NTB scanpix
SJEF: Ed Woodward er konserndirektør i Manchester United og Glazer-familiens nærmeste i Manchester-klubben. Trolig ligger José Mourinhos framtid i den engelske direktørens hender. Foto: James Boardman/TPI/REX/Shutterstoc/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter tapet mot Brighton i andre serierunde har misnøyen i klubbens indre vært lett å få øye på. Mannen som til sjuende og sist tar avgjørelsene, er 46 år gamle Ed Woodward.

Så seint som i januar ga Woodward José Mourinho forlenget kontrakt, men i sommer ønsket ikke klubbdirektøren å betale summene Leicester og Bayern München krevde for henholdsvis Harry Maguire og Jérôme Boateng.

Før Leicester-kampen som åpnet Premier League-sesongen, konstaterte derimot Woodward overfor media at klubben ikke kom til å foreta seg noe mer på overgangsmarkedet.

Manchester United-legende og fotballekspert hos Sky, Gary Neville, mener Woodwards utspill før åpningskampen undergraver Mourinho.

- Dette er grunnen til at vi ikke signerte disse tre midtstopperne. Dette er grunnen til at vi ikke støtter Jose på overgangsmarkedet. Han rettferdiggjør overfor media hvorfor han ikke støtter manageren sin. Det er for seint for det. Du har gitt ham en ny kontrakt. Da må du støtte ham til slutten, mener Neville.

Den samme oppfatningen sitter journalist i United.no, Eivind B. Holth, med.

- Woodward ga Mourinho et klart tegn på støtte med ny kontrakt forrige sesong. Når du i det påfølgende vinduet ikke følger opp, blir det halvveis. Det blir halvveis for Mourinho, halvveis for Woodward, rett og slett halvveis for hele klubben, sier Holth til Dagbladet.

Fokusere på spillerne han har

Woodward og styret i Manchester Uniteds skal ha begrunnet mangelen på stopperkjøp denne sommeren med manglende spilletid for Victor Lindelöf og Eric Bailly i fjorårssesongen. Begge var stoppere som Mourinho ønsket seg, og fikk. I tillegg til de to har de røde djevlene tre andre stoppere i troppen.

Ifølge The Guardians Manchester-baserte journalist Jamie Jackson, har klubben kjøpt inn 10 nye utespillere etter at Mourinho kom. Nå mener Jackson at dette har blitt Mourinhos tropp, og det er på tide for portugiseren å fokusere på spillerne han har, framfor de han ikke har.

Siden Mourinho tok over sommeren 2016, har klubben brukt tett opp mot fire milliarder kroner på spillerkjøp.

Til tross for uroen i Manchester United, er det lite som tyder på at Mourinho får fyken med det aller første. Selv med tap i storkampen mot Tottenham og i neste bortekamp mot Burnley, sitter trolig Mourinho trygt - inntil videre, mener Jackson.

Uansett står Mourinho overfor en av de tøffeste oppgavene i sin karriere. Helt siden Mourinho i midten av juli erklærte at sesongoppkjøringen ville være «veldig dårlig», har det stort sett handlet om negative overskrifter og intern trøbbel i storklubben.

Om ikke kommer Mourinho til å være i tøft vær utover sesongen.

- Mourinho er fortsatt United-manager, men neste sesong virker mer usikker enn for bare noen måneder siden. Det blir veldig spennende å se hvordan veien blir videre, sier Holth.

Hjalp Glazers å overta

Woodward har hatt et godt forhold til Glazer-familien helt siden de tok over Manchester United i 2005. Da var Woodward ansatt i banken JP Morgan, og rådga Glazers da avtalen som gjorde at den amerikanske familien tok over klubben ble utarbeidet.

Ifølge Forbes er Glazer-familien gode for 4,7 milliarder dollar - snaut 40 milliarder kroner.

Den fysikerutdannede revisoren imponerte de amerikanske eierne i så stor grad at han ble tilbudt en jobb som finansiell planlegger i Manchester United kort tid etter.

Woodward er først og fremst kjent som en drivende god businessmann. Klubbens økonomiske vekst fra han kom inn som ansvarlig for klubbens kommersielle avdeling har vært voldsom. Fra 2007 til 2012 over doblet klubben sine kommersielle inntekter.

I 2012 fikk han rollen som konserndirektør og året etter ble han øverste sjef i klubben da David Gill, som hadde vært klubbens administrerende direktør i et tiår og hadde et nært samarbeid med Sir Alex Ferguson, gikk av for en rolle i det engelske fotballforbundet.

Gjennom Woodwards periode som øverste direktør i Manchester United, har klubben fortsatt sin enorme utvikling økonomisk. Woodward har tatt klubben fra 10 klubbsponsorer til omkring 80 i dag.

Økonomisk er ingen andre Premier League-lag i nærheten av Salford-klubben.

- Woodward har gjort underverker for klubben kommersielt og skal ha mye av æren for at klubben er helt der oppe på nivå med Real Madrid når det kommer til markedsverdi, til tross for litt manglende sportslige resultater, sier Holth.

Ventet protester

Til tross for klubbens staute økonomiske progresjon under Woodwards ledelse får han likevel mye kritikk fra en del av Manchester United-supporterne. Flere ser på Woodward som høyrehånda til de svært upopulære eierne, og viser samtidig til klubbens manglende progresjon på banen siden Fergusons avskjed, som samsvarte med Woodwards forfremmelse.

- Det skiftet der kan det virke som klubben har undervurdert, kanskje enda mer Gill enn Ferguson. Det er nødt til å komme inn et ledd mellom Woodward og manageren. Kritikken mot ham går på hans involvering i det sportslige. Woodward har ingen sportslig kompetanse, så når styret med Woodward i spissen går inn og overstyrer overganger har de full rett til det, men som supporter er det lov å stille seg kritisk til om ham er den rette til å mene noe om hvem som klubben kjøper som stopper, sier Holth.

Manchester United har tydelig signalisert at de ønsker seg en ny sportsdirektør i en rolle mellom manageren og Woodward. Det blir en av klubbens viktigste endringer, mener Holth.

- Det overgangsvinduet her kan bli stående igjen som et skille, for behovet for å gjøre noe er større enn noen gang. Det blir en av de viktigste ansettelse klubben har gjort. Det blir så spennende å se hvor store endringer som kommer og i hvor stor grad den nye personen får autoritet til å bestemme. Skal Woodward fortsatt ha et ord med i laget eller får den nye sportsdirektøren velge managere og spillere uten påvirkning fra styret?, spør en engasjert Holth.

I borteoppgjøret mot Burnley 2. september er det varslet at en gruppe Manchester United-fans kommer til å protestere mot Woodward og eierne ved å fly et med et banner med teksten «Ed Out - LUHG». «LUHG» står for: Love United, Hate Glazers.»

- Det viser hvor skoen trykker når de velger å rette misnøyen mot Woodward og ikke Mourinho. Jeg har snakket med supportere som var i Brighton og der var ikke reaksjonene rettet mot Mourinho, så jeg tror at selv om Mourinho var en grinebiter i sommer, så er det forståelse for at han ikke har de enkleste arbeidsforholdene, sier Holth.

FORNØYDE: Woodward og Mourinho gratulerer hverandre etter seieren i Europa League-finalen, Manchester Uniteds største trofé siden Woodward tok over. Foto: NTB Scanpix
FORNØYDE: Woodward og Mourinho gratulerer hverandre etter seieren i Europa League-finalen, Manchester Uniteds største trofé siden Woodward tok over. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Uviss framtid

Den aller største kritikken rettet mot Woodward så langt i sin periode som direktør er at hans valg som managere ikke har fungert.

David Moyes fikk ikke en full sesong før han forsvant ut dørene. Neste forsøk var Lous van Gaal. Nederlenderen fikk to sesonger før manglende kvalifikasjon til Champions League gjorde at han mistet jobben.

Mourinhos første sesong var en delvis suksess med seier i Europa League og ligacupen, og i fjor ble laget nummer to. For Manchester United er det bare ligagull som teller og for Woodward er den 21. ligatittelen det eneste som gjelder.

Det var derfor Mourinho ble ansatt og nå må portugiseren levere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!