Mannen som fant Mikel

Her er personen som oppdaget John Obi Mikel allerede i februar 2003: Rune Hauges talentspeider Stig Torbjørnsen (39).

TERBORG (Dagbladet): Stig lot seg forbløffe over talentet til unge Mikel da han overvar Meridien Cup i Kairo i Egypt i februar for over to år siden.

Torbjørnsen var på jobb jobb som talentspeider i Rune Hauges nettverk da han la spesielt merke til tre unge nigerianere:

John Obi Mikel, Ezekiel Bala og Isaac Promise.

-  Jeg var eneste norske speider til stede under den turneringen. Jeg skrev faktisk ned navnere deres på hotellets brevark. Jeg noterte Isaac Promise først, for han imponerte egentlig enda mer enn Mikel. Så sto Mikel på andreplass og Bala på tredje. Da jeg kom tilbake til Norge informerte jeg Lars Petter Fosdahl om de spillerne jeg plukket ut, sier Stig Torbjørnsen til Dagbladet.

-  Hva skjedde så?-  Vi gjorde ingen ting den første tida. Til U-17 VM i september samme år dro jeg og Jack Karadas for å se mer på dem. Gwyn Williams fra Chelsea var også der og vi gjorde dem oppmerksomme på de nigerianske spillerne. Med oss inviterte vi også Lyn - for at de skulle få være med og se på noen brasilianere. Men Lyn så aldri Nigeria spille i det mesterskapet. De kom til Finland først etter at Nigeria var slått ut, hevder Stig Torbjørnsen.

-  Hva tenkte du da du «oppdaget» Mikel?

-  Jeg tenkte som Mourinho: At jeg hadde funnet gullet. Både han og Promise var utrolig gode spillere. Ren klasse.

Isaac Promise - som fortsatt ikke har noen europeisk klubb - scoret for øvrig det første målet da Nigerias U-20 lag slo Feyenoords U-20 lag i Terborg i går kveld. Lyn-spillerne Ezekiel Bala og Chinedu Ogbuke ble hvilt foran de to kampene laget skal spille i dag.

GIR LYN SKYLDA:  Talentspeider Stig Torbjørnsen oppdaget John Obi Mikel for Rune Hauge i Egypt i februar 2003.

LITE BILDE ØVERST: John Obi Mikel startet på Pepsi Academy i Nigeria i 1995. På dette lagbildet er han ni år, og sitter som nr. 2 fra høyre på første rad.
NEDERST: Etter Pepsi Academy spilte John Obi Mikel (i midten) i klubben Plateau United i hjembyen Jos fram til han ble oppdaget av utenlandske agenter vinteren 2003. Foto: Tom Niessing/Pro Shot / Kickoffnigeria.com
GIR LYN SKYLDA: Talentspeider Stig Torbjørnsen oppdaget John Obi Mikel for Rune Hauge i Egypt i februar 2003.

LITE BILDE ØVERST: John Obi Mikel startet på Pepsi Academy i Nigeria i 1995. På dette lagbildet er han ni år, og sitter som nr. 2 fra høyre på første rad.

NEDERST: Etter Pepsi Academy spilte John Obi Mikel (i midten) i klubben Plateau United i hjembyen Jos fram til han ble oppdaget av utenlandske agenter vinteren 2003. Foto: Tom Niessing/Pro Shot / Kickoffnigeria.com Vis mer

-  Lyn så ikke Mikel

Torbjørnsen hevder at Lyn først kom på banen da Rune Hauges nettverk lurte på om de ville være med på et opplegg for å huse fire afrikanske spillere i Norge. Morgan Andersen visste ikke engang hvem de var, og derfor heller ikke hvor gode de var.

-  I stedet går Lyn bak ryggen på samtlige involverte parter. Folk de har skrevet avtale med og tatt i hånda. Jeg hadde aldri trodd de kunne gjøre noe sånt, sier Torbjørnsen.

-  Hvorfor forteller du dette?

-  For at alle skal få vite at det ikke var Lyn som oppdaget disse spillerne. De hadde ikke peiling, de fikk dem av oss.

-  Sier du dette fordi du taper penger på at det ikke ble overgang til Chelsea, slik dere ønsket?

-  Nei, nei, nei. Jeg tjener ikke noe på det. Jeg fakturerer på vanlig måte hver måned jeg. Jeg ville ikke tjent noe ekstra på at Mikel hadde havnet i Chelsea, sier Torbjørnsen.

Oslo-mannen sier videre at han ikke har fulgt med på alle detaljer siden i den utrolige overgangskonflikten mellom Lyn-Chelsea-Manchester United.

-  Min jobb er å finne spillerne. Etter det slipper jeg taket litt.

Afrika-spesialist

De fire Lyn-nigerianerne er ikke de eneste afrikanerne hvor han har vært involvert i overganger til Norge:

Han nevner Raoul Kouakou og Ahee Elvis (Sogndal), Bureima Ouattara (Strømsgodset), Toni Nhleko og Seyi George Olofinjana (Brann), Macbeth Sibaya (RBK), Michael Mifsud (LSK) - og nå sist Som en A. Tchoyi til Odd.

-  Jeg er genuint interessert i afrikansk fotball. Kouakou var den første jeg fant. Under en tur til Elfenbenskysten så jeg så mange spillere som hadde helt overlegne talenter, men som ikke fikk muligheten til en karriere i Europa. Siden har det blitt mange turer i Afrika.

Under helgas turnering her i nederlandske Terborg følger han igjen det nigerianske landslaget spesielt, og mener de har flere spillere på «Mikel-nivå». 

Manchester Uniteds ungdomssjef Jim Ryan har tidligere opplyst at han også så Mikel første gang i Meridien Cup i Egypt i 2003.