Travis Tygart ut mot Anders Besseberg

Mannen som felte Armstrong langer ut mot Besseberg: - Fullstendig feil

USADA-sjef Travis Tygart forteller til Dagbladet at han er opprørt og svært kritisk til hvordan Anders Besseberg brukte sin makt til å hjelpe russerne til å arrangere verdenscuprenn.

UT MOT BESSEBERG: Travis Tygart, sjef i USADA, synes Anders Bessebergs avgjørelse om å la russerne få arrangere verdenscup er hårreisende. Foto: AP Photo/Francois Mori
UT MOT BESSEBERG: Travis Tygart, sjef i USADA, synes Anders Bessebergs avgjørelse om å la russerne få arrangere verdenscup er hårreisende. Foto: AP Photo/Francois Mori Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter en lang periode med intern uro i internasjonal skiskyting, griper nå større krefter inn for å avdekke den påståtte korrupsjonsskandalen og manipuleringen av dopingprøver i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

Dagbladet har snakket med USADA-sjef Travis Tygart, mest kjent som mannen som felte bedrageren Lance Armstrong, om anklagene og etterforskningen mot IBU med president Anders Besseberg i spissen.

I går sa nordmannen fra seg vervet etter påstandene om korrupsjon og at IBU skal ha skjult 65 russiske dopingprøver. Klaus Leistner tar over som fungerende president for Besseberg.

Konflikten mellom IBU og deres egne utøvere utartet og eskalerte da Tyumen i Russland fikk arrangere verdenscupfinalen, til tross for den russiske dopingskandalen som ble avslørt gjennom McLaren-rapporten og WADAs nedslående konklusjon om at antidopingarbeidet i Russland ikke er til å stole på.

- Forferdelig

Overfor Dagbladet går Tygart hardt ut mot Bessebergs avgjørelse om å bruke sin dobbeltstemme til å la Tyumen få beholde verdenscupfinalen.

- Den avgjørelsen var fullstendig feil. Det var nettopp derfor så mange utøvere protesterte og viste deres frustrasjon ved å boikotte. Det er forferdelig at utøverne havner i en slik posisjon. Det skal ikke skje, freser Tygart til Dagbladet.

TREKKER SEG: Anders Besseberg trekker seg som president for IBU, det internasjonale skiskytterforbundet. Onsdag 11. april ble det kjent at Besseberg er under etterforskning etter en politirazzia i forbundets hovedkvarter i Østerrike. Video: Hans Arne Vedlog / Reporter: Tore Ulrik Bratland / Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

- Besseberg som president i IBU gjorde en stor feil ved å la dette skje. Det er meget kritikkverdig, mener han.

- Den russiske dopingskandalen har vist at de har jukset hele veien fra toppen og stjålet medaljer fra andre utøvere over hele verden. Da kan de ikke belønnes med å få arrangere internasjonale konkurranser, sier USADA-sjefen.

- Bedrageri på høyeste nivå

Han sperret virkelig opp øynene da de alvorlige anklagene om korrupsjon i IBU ble lagt fram onsdag. Den franske avisa Le Monde la fram innholdet i en WADA-rapport, hvor den norske IBU-presidenten ble anklaget for å ha skjult 65 russiske dopingsaker siden 2011, for å verne om gigantnasjonens utøvere.

- Hvis dette stemmer, er det korrupsjon og bedrageri på høyeste nivå, som må sanksjoneres kraftig. Rene utøvere er ofre i denne saken og fortjener så mye mer enn dette, sier Tygart til Dagbladet.

- Har Sebastian Samuelsson et poeng når han sammenlikner IBU med FIFA?

- Det får vi inderlig ikke håpe, for FIFA bedrev bedrageri og korrupsjon på det aller verste nivået. Det er for tidlig å si hvor ille det er i IBU, og det er nettopp derfor vi må komme til bunns i denne saken. Utøverne og offentligheten fortjener å vite hva som hva foregår.

- Hvilke konsekvenser vil dette få for IBU?

- Vi håper at en rettferdig og robust prosess fortsetter for å få en ren og troverdig sporten uten korrupsjon.

Russisk støtte til Besseberg

Både visepresident i IBU, russeren Victor Maiguror, og den hviterussiske skiskytterlegenden Vladimir Dratsjev fnyser av anklagene om korrupsjon og manipulasjon som er rettet mot IBU og Besseberg.

Dratsjev - som er en kandidat til å bli ny skiskytterpresident i Russland - la i går fram en konspirasjonsteori om at anklagene mot nordmannen er virkemidler i et politisk spill for en motkandidat som vil overta presidentvervet i september.

- Noen ønsker å erstatte presidenten og ta hans plass. Jeg mener det er åpenbart hvem som står bak dette, nemlige amerikanerne. De vil sverte presidentens kandidatur, hevdet Dratsjev.

- Dette er helt vanlig praksis når det nærmer seg valg. Det skjer i september. Presidentrollen er veldig viktig og gjev, så det er mange som vil overta. Da dukker slike saker opp.

Tygarts svar på konspirasjonsteorien

Til Dagbladet sier Tygart følgende om den russiske konspirasjonsteorien:

- De som er på defensiven og blir angrepet, så vel som de som har noe å skjule, vil ofte prøve å avlede oppmerksomheten ved å skylde på politiske motiv. Vi fokuserer på å la utøverne få vite sannheten, ikke på noen avledningstaktikk. Derfor må en grundig ettersøking for å få fram sannheten settes i gang umiddelbart, krever USADA-sjefen.

- Idrettens integritet blir testet her gjennom enda et eksempel på påstått korrupsjon. Det er et klassisk eksempel på reven som vokter hønsehuset, med rene utøvere som ofre i nesten ti år, hvis anklagene stemmer.

Budskapet er klart.

- Vi kan bare fokusere på jobben om å få fram sannheten og beskytte rene utøvere. WADA må samarbeide med myndighetene for å komme til bunns i dette, sier Tygart til Dagbladet.

- Vi oppfordrer varslere til å fortsette å utgjøre en så viktig rolle i kampen mot korrupsjon og doping i idretten og WADAs etterforskning for å få en slutt på dette.

Besseberg selv benekter overfor Dagbladet i går at han har mottatt penger å skjule russiske dopingprøver.

- At IBU skal ha gjemt bort 65 prøver virker helt ufattelig. Jeg har ingen kjennskap til det. Jeg er aldri blitt tilbudt penger, sa Besseberg til Dagbladet i går.

Nytt tiltak iverksatt for seint

Matt X. Richardson, leder i Antidoping Sverige, tror Besseberg blir utestengt på livstid fra idretten hvis han blir dømt for anklagene om korrupsjon og manipulasjon, noe altså nordmannen selv benekter.

- Konsekvenser for Besseberg og Rensch kan være, om de dømmes, at de blir utestengt av WADA på livstid. Men før det eventuelt skjer, må man gjennom den juridiske prosessen, sier Richardson til Dagbladet.

- Hva gjør antidopingorganisasjonene for å hjelpe rene utøvere som har vært kritiske til IBU lenge?

- Skiskytterforbundet har vært under massiv kritikk fra både utøverne og idrettsorganisasjoner, og jeg har hatt en lengre samtale med viseordfører Olle Dahlin for å se hva som kan forbedres, først og fremst koblet til WADAs nye «Compliance Standard» som trådde i kraft 1. april.

Richardson tror de allerede er i gang med tiltak som vil gjøre mulighetene for å skjule dopingprøver ikke-eksisterende i framtida.

- Vår Nordiska Athlete Passport Management Unit (NAPMU), et samarbeid mellom Norge, Sverige, Finland, Danmark og Island, tar hånd om analyser til IBUs blodpass siden 2016. Dessverre er mange av sakene som pågår nå koblet til tidligere års blodpass, men i framtida ser jeg på det som en stor fordel at NAPMU er opprettet. Det skal gjøre det umulig å skjule dopingprøver etter 2016, mener han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer