Mannen som flyttet Dagsrevyen

Bartosz ble en OL-sensasjon. Stem i Folkets Idrettspris!

SØLVVINNER: Bartosz Piaseckis OL-medalje sto ikke i NRKs sendeplaner. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SØLVVINNER: Bartosz Piaseckis OL-medalje sto ikke i NRKs sendeplaner. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Stem på din kandidat lenger ned i saken! Vi trekker ut 12 vinnere som får tilsendt gavekort på XXL til en verdi av 200 kroner.

Det skulle ikke være mulig, men Bartosz Piasceski gjorde det likevel. Han fikk NRK til å flytte Dagsrevyen-

Få hadde hørt om ham, færre visste at han skulle delta i OL denne dagen — og de som trodde han skulle ta medalje i den olympiske kårdeturneringen, kunne sannsynligvis telles på én hånd.

Bartosz Piasecki (25) kom til London rangert som nummer 47 i verden. På grunn av kvotene var det riktig nok bare 22 fektere med bedre ranking enn den norske deltakeren, men det er ingen overdrivelse å hevde at han hadde oddsene mot seg.

Men oddsbomber forekommer i hvert eneste OL. Og denne gangen var det altså en polskfødt mattelærer som skulle gjøre oddsene til skamme og bli den norske sensasjonen.

Gull og diamanter - Det er som gull og diamanter og alt som er mulig å få til, det er som en seier, sa den hvitkledde mannen til det norske pressekorpset etter finalen, med sølvmedaljen rundt halsen, og la til:

- Jeg hadde sagt at kvartfinale på en fantastisk dag er realistisk. Det burde ikke være mulig for meg å ta OL-sølv i fekting.

Bartosz Piasecki

Født: 9. desember 1986.
Idrett: Kårdefekting.
Meritter: OL-sølv 2010. Bronse i U23-EM 2009.

Gutten bar preg av at det hele var smått surrealistisk. Saueflokken på den andre siden av gjerdet opplevde nok det hele ganske likt. Ikke mange norske journalister hadde tenkt seg i fektehallen denne dagen — eller noen gang i løpet av sine journalistkarrierer.

Flyttet Dagsrevyen De færreste var der da Piasecki startet sin ferd mot sensasjonen klokka 09.30 om morgenen onsdag 1. august. For på papiret skulle det ha vært over allerede i første runde mot Gauthier Grumier. Men Piasecki vant. Det samme gjorde han i åttedelsfinalen mot Geza Imre, og da «Bart» snudde 0-4 til 15-14 mot Yannick Borel i kvartfinalen var plutselig alt mulig.

Da var første buss til Excel Arena også beste buss til Excel Arena, og mens norske journalister kavet seg fram mot fektehallen, måtte NRK begynne å finlese sendeskjemaet. Det skjer ikke ofte, men denne kvelden må Dagsrevyen vike plass.

For Bartosz Piasecki tar seg hele veien til finalen. Også der begeistrer han med sin offensive fekting. Men Ruben Limardo Gascon blir akkurat et nummer for stor. Uten at det legger noen som helst demper på stemningen.

En norsk «Zorro» var født. Og i Rio de Janeiro om fire år planlegger alle norske redaksjoner garantert å sende en reporter i fektehallen.

Tidligere vinnere av Folkets Idrettspris:

1990: Johann Olav Koss
1991: Johann Olav Koss
1992: Vegard Ulvang
1993: Drillos
1994: Johann Olav Koss
1995: Bjørn Dæhlie
1996: Vebjørn Rodal
1997: Rosenborg
1998: Drillos
1999: Håndballjentene
2000: Knut Holmann
2001: John Arne Riise
2002: Petter Solberg
2003: Petter Solberg
2004: Andreas Thorkildsen
2005: Thor Hushovd
2006: Ole Einar Bjørndalen
2007: Aksel Lund Svindal
2008: Håndballjentene
2009: Magnus Carlsen
2010: Thor Hushovd
2011: Cecilia Brækhus

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer