Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Manuset var skrevet på forhånd

Drogba var helten da Chelsea ble konger av Europa.

KONGER AV EUROPA: Det har kostet Roman Abramovitsj mangfoldige milliarder siden han kjøpte Chelsea i 2003, men endelig kunne klubben løfte Champions League-trofeet, og det i en sesong der de har vært milevis unna å ta del i hjemlig gullkamp.Foto: AFP PHOTO / ODD ANDERSEN / NTB scanpix
KONGER AV EUROPA: Det har kostet Roman Abramovitsj mangfoldige milliarder siden han kjøpte Chelsea i 2003, men endelig kunne klubben løfte Champions League-trofeet, og det i en sesong der de har vært milevis unna å ta del i hjemlig gullkamp.Foto: AFP PHOTO / ODD ANDERSEN / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Bayern München - Chelsea 1-1 e.e.o. (3-4 på straffespark).

At Didier Drogba er en mann for de helt spesielle anledninger er godt fundamentert. Lørdag kveld spilte han sin niende cupfinale i Chelsea-drakt.

Det resulterte i 34-åringens niende finalescoring, og den kom på et tidspunkt da Chelsea trengte det som aller mest da alt så ut til å være tapt mot et rett og slett bedre Bayern München-lag.

Og da alt skulle avgjøres satte han det avgjørende straffesparket, som ytterligere vil sementere hans plass som en av de aller, aller største i London-klubbens historie.

- Jeg kan ikke tro det. Besluttsomheten vi viste... Vi spilte ikke fantastisk, men sjefen Didier fikk oss ut av trøbbel. Han er en helt. Uten ham hadde vi ikke vært her. Han scorer mål i de store kampene, sier kveldens Chelsea-kaptein Frank Lampard til ITV.

Skrøt av lagkameratene Finalehelten over alle finalehelter ville imidlertid dele all æren med lagkameratene, som red av Bayern-stormen gjennom 120 minutter.

- Vi gir aldri opp før det er over. Dette laget er utrolig, sier Drogba til ITV.

ISKALDT: Didier Drogba viste ingen nerver da han sendte Manuel Neuer én vei og ballen den andre på det avgjørende straffesparket.Foto: AP Photo/Matthias Schrader/NTB scanpix
ISKALDT: Didier Drogba viste ingen nerver da han sendte Manuel Neuer én vei og ballen den andre på det avgjørende straffesparket.Foto: AP Photo/Matthias Schrader/NTB scanpix Vis mer

Ivorianeren mener at det var skjebnen som sendte Chelsea til topps i en sesong der de var milevis unna gullkampen i Premier League.

- Manuset var skrevet på forhånd, for lenge siden. Derfor ønsker jeg å dedisere denne pokalen til alle mangerene vi har hatt tidligere, og alle spillerne jeg spilt sammen med tidligere, sier Drogba.

Mål på avslutning nummer 33 Bayern, som hadde fordelen av å spille på sin egen hjemmebane, hadde stanget, stanget og stanget i 83 minutter mot en Chelsea-mur som ikke så ut til å slå sprekker. Så kom den forløsende crossballen fra Toni Kroos mot bakre stolpe der Thomas Müller hadde frigjort seg fra David Luiz.

VM-toppscoreren headet knallhardt i bakken og ballen gikk i bue over hodet på en ellers fantastisk Petr Cech.

MANNEN FOR DE STORE ANLEDNINGER:Didier Drogba ble sammen med Petr Cech den store helten for Chelsea. Foto: AP Photo/Martin Meissner/NTB scanpix
MANNEN FOR DE STORE ANLEDNINGER:Didier Drogba ble sammen med Petr Cech den store helten for Chelsea. Foto: AP Photo/Martin Meissner/NTB scanpix Vis mer

Scoringa kom på Bayerns 33. avslutning i kampen, og med tanke på rødtrøyenes voldsomme dominans, trodde nok flertallet på Allianz Arena at Bayern var i ferd med å krones til konger i Europa for femte gang.

Første corner Men en veteranspiss med superkrefter fra Elfenbenskysten ville det annerledes.

Etter ikke å ha fått noe som helst å jobbe med kampen igjennom, vant Chelsea sin første - og eneste corner - i løpet av finalen (Bayern hadde til sammenlikning 20) to minutter før full tid. Drogba rev seg løs fra Jerome Boatengs markering og møtte Juan Matas corner perfekt ved første stolpe.

Manuel Neuer fikk ikke opp hanskene, og dermed hadde han reddet ekstraomgangene for Chelsea med et krafttfullt og vakkert hodestøt.

Klønete Drogba kunne likevel endt opp som en slags syndebukk da han på klønete vis kakket Franck Ribery på hælen innenfor 16-meteren i første ekstraomgang - akkurat som mot Lionel Messi i semifinalen.

GJENNOMBRUDDET: Det meste så ut til å gå Bayerns vei da Thomas Müller headet ballen forbi en ellers strålende Petr Cech med åtte minutter igjen å spille.Foto: AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL / NTB scanpix
GJENNOMBRUDDET: Det meste så ut til å gå Bayerns vei da Thomas Müller headet ballen forbi en ellers strålende Petr Cech med åtte minutter igjen å spille.Foto: AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL / NTB scanpix Vis mer

Dommer Pedro Proenca var sikker i sin sak og tildelte Bayern et straffespark fire minutter ut i første ekstraomgang.

Men som Messi, klarte ikke tidligere Chelsea-spiller Arjen Robben å omsette forsøket fra ellevemeteren i mål da han nærmest sendte ballen i fanget på Cech.

Bom på Olic og Schweinsteiger Dermed måtte det straffespark til for å avgjøre verdens største klubbkamp - for tiende gang i historien.

Bayern åpnet best og Phillipp Lahm, Mario Gomez og Manuel Neuer sørget for overtak etter tre straffespark, i og med at Juan Mata hadde bommet på Chelseas første forsøk.

RÅSTERK: Chelsea hadde ett hjørnespark i løpet av kampen. Det resulterte i scoring da Didier Drogba steg til værs.Foto: EPA/THOMAS EISENHUTH/NTB scanpix
RÅSTERK: Chelsea hadde ett hjørnespark i løpet av kampen. Det resulterte i scoring da Didier Drogba steg til værs.Foto: EPA/THOMAS EISENHUTH/NTB scanpix Vis mer

En synlig ukomfortabel Ivica Olic ble imidlertid tatt av nervene, og heller ikke Bastian Schweinsteiger var treffsikker nok da han med to skritts tilløp sendte ballen i stolpen via Petr Cech. Tsjekkeren med rugbyhjelmen gjettet riktig stort sett på alle Bayerns forsøk:

- Jeg hadde seks straffespark mot meg, og alle seks ganger gikk jeg riktig vei. Fire ganger var jeg borti ballen, oppsummerer Cech, som fikk en ganske så annen opplevelse enn i regnet i Moskva i 2008.

- Betyr alt Dermed kunne Drogba sette kronen på Roman Abramovitsjs Chelsea-verk ved å sikre London den første seieren i den gjeveste europacupen noensinne. Mot en av Europas beste straffekeepere, hadde han den nødvendige kjøligheten som skulle til for å sette spikeren i Bayern-kista, og Chelsea var mestere.

Det virket utenkelig tilbake i februar da Napoli hadde vunnet den første åttedelsfinalen 3-1 og manager André Villas-Boas ble sendt på dør.

GJETTET RIKTIG: Petr Cech gikk mot rikitig hjørne på alle Bayerns seks straffespark i løpet av finalen. Her redder han det viktigste: I første ekstra omgang mot Arjen Robben.Foto: AP Photo/Matt Dunham/NTB scanpix
GJETTET RIKTIG: Petr Cech gikk mot rikitig hjørne på alle Bayerns seks straffespark i løpet av finalen. Her redder han det viktigste: I første ekstra omgang mot Arjen Robben.Foto: AP Photo/Matt Dunham/NTB scanpix Vis mer

- Dette betyr alt. Vi har prøvd i så mange år på å klare dette. Dette var det vi virkelig ønsket oss, og det gikk i oppfyllelse, sier Lampard etter at Chelsea ble det 22. laget i historien til å løfte den gigantiske pokalen.

Di Matteo-hyllest Dermed har den midlertidige løsningen Roberto Di Matteo - på smått utrolig vis - loset klubben hele veien til topps i verdens mest prestisjetunge klubbturnering.

Der langt mer meritterte managere som José Mourinho, Guus Hiddink og Carlo Ancelotti alle har feilet, lyktes den sveitsiskfødte italieneren i første forsøk. Nå har han trolig har gjort av fotballverdenens uriasposter til sin egen.

- Det er ikke noe spørsmål nå (om Di Matteo bør fortsette). Han tok oss fra å være et lag som sleit og var på vei ut av Champions League til å vinne hele turneringen, sier Lampard.

PS! Chelseas finaletriumf er dårlig nytt for Lampards onkel, Tottenham-manager Harry Redknapp, som skal få en stri tørn med å beholde stjernespillere som Gareth Bale og Luka Modric i sommer. Spurs hadde i utgangspunktet sikret seg Champions League-kvalifisering, men må nå nøye seg med Europa League etter at Chelsea legger beslag på Englands fjerde og siste plass i neste års turnering som tittelforsvarer.

SØNDERKNUSTE: Det hører med til sjeldenhetene at et tysk lag taper mot et engelsk etter straffesparkkonkurranse. Derfor var det kanskje ikke så rart at Bayern-spillerne - her ved Toni Kroos, Arjen Robben og Jerome Boateng - var sønderknuste etter finaletapet på egen hjemmebane.Foto: AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ / NTB scanpix
SØNDERKNUSTE: Det hører med til sjeldenhetene at et tysk lag taper mot et engelsk etter straffesparkkonkurranse. Derfor var det kanskje ikke så rart at Bayern-spillerne - her ved Toni Kroos, Arjen Robben og Jerome Boateng - var sønderknuste etter finaletapet på egen hjemmebane.Foto: AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media