Maradona blir regnet som tidenes beste fotballspiller - brødrene klarte aldri å leve opp til navnet

Fotballspillere som står i skyggen av sine søsken.

TRE BRØDRE I MANESJEN: Diego Maradona (t.h.) avbildet sammen med sine brødre Raúl (t.v.) og Hugo (i midten) før den historiske kampen mellom Granada og Malmö hvor alle tre spilte på samme lag. Foto: Getty Images
TRE BRØDRE I MANESJEN: Diego Maradona (t.h.) avbildet sammen med sine brødre Raúl (t.v.) og Hugo (i midten) før den historiske kampen mellom Granada og Malmö hvor alle tre spilte på samme lag. Foto: Getty Images Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Rodney Sneijder signerte i forrige uke en kontrakt med det skotske laget Dundee United. 24-åringen ble frigitt av Almere City i hjemlandet Nederland etter én sesong.

Rodney er broren til langt mer meritterte Wesley Sneijder (31), som for øyeblikket tjener til livets opphold i tyrkiske Galatasaray. Mens Storebror Wesley har spilt for storklubber som Ajax, Real Madrid og Inter Milan tidligere i karrieren, har Rodney klubber som Utrecht og RKC Waalwijk på CV-en.

Brødrene startet begge senior-karrieren i hovedstadslaget Ajax. Wesley nøt stor suksess i Amsterdam-klubben og spilte over 100 kamper i løpet av fem sesonger. Rodney fikk på sin side aldri spille en eneste kamp for klubben.

Mai 2008 kom det rapporter på at Real Madrid, som hadde Wesley Sneijder i stallen, ønsket å hente lillebror Rodney. Da satte Wesley Sneijder foten ned.

MINDRE KJENT: Rodney Sneijder spiller i skotske Dundee United. Foto:  Action Images / Graham Stuart / NTB Scanpix
MINDRE KJENT: Rodney Sneijder spiller i skotske Dundee United. Foto: Action Images / Graham Stuart / NTB Scanpix Vis mer

- Real Madrid ønsket ham og Rodney var veldig glad for det. Men da jeg hørte det, stoppet jeg diskusjonene. Jeg er ikke for at juniorspillere går til storklubber. Jeg har fortalte ham at han først må slå igjennom i Ajax, skal Wesley Sneijder ha uttalt ifølge blant andre Daily Mail.

Rodney fikk aldri en skikkelig mulighet i Ajax, hvor han bare var i én sesong. Han har aldri vunnet noe i løpet av fotballkarrieren, mens storebror kan skilte med ligatittel for både Ajax og Real Madrid. Sistnevnte ble også kåret til en av de tre beste midtbanespillerne i 2010 av FIFA.

3x Maradona Brødreparet er langt fra det eneste hvor to søsken har ulik karrierestige og forskjellige meritter innenfor fotballen. Visste du f.eks at Diego Maradona har to brødre som også spilte fotball?

Raúl Maradona (48) og Hugo Maradona (46) forsøkte begge å gå i fotsporene til legendariske Diego Maradona. 54-åringen trenger ingen stor introduksjon for folk som er lidenskapelig opptatt av fotball. Argentineren blir av svært mange regnet som tidenes beste fotballspiller.

Diego hadde en lysende karriere bak seg i hjemlandet Argentina før han rettet nesa mot Europa og Barcelona. Der spilte han i to sesonger før han dro videre til støvellandet Italia og klubben Napoli. Og det var i denne perioden Maradona skapte sin udødelige status som en av de aller beste fotballspillerne gjennom tidene.

Global oppmerksomhet Den mellomste av brødreflokken på tre var Raúl Maradona, bedre kjent som Lalo. Lalo har en litt mer fargerik karriere bak seg, iallfall når det gjelder spill i ulike land. Han har spilt i Argentina, Spania, Peru, Japan, Canada og Venezuela.

KJENT: Wesley Sneijder. Foto: Murad Sezer / Reuters / NTB Scanpix
KJENT: Wesley Sneijder. Foto: Murad Sezer / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Til tross for dette har Lalo høy status i hjemlandet Argentina. Han fikk også global oppmerksomhet i Italia i 1990 før den berømte VM-finalen mellom Argentina og Vest-Tyskland.

Det skjedde da han ble tatt av italiensk politi for å kjøre Diego Maradonas Ferrari uten førerkort. Da politiet kom på Argentinas treningsfelt for å identifisere Lalo, reagerte storebror. Diego Maradona mente politimennene var hyret inn av rivalene Vest-Tyskland, for å ødelegge Argentinas forberedelser til finalen.

Det kom i ettertid ut rapporter på at Diego Maradona også skal ha slått etter lovens lange arm, men dette ble avkreftet av Argentinas ambassadør i Italia.

- Noe skjedde, men italienske medier overdriver, siden Maradona selv fortalte meg at han ikke slo noen, uttalte Carlos Ruckuauff ifølge Los Angeles Times.

Bidro lite Dekning i media verden over til tross; Lalo var ikke i nærheten av å være et like stort talent som sin storebror. Da han spilte for peruanske Deportivo Municipal mot slutten av karriere, uttalte den daværende klubbdirektøren Luis Saettone følgende:

MINDRE KJENT: Raul Lalo Maradona (t.h) sammen med faren Diego Maradona Sn. Foto: Reuters / NTB Scanpix
MINDRE KJENT: Raul Lalo Maradona (t.h) sammen med faren Diego Maradona Sn. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Han bidrar med så lite at laget egentlig spilte med ti mann.

Etter fotballkarrieren har Lalo vært med i spanske Big Brother og en reklame for et fantasy-fotball spill.

I Skyggen Hugo Maradona, som forøvrig er veldig lik Diego utseendemessig, er den tredje i søskenflokken. Han klarte å skape seg et navn i hjemlandet Argentina. Yngstemann spilte også i europeiske land som Italia (Ascoli), Spania (Rayo Vallecano) og Østerrike (Rapid Wien) i tillegg til land som Japan og Canada.

Du kan likevel trygt si at han har stått i skyggen av sin meritterte storebror.

- Å gjøre det min bror gjør er umulig, har Hugo Maradona tidligere uttalt i et intervju.

KJENT: Diego Maradona. Foto: Andreas Solaro / AFP Photo / NTB Scanpix
KJENT: Diego Maradona. Foto: Andreas Solaro / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Likevel er Hugo veldig glad for at han hadde fotballen. Hvis ikke hadde han ikke hatt, som han selv sier, den familien han har nå.

Yngstemann i søskenflokken møtte også sin bror på gressmatta én gang i sin aktive karriere som. Det skjedde da Ascoli møtte Napoli i 1987/88-sesongen.

Hugo Maradona bodde i Florida i 2010 hvor han jobbet som baker. Han holdt kontakten med Diego over telefon, etter at sistnevnte fikk problemer med visumet da han ble tatt for bruk av efedrin i en dopingkontroll i 1994.

Spilte sammen Maradona-brødrene fikk én kamp sammen for den spanske klubben Granada i en treningskamp mot Malmö i 1987 (Roy Hodgson var manager for det svenske laget). Både Lalo og Diego scoret i 3-2-seieren. Kampen var et stunt i forbindelse med overgangen til Lalo.

- Ideen til Granada var fantastisk. Å få meg sammen med mine brødre er noe jeg alltid har drømt om. Dette er første gang vi har spilt sammen, uttalte Diego Maradona i forbindelse med den historiske kampen.

I GLANSDAGENE: Diego Maradona løfter VM-trofeet på Atzeca Stadium i Mexico i 1986. Argentina slo Vest-Tyskland 3-2 i finalen. Foto: Carlo Fumagalli / AP Photo / NTB Scanpix
I GLANSDAGENE: Diego Maradona løfter VM-trofeet på Atzeca Stadium i Mexico i 1986. Argentina slo Vest-Tyskland 3-2 i finalen. Foto: Carlo Fumagalli / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Her kan dere se video fra oppgjøret.

Rooneys lillebror - Du må gå din egen vei i verden.

Ordene tilhører John Rooney. 24-åringen ble toppscorer for femtedivisjonslaget Chester forrige sesong. I mellomtiden spiller storebror Wayne Rooney foran 75 000 tilskuere på Old Trafford flere ganger i året. Kontrasten er stor - veldig stor.

- Jeg er stolt av ham, ikke misunnelig. Det er fordi han er en del av min familie. Hvis noen i min familie gjør det bra, er jeg stolt av dem også, sier John Rooney ifølge Daily Express.

Hvis John noen gang skulle få muligheten til å spille en landskamp, ville han valgt Irland. Det er imidlertid ikke mye som tyder på at at han vil få sjansen til det.

Liten hjelp John startet også ungdomskarrieren i Everton, på lik linje med Wayne, før han ble frigitt av klubben i 2002 som tolvåring. I stedet dro han til Macclesfield Town hvor han også fikk sin seniordebut noen år seinere. Han fikk tidlig erfare at det ikke var mye hjelp i være broren til en kjent fotballspiller.

KJENT: Wayne Rooney. Foto: Jason Cairnduff / Reuters
Livepic
KJENT: Wayne Rooney. Foto: Jason Cairnduff / Reuters Livepic Vis mer

- Klubber kommer ikke til å signere deg fordi du er broren til Wayne Rooney. De trenger noen de kan stole på - ikke på grunn av familielinken, sier John Rooney.

24-åringen forsøkte å skaffe seg et navn i USA, hvor han var på prøvespill i to klubber før han endte opp i New York Red Bulls - hvor blant andre Thierry Henry spilte på tidspunktet. John spilte også mot David Beckham da han var i LA Galaxy.

Det ble også en scoring i debuten i en 2-1-seier over FC New York, samtidig som publikum ropte: «Den beste Rooney noensinne». Men oppholdet i New York ble aldri noen suksess.

Eventyret over Etter èn sesong i Red Bulls bar det videre til Orlando City. Men også her ble det begrenset med spilletid. Allerede etter to år var USA-eventyret over for John, som returnerte til England og Barnsley.

I løpet av fire sesonger spilte han i underkant av 20 kamper totalt for forskjellige lag, før han fikk fornyet tillit i Chester. Her har han fått svært gode skussmål siden han kom.

MINDRE KJENT: John Rooney (t.v) spiller for Chester FC i engelsk femtedivisjon. Foto: NTB Scanpix
MINDRE KJENT: John Rooney (t.v) spiller for Chester FC i engelsk femtedivisjon. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Andre kjente fotballspillere med ukjente brødre som også spiller/spilte fotball:

Javier Zanetti - Sergio Zanetti
Tim Cahill - Chris Cahill
Vincent Kompany - Francois Kompany
Samuel Eto'o - David Eto'o - Etienne Eto'o
John Terry - Paul Terry
Éric Cantona - Joel Cantona
Franck Ribéry - Francois Ribéry - Steeven Ribéry
Clarence Seedorf - Chedric Seedorf - Rhamlee Seedorf - Jürgen Seedorf
Nwankwo Kanu - Cristopher Kanu
Luis Suárez - Paolo Suárez
Florent Malouda - Lesly Malouda
Paul Pogba - Florentin Pogba - Mathias Pogba
Bastian Schweinsteiger - Tobias Schweinsteiger
Jimmy Floyd Hasselbaink - Carlos Hasselbaink
Claudio Pizarro - Diego Pizarro

Har du noen eksempler på norske brødre som har hatt ulik karrierevei i fotballen? Send gjerne en mail til cmh@dagbladet.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer