STORFORBRUKER AV SPILLERE: Som argentinsk landslagssjef har Diego Maradona et luksusproblem de fleste av kollegene kan misunne ham. Ingen skal i hvert fall beskylde Maradona for å ikke ha testet ut nok spillere siden han overtok sjefsjobben i november 2008. Foto: REUTERS/Ivan Alvarado
STORFORBRUKER AV SPILLERE: Som argentinsk landslagssjef har Diego Maradona et luksusproblem de fleste av kollegene kan misunne ham. Ingen skal i hvert fall beskylde Maradona for å ikke ha testet ut nok spillere siden han overtok sjefsjobben i november 2008. Foto: REUTERS/Ivan AlvaradoVis mer

Maradona har brukt 107 spillere på 19 kamper

Genialt eller galskap? - Surrealistisk, mener Hareide.

|||(Dagbladet): Lørdag får fotballverden den første indikasjonen på hvorvidt Argentina blir å regne med i VM eller ikke.

Motstanderen i åpningskampen er Nigeria, og ifølge rapportene kommer Maradona til å kjøre en dristig 3-4-3-formasjon framfor den mer tradisjonelle varianten med fire mann i backrekka.

De tre på topp blir ifølge AP Lionel Messi, Carlos Tevez og Gonzalo Higuain - men med Diego Maradona kan man aldri helt vite.

Siden han ledet sin første kamp som landslagssjef, 19. november 2008 mot Skottland (1-0-seier), har han benyttet surrealistiske 107 spillere. Og det på bare 19 kamper - åtte av dem kvalikkamper.

Forsvarer Maradona
Skeptikerne tolker det vanvittige tallet som nok et bevis på at Maradona er i villrede og ikke aner hva han driver med. Nordmannen Terje Liverød - som kjenner Maradona og hans assistent Alejandro Mancuso - mener det har en rasjonell forklaring.

MARADONA-VENN: Terje Liverød (til høyre) mener Maradona har tatt nødvendige grep etter at han overtok et argentinsk landslag i småskrøpelig forfatning. 

Foto: Jon Terje H. Hansen/Dagbladet
MARADONA-VENN: Terje Liverød (til høyre) mener Maradona har tatt nødvendige grep etter at han overtok et argentinsk landslag i småskrøpelig forfatning. Foto: Jon Terje H. Hansen/Dagbladet Vis mer

- For det første må man skille mellom privatlandskamper og VM-kvalikkamper. I kvaliken brukte ikke Argentina flere spillere enn Brasil, jeg mener det var et sted mellom 42 og 44 spillere. I privatkampene mot lag som Haiti og Honduras brukte Maradona veldig mange hjemlige spillere, og der har han gjerne brukt 15-16 andre spillere enn dem han brukte i den forrige kvalikkampen. Det er ikke bare å hente spillere fra Europa, som har et kjempetøft program i klubbene sine, for å spille mot Haiti, sier Liverød til Dagbladet.

- Men 107 er fortsatt et svært høyt tall?

- Det er jo det. Men vi skal ikke glemme at Brasil og Argentina er de som bruker flest spillere på landslaget. De har enormt mange flere spillere å velge mellom. I den spanske, italienske og engelske ligaen er det 94 argentinere. Isolert sett er 107 spillere et ekstremt høyt tall på så få kamper, men nok en gang, de fleste av dem har vært spillere fra den hjemlige ligaen i privatkampene, sier han.

Blekner mot Maradona
Spillertilfanget i Norge er naturligvis veldig mye mer begrenset enn i Argentina, men for moro skyld kan vi likevel nevne hvor mange spillere norske landslagssjefer har benyttet på langt flere kamper:

I sin første landslagsperiode brukte Drillo 81 spillere på 88 kamper. Nils Johan Semb brukte 82 spillere på 68 kamper, mens Åge Hareide var den klart mest ivrige med 97 spillere på 58 kamper.

Maradona har brukt 107 spillere på 19 kamper

Men selv han må flire av Maradonas vanvittige spillerforbruk.

- Enten er det veldig mange gode spillere, ellers er det absurd. Det vet han nok best selv. Det høres surrealistisk ut, det der, sier Hareide til Dagbladet.

Jorge Olguin, som var en av spillerne på laget som vant VM for Argentina i 1978, har vært blant Maradonas kritikere i hjemlandet.

- Han har ingen klar idé om hva han ønsker. Jeg aner ikke hvordan Maradona ønsker å spille, har han sagt.

- Maradona har hatt klar stigning
Om Argentina vinner VM har onde tunger hevdet det vil være på tross av Maradona, mens det vil være på grunn av Maradona om de ryker ut tidlig.

STARTER SAMMEN PÅ TOPP MOT NIGERIA: Lionel Messi, Gonzalo Higuain og Carlos Tevez får alle sjansen, skal man tro rapportene fra Sør-Afrika. Foto: EPA/Cezaro de Luca / Leo La Valle
STARTER SAMMEN PÅ TOPP MOT NIGERIA: Lionel Messi, Gonzalo Higuain og Carlos Tevez får alle sjansen, skal man tro rapportene fra Sør-Afrika. Foto: EPA/Cezaro de Luca / Leo La Valle Vis mer

Terje Liverød har lite til overs for slike resonnementer.

- Jeg skjønner det ikke helt. Fra og med den siste kvalikkampen mot Uruguay har det vært klar stigning i kurven. Jeg synes Maradona har disponert laget veldig bra etter hvert, og tatt ut de riktige spillerne. Så de som sier slike ting er neppe veldig godt oppdatert, mener han.

Samtidig innser han at kampen mot Nigeria blir en test på om taktikeren Maradona har det som kreves eller ikke - særlig om han går for en trebackslinje med Heinze, Samuel og Demichelis.

- I treningskampen mot Tyskland (1-0-seier) spilte de enormt overbevisende med en backfirer. Spiller de med en trebackslinje mot Nigeria og mestrer det veldig bra, vil det være en bekreftelse på at han gjør ting riktigere enn skeptikerne mener. Men skulle det gå rett til helvete blir det gjerne en bekreftelse på det motsatte, tror Liverød.

SPRUDLER: Diego Maradona har vært i et lekent humør på treningene i Sør-Afrika. Her tar han oppstilling i mål og lar stjernene pepre stumpen sin med Jabulanien. Foto: AFP PHOTO / DANIEL GARCIA
SPRUDLER: Diego Maradona har vært i et lekent humør på treningene i Sør-Afrika. Her tar han oppstilling i mål og lar stjernene pepre stumpen sin med Jabulanien. Foto: AFP PHOTO / DANIEL GARCIA Vis mer

Gabriel Heinze forteller at stemningen i den argentinske troppen er så god som den kan være før alvoret tar til.

- Vi er pigge og skadefrie alle mann, og veldig motiverte for å komme i gang. Det vil dere få se på lørdag, sier han ifølge AP.