Maradona i respirator

En overdose kokain kan ha forårsaket hjerteanfall.

Diego Armando Maradona (43) var koblet til en respirator for å kunne puste, bekreftet sykehuset i den argentinske hovedstaden Buenos Aires i dag.

Ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau ble Maradona sent i går kveld rammet av hjerteanfall etter at han hadde tatt en overdose kokain. Han har også tidligere vært innlagt med hjerteproblemer som skyldes kokainmisbruk, het det i Ritzau-meldingen.

De internasjonale byråene Reuters og AFP nøyde seg med å fastslå at den argentinske legenden lenge har slitt med et narkotikaproblem. Ifølge Reuters ble han innlagt på grunn av hypertensjon eller det som vanligvis kalles høyt blodtrykk.

Farlig krise

Maradonas egen lege Alfredo Cahe sa at det vil ta en eller to dager før det blir klart hvor store sjanser Maradona har til å komme seg gjennom krisen. Cahe ville ikke kommentere spekulasjoner om at hjerteproblemene hang sammen med narkotikabruk.

Familie, venner og beundrere samlet seg i går kveld lokal tid ved Suizo-Argentina-klinikken i Buenos Aires, etter at nyheten om Maradonas hjerteproblemer hadde spredt seg.

- Diego, Argentina elsker deg, sto det på en plakat som en gråtende tilhenger bar på.

Maradona skal ha vært til stede på en fotballkamp på sin gamle klubb Boca Juniors stadion i den argentinske hovedstaden, før han brått brøt sammen. Han ble i hui og hast kjørt til Suizo-Argentina-klinikken med ambulanse, meldte Reuters.

«Guds hånd»

Maradona betraktes som en av tidenes fineste fotballspillere. Høydepunktet i hans karriere var trolig VM-seieren i 1986, dit Argentina kom etter at Maradona handset en ball i mål i kvartfinalen mot England - etter eget utsagn ikke med sin egen, men med «Guds hånd».

Han har fanatiske tilhengere verden over, etter at fotballentusiaster så langt unna som i Vietnam og på Island har sluttet seg til det de kaller «Maradona-kirken». Hans omtumlede liv og karriere er også beskrevet i en egen musikal.

I 1990 ble han suspendert etter at han hadde testet positivt for kokain i Italia. Siden januar 2000 har Maradona tilbrakt mye tid på Cuba, der han har gjort iherdige forsøk på å kvitte seg med narkotikamisbruket.

(NTB-Reuters-AFP)

  • Historien om Maradona: Guds føtter (Dagbladet.no, 9. november 2001)
I GÅR:</B> Maradona vinker til fansen før kampen mellom Boca Juniors og Nueva Chicago. Rett etter
1986: Maradona løfter VM-trofeet i Mexico City etter å ha driblet og skutt Argentina til gullet med egne bein og «Guds hånd».