Maradona på dødens venteværelse

Han var en gud for verdens fotballfrelste. Nå ber Diego Maradona (39) sjøl desperat til Gud, mens han kjemper for sitt liv - på en rusklinikk på Cuba.

- Jeg tror alltid jeg vil være den Maradona jeg er i dag, sa den argentinske fotballguden til Dagbladet i Spania i 1984. 16 år seinere har kokainen gjort den tidligere verdensstjerna til et vrak.

Ifølge leger som har undersøkt Maradona, fungerer bare 38 prosent av hjertet hans. Han har høyt blodtrykk og lider av depresjoner. Kutter han ikke ut narkotikamisbruket, vil han trolig dø. Maradona har lagt seg inn på en avvenningsklinikk i Cuba. Fotballhelten er fan av diktator Fidel Castro.

Ensom

Maradona ble født i et fattigstrøk utenfor Buenos Aires 30. oktober 1960, og spilte sin første fotballkamp i argentinsk førstedivisjon før han var fylt 16 år. I 1979 scoret han sitt første mål for landslaget. Under fotball-VM i Spania i 1982 la han verden for sine føtter. Samme året begynte han å spille for Barcelona.

Det var et meget eksklusivt intervju fotograf Geir Bølstad og jeg fikk med Diego Maradona på Nou Camp stadion i Barcelona i 1984. 23 år gammel var han verdens fremste fotballspiller.

Han var lite blasert, men omtalte seg sjøl som «Maradona». Egentlig virket kan som et ensomt menneske, tross suksessen. Han fortalte at han verken røykte eller drakk, og at han hadde stilt seg i spissen for en kampanje mot narkotikamisbruk. Han var ingen playboy, et typisk hjemmemenneske og glad i barn, sa han. Maradona gjorde det også klart at han var dypt kristen.

Da han samme år skrev kontrakt med italienske Napoli, ble han hyllet av titusener. To år seinere ble han verdensmester med Argentina og scoret det berømmelige vinnermålet mot England, «litt med hånda og litt med hjelp av Gud», som han sa.

Døden nær

Sjokket kom 17. mars 1991 da han testet positivt i en dopingkontroll og ble utestengt fra fotballen i 15 måneder. Derfra gikk det nedoverbakke. Han spilte i Spania, vendte tilbake til argentinsk 1. divisjon, ble trener og aktiv spiller igjen. Dopingryktene florerte.

Under fotball-VM i 1994 spilte han to kamper, før han igjen ble tatt for dopmisbruk og måtte forlate USA i unåde. På sin 37-årsdag spilte han sin siste fotballkamp.

I dag er han 25-30 kilo overvektig. Utseende og innvoller bærer preg av et hardt liv.

I Uruguay i januar gikk det riktig galt. Etter det som trolig var en overdose av kokain, ble Maradona lagt inn på sykehus. Seinere tester på en hjerteklinikk i Buenos Aires har slått fast at hjertefunksjonen er meget dårlig - på grunn av kokainmisbruket.

En hel argentinsk nasjon følger nå sin helt fra time til time, slik de har gjort det siden han slo igjennom som fotballspiller for mer enn 23 år siden. Ifølge legene står Maradona overfor sin livs kamp - med Guds og Fidel Castros hjelp.

SISTE VM:>/b> Maradona stoppes i sin siste kamp i VM 94.