Maradona utenfor livsfare

Fotballegenden Diego Maradona er fortsatt alvorlig syk, men 43-åringen skal nå være utenfor livsfare.

- Maradonas tilstand er blitt bedre, og i løpet av kort tid vil vi ta ham ut av respiratoren. Det er ingen fare for livet hans, fortalte en lege ved det cubanske sykehuset som tidligere har behandlet Maradona. Han uttalte seg til det tyske nyhetsbyrået DPA etter å ha snakket med Maradonas lege Alfredo Cahe på telefon.

Maradona har kjempet for livet på sykehus i Buenos Aires siden søndag, da han kollapset med store hjerte- og pusteproblemer, samt skyhøyt blodtrykk, etter å ha sett sin tidligere klubb Boca Juniors i aksjon.

Alfredo Cahe sier tilstanden til Maradona blir gradvis bedre, men han er fortsatt alvorlig syk og ligger koblet til respirator. Han har også lungebetennelse, noe som kompliserer behandlingen.

Kokainmisbruk

- Vi må vente 48 timer innen vi vet sikkert hvordan det går for ham. Vi vil ikke dra forhastede konklusjoner, men vi har sett tegn på at han blir bedre, sa en av legene som pleier Maradona til avisen Clarin.

- Prioriteten nå er å behandle lungene hans, som ble infisert da han svelget sitt eget oppkast søndag, sier en kilde til sportsavisen Ole.

- Når vi har infeksjonen under kontroll, er målet å koble ham fra respiratoren. Den prosessen vil ta en hel dag.

- Når oksygennivået i blodet hans er tilbake til det normale, vil legene ha ham delvis tilkoblet pustemaskinen og delvis la ham puste normalt. Dersom alt går i henhold til planen, vil de så koble ham fra respiratoren, sier kilden.

Maradonas glitrende fotballkarriere mellom 1975 og 1997 gjorde ham til en av verdens mest berømte idrettsmenn. De siste årene har imidlertid historiene om Maradona handlet om det meste fra ville fester, vektøkning og kokainmisbruk til kvinnehistorier og påstander om koblinger til den italienske mafiaen.

Hjertekapasitet

For fire år siden ble fotballegendens hjertekapasitet målt. Da hadde Maradona mistet 62 prosent, som innebærer at hans hjerte tåler langt mindre enn hans alder skulle tilsi.

Da fikk han klar beskjed fra Alfredo Cahe og andre leger at han måtte legge om kostholdet og livsstilen radikalt. Det har han tydeligvis ikke maktet.

Siden 2000 har Maradona vært til behandling på en klinikk på Cuba, hvor han har fått hjelp mot narkotikaavhengighet. Forrige måned ankom han hjemlandet for første gang på over et år.

Selv om han har holdt seg unna søkelyset på Cuba, sier rapportene at han har mesket seg med et liv bestående av golf, champagne og argentinsk grillmat.

- Han spiste biff her nesten hver eneste dag, sier kjøkkensjefen på Maradonas favorittrestaurant «Parradilla».

- Han var alltid her til stengetid. Han drakk champagne, sier dørvakten på samme sted.

Familien

Maradonas familie har tatt seg svært nær av ryktene om at Maradona tok en overdose kokain før han kollapset. Legene som behandler ham har vært meget forsiktige med å gi ut informasjon.

Men med de siste uttalelsene er det tent et lite håp hos VM-stjernens familie og de hundretalls fans som våker utenfor Clinic Suize Argentino, der Maradona ligger.

Talsmannen for La Pradera-klinikken i Cuba, som fortalte DPA at Maradona er utenfor livsfare, sa også at den tidligere fotballstjernen vil reise tilbake til Cuba så snart han er frisk nok.

KUNSTNER: Verden husker Maradona som en ballkunstner. Her i aksjon i Boston 22. juni 1994.