SMART: Joachim Löw og Tysklands smarte angrepsspill satte en stopper for et lekent Argentina, skriver Esten O. Sæther. Foto: AFP
SMART: Joachim Löw og Tysklands smarte angrepsspill satte en stopper for et lekent Argentina, skriver Esten O. Sæther. Foto: AFPVis mer

Maradonia forble en drøm

Kyss, klapp og klem holdt ikke mot tyskernes smarte angrepsspill.

||| SELV om Maradonas elskede Argentina ble feid av banen av Tyskland, endrer ikke 0 - 4 alt. Verdens beste fotballspiller har fortsatt gjort en god jobb med laget sitt. Hans boblende kjærlige måte å lede spillerne på forblir uansett et fint minne fra VM 2010, men selve fotballsynet holdt ikke helt inn.

I denne kvartfinalen var det individuell lek mot kollektiv angrepsfotball, og akkurat der ble den høyst personlige Maradona feid av banen av en trenerkollega som han knapt hadde giddet å leke med i en vanlige five-a-side.

Der Maradona som spiller gjorde hver fotballbane om til sitt eget Maradonia, er ennå ikke hans utpekte etterfølger Messi av samme kaliber. Ingen blir vel det. Fotball krever mer samspill, så lik det eller ikke:

•• Denne gangen var det de smarteste som vant.

DET som så ganske greit ut fra og med Argentinas åpningskamp mot Nigeria, ble til slutt avslørt. Det var da Maradona definerte hvordan han og medhjelperne ønsket at argentinerne; les Lionel Messi, skulle spille angrep:

- Så lenge han har det moro med ballen, blir det gøy for oss også, sa Maradona.

Mang en fotballspiller kunne nok ha tenkt at treneren sin sa noe sånt, men med Messi virket det ikke engang dumt. Argentina har spilt mye fin angrepsfotball basert på individuell frihet i denne turneringen. Problemet blir at en slik tenkning til slutt stanger hodet i sin egen begrensning.

Som argentinerne mot tyskerne i denne kampen.

DER kom Messi og de fleste andre helst en og en og møtte motstandere som både forsvarte seg kollektivt og som angrep på samme vis. At det siste ble drepende for argentinerne, var ikke så overraskende. Et lag som lar flere av spissene sine slippe defensive oppgaver, er dømt til å få problemer. Ikke minst fordi den argentinske forrsvarsfireren aldri har holdt defensiv verdensklasse.

Da er det offensive sammenbruddet mer spennende. Det var der Maradona tilsynelatende hadde skapt noe nytt til dette mesterskapet etter å ha brukt våren til å vinne Lionel Messis fortrolighet.

SEINEST i kvalfiseringskampene sist høst sleit Argentina med å få til det offensive spillet rundt Messi. Han hadde stadig nye medspillere og Maradona testet flere ulike spilloppleggere.

Det store problemet var kanskje likevel bruken av Messi selv. Eller som Cesar Menotti, en av argentinsk fotball største sønner sa det mens hjemmepublikummet klaget over at Barcelona-stjernen slett ikke spilte opp til forventningene på landslaget:

- Husk at det ikke er Messi som styrer spillet hos Barcelona. Det er det Iniesta, Xavi eller Toure som gjør. Messi er spilleren som fullfører bevegelsene sa Menotti:

- I Argentina fordres det at han skal styre spillet, skape sjansene og også score på dem. Han skal gjøre alt, men ender kun opp med å løpe etter ballen. I Barcelona spiller Messi, hos Argentina løper han.

GROVT SETT var det dette som skjedde igjen mot Tyskland. Der tyskerne kom i sine avtalte bevegelser rundt den fabelaktige angrepsdirigenten Bastian Scweinsteiger og hadde fordelen av å kunne slå blindt med få tousch, prøvde Messi å få i gang spontane kombinasjoner som følge av sin egen ballføring.

Før i VM har dette fungert bra med ham og Carlos Tevez, men nå så plutselig paret ut som en tilfeldig suksess. Denne måten å tenke angrepsfotball på ble for anledningen fullstendig avkledd.

FOR i den aller beste fotballen må det løpes mye av mange for å skape godt angrepsspill.

Typisk nok står hele sju tyskere foran første argentiner på lista over tilbakelagt distanse gjennom VM. Også her er Lionel Messi trenerens beste mann, men selv denne plasseringen viser en grunnleggende svakhet målt mot spisser av samme kvalitet. Med bare tretti minutters mindre spilletid har for eksempel Messi løpt over 11 kilometer kortere enn Diego Forlan i løpet av VM. Selv om han altså muligens har tatt på seg for store arbeidsoppgaver, når Messi ikke opp mot arbeidskapasiteten til turneringens beste spiss.

Akkurat den tittelen kommer sikkert Forlan til å måtte slåss om med Miroslav Klose. Løpsmønsteret til den tyske veteranen er enda et eksempel på hvordan samtidige smarte angrepsbevegelser gir suksess. Det er Klose som vanligvis i avtalte motløp gir plass for de tyske gjennombruddsbevegeølsene. Mot Argentina ble det etter hvert så enkelt at han i stedet kunne kose seg i boksen som ren avslutter.

LENGE før slutt hadde argentinerne gitt opp. Det ble aldri opprettet noe nytt Maradonia i Sør-Afrika.

Maradona står for mye bra medmenneskelighet som trener, og har gjort dette til et varmere og gladere mesterskap. Men der stopper også magien.

Treneren Maradona kan ikke la arveprinsen sin gjøre alt alene. Det klarer ingen som vil vinne i fotball.