RASKEST I EUROPA: Sondre Nordstad Moen har hatt et suksessfullt år, hvor han har blitt europas raskeste i maratonløp og tok norsk rekord på halvmaraton. Foto: Jon Olav Nesvold
RASKEST I EUROPA: Sondre Nordstad Moen har hatt et suksessfullt år, hvor han har blitt europas raskeste i maratonløp og tok norsk rekord på halvmaraton. Foto: Jon Olav NesvoldVis mer

Sondre Nordstad Moen maraton

Maraton-stjerna er bosatt i Kenya store deler av året: - Han lever veldig spartansk

Sondre Nordstad Moen har tatt rekord etter rekord så langt i 2017. Jack Waitz mener en stor grunn til suksessen er livsstilen til løperen.

(Dagbladet): Året til Sondre Nordstad Moen (26) kan kort oppsummeres slik: Mannen har tatt rekorder.

Først slettet han norgesrekorden til Geir Kvernmo på maraton, deretter tok han nok en Kvernmo-rekord, men på halvmaraton, og nå er han den raskeste europeisk-fødte maratonløperen noensinne.

Den rekorden tok han på Fukuoka Maraton i Japan, og knuste store profiler som Bedan Karoki, Yemane Tsegay (VM-sølv 2005) og Stephen Kiprotich (OL-gull i 2012 og VM-gull i 2013).

Disse merittene har Nordstad Moen skaffet seg i år:

- Ekstrem

Jack Waitz, idrettstrener og tidligere trener og ektemann til den avdøde løperen Grete Waitz, har fulgt Nordstad Moen lenge i sportsklubben Vidar.

- Jeg har vist hele tiden at han har et veldig stort potensial. Man så det allerede for mange år siden da han var 23. Da vant han gull på 10.000 meter i junior-EM i Ostrava og satte personlig rekord, men fikk etterpå en lei skade som forsinket det hele.

- Nå har han fått full uttelling for all trening som er lagt ned. Han har noe ekstra mentalt. Det er bare fullt fokus på løping, ikke noe annet. Og han er i stand til å gjøre det, han ofrer alt som skal til for å bli best mulig, sier Waitz til Dagbladet.

Jann Post, NRKs friidrettskommentator, er helt sjokkert over prestasjonene til Nordstad Moen.

- Utviklingen hans det siste året er ekstrem og forbløffer en hel løpeverden. Jeg ser ingen grunn til at utviklingen skal stoppe nå i en alder av 26 år, sier Post til Dagbladet.

Afrikansk dominans

Sondre Nordstad Moen bytta klubb fra Strindheim til SK Vidar i 2008. Fram til nå har han trent på egen hånd. Nå bor Nordstad Moen deler av året i Kenya og har en italiensk trener som heter Renato Canova.

- Det er kanskje en av de beste trenerne i friidrettsverdenen. Han er veldig god på å få folk til å presse seg, få deg til å gjøre mye mer enn det du trodde du kunne gjøre, sier Waitz om den italienske treneren.

Jann Post er overbevist om at dersom Nordstad Moen fortsetter med livsstilen han har nå, vil han nå langt. Han begrunner svaret med å trekke inn den imponerende prestasjonen i Fukuoka Marathon i helga som var.

- Den avslutningen på rekordløpet var så bra at det tyder på at han har mer å gå på. Han løp nesten i verdensrekordfart fra 30 km og inn. Orker han å leve like dedikert de neste årene kan han sjokkere igjen, kommenterer Post.

Waitz mener at bosituasjonen i Kenya er fordelaktig for treninga.

- Det krever en veldig sterk mental styrke å trene så mye aleine. Løpinga er i fullt fokus for han.

- Han lever som en kenyaner store deler av året, han flytta ned dit for å trene. Det er ikke sånn som med kenyanerne som løper for å komme ut av fattigdom. Sondre flytta dit for å leve som dem. Han lever veldig spartansk, trener veldig mye aleine, og det styrker den mentale biten. Det er bare fokus på treninga, sier Waitz.

- Hvor betydningsfull er prestasjonene til Nordstad Moen for Friidretts-Norge og Idretts-Norge nå?

- Jeg tror det betyr veldig mye for idrettsverdenen, og viser at det er mulig. Vest-Europa har nærmest gitt opp å konkurrere i langdistanse fordi det er så afrikansk dominans, sier Waitz.

- Jeg har alltid ment at hvis du fikk nordmennene til å gjøre det samme arbeidet som kenyanerne gjør, så vil vi få like gode resultater. Det er reelle muligheter for å posisjonere oss i toppen. Det er ikke bare afrikanere som kan løpe fort, det beviser Nordstad Moen, legger han til.

Jann Post er enig med Waitz.

- Sondre viser at alt er mulig hvis man vil nok. Det bør andre løpere i Norge og resten av den vestlige verden la seg inspirere av. Det handler om å gjøre den jobben som kreves, sier Post.

- Skikkelig jafs

2017 har virkelig vært Nordstad Moens år. Han deltar i flere langdistansekonkurranser. Fra ung alder har han konkurrert i 5000 meter og 10.000 meter. Nå deltar han også på halvmaraton og maratonløp.

- Det har virkelig begynt å løsne for han. Han løp halvmaraton tidligere i høst og tok norsk rekord, noe som var helt sjokkerende.

- Dersom alt går som det skal og han unngår skader, så har vi en stor favoritt inn mot EM i Berlin i august og VM i halvmaraton i mars. Han kan levere godt innen flere lengder, men er ganske fersk på maraton, sier Waitz.

Nå er Nordstad Moen den raskeste europeiske deltakeren i maraton, så det tyder på at han begynner å bli dreven innenfor den grena også. Waitz mener i likhet med Post at han kan nå langt.

- Det jeg har fått av rapporter tilsier at han har mye mer inne, det så vi på løpet i helga også, etter 30 km løp han på verdensnivå. Det var helt overraskende. Det gikk så fort, det var et skikkelig jafs, kommenterer Waitz.

- Hvor stort forbedringspotensial har han på tid?

- Det er umulig å si. Nei, jeg tør nesten ikke tenke på hva han kan utrette. Han kan virkelig bli en av de store gutta dersom han holder seg skadefri og fortsetter å trene og ha et slikt fokus som han har nå, avslutter Waitz.