Maratonjenta skaper storm i OL-byen

Åtteåring løp 356 mil på 55 dager.

(Dagbladet.no) Søndag løp lille Zhang Huimin (8) inn i Beijing. Da hadde hun løpt 3560 kilometer - på bare 55 dager.

Det er nesten hele Kina på tvers og over en maraton hver dag.

Den vesle jenta - 20 kilo tung og 125 centimeter høy - skaper nå storm i landet som skal arrangere OL neste sommer.

- Å gjennomføre noe sånt er ekstremt tøft selv for en voksen person. Slik løping vil definitivt skade henne, sier skoleidrettsdirektør Liu Hong til China Daily.

Fulgte etter på moped

Tusenvis av ungdommer i Kina har trent hardt i mange år - flere helt siden de var så unge som Zhang - med mål om å delta i Beijing-OL. Myndighetene har opprettet programmer for å få fram verdens beste stupere, turnere og løpere, skriver Washington Post.

Nasjonalfølelsen er stor i Kina og nedtellingen til OL har startet for lengst.

Men å nå mener både idrettseksperter, og stadig flere vanlige kinesere, at løpingen til åtteåringen Zhang er lang over kanten.

KINA PÅ TVERS: Lille Zhang Huimin (8) løp nesten hele Kina på tvers i løpet av 55 dager. Faren Zhang Jianmin var også med - på moped. Foto: REUTERS
KINA PÅ TVERS: Lille Zhang Huimin (8) løp nesten hele Kina på tvers i løpet av 55 dager. Faren Zhang Jianmin var også med - på moped. Foto: REUTERS Vis mer

Flere ganger ble faren til jenta - som fulgte henne på moped - konfrontert av opprørte folk, som mente han måtte stoppe datteren. Så stor ble pågangen at han valgte å slå av mobiltelefonen, for å slippe unna kritikken.

Målet er OL-gull

Faren Zhang Jianmin er nemlig stolt over løpet til datteren, og sier at hun bare to ganger i løpet av de 356 milene satt bakpå mopeden - på grunn av vanskelige veier.

Selv om det bare er farens ord som kan bekrefte at hun virkelig løp så langt som han hevder, har store deler av løpet blitt dekket av lokal presse. Løpet ble gjennomført med hjelp av flere sponsorer.

Faren sier at jenta har løpt tre kilometer daglig siden hun var tre år og over 20 kilometer daglig siden hun var sju. Målsettingen hans for henne er at hun skal vinne OL-gull i 2016 - da vil hun være 16 år gammel.

På spørsmål fra kinesiske reportere sier jenta at løpingen gjør henne glad. Og:

- Jeg har lyst til å bli en mester, jeg også.

- Verdt å betale prisen

Maratonjenta skaper storm i OL-byen

Faren legger ikke skjul på at han kjørte henne hardt i løpet av de nesten to månedene på veien. De sto opp klokka halv tre på natta - og hun løp i stykker 20 par sko.

- Hun trosset blemmer på beina og forkjølelse. Hvordan kan dette beskrives som ekte OL-ånd, sier skoleidrettsdirektør Liu Hong.

Aviskommentatorer anklager nå faren for å utnytte datteren for selv å få oppmerksomhet.

- Hun er altfor ung. Hvor kaldt hjerte kan faren ha? spør en kommentator fra Suzhou.

Faren - en forretningsmann - hevder at han ikke har som mål å tjene penger på datteren.

- Hun elsker å løpe. Jeg har ikke tvunget henne til noen ting. Det er verdt å betale denne prisen og ofre det hun ofrer for landets ære, sier Zhang Jianmin ifølge Reuters.

Han og kona er separert - og hovedgrunnen skal være uenighet om hans trening av datteren.

Maratonjenta skaper storm i OL-byen
FAREN KAN LØPE HAN OGSÅ: Her, kanskje bare for fotografene, løper faren Zhang Jianmin sammen med datteren.
STOR OPPMERKSOMHET: Åtteåringen har fått stor oppmerksomhet i Kina. Her sitter hun på skuldrene til broren Zhang Di.