Marcus Grönholm

Marcus Grönholm (35) var den store stjernen i rallysirkuset inntil Petter Solberg stjal tronen hans i fjor. Nå vil han ha den tilbake.

Verdensmesteren fra 2000 og 2002 var den store favoritten før fjorårets sesong - men finnen måtte bryte i sju av de 14 VM-rundene, og havnet på en 6. plass totalt med sin Peugeot 206 WRC.

I år stiller Grönholm i en splitter ny 307 WRC, en bil som mange rallyeksperter mener vil bli årets beste, og igjen gi den franske bilfabrikanten det forspranget de tidligere hadde med 206. En bil som ga Grönholm to VM-titler på bare fire fulle sesonger i rally-VM.

Men Marcus Grönholms vei til toppen har vært lang: Han sleit lenge i skyggen av andre finske førere, og i løpet av tiårsperioden 1989- 98 kjørte han bare 25 VM-løp for forskjellige fabrikanter. Men foran 99-sesongen hadde han tilbud fra fire forskjelle rallyteam.

Inntil 1996 livnærte Grönholm seg som bonde, men han er oppvokst med motorsport. Pappa Ulf var en av de beste rallyførerne på nasjonalt nivå på 70-tallet. Marcus satset først på motocross, men måtte slutte på grunn av en kneskade.

Som fører kjennestegnes Grönholm ved at han hele tida kjører helt på grensa av det han og bilen tåler. Det betyr at han nærmest er uslåelig i perioder, men også at han ofte ender opp med å bryte.

De største kritikerne til Grönholm hevder at han ikke har motivasjonen som skal til for å vinne igjen. At han rett og slett gir opp for tidlig når motgangen kommer.

Men som utfordrer i en ny og rå bil er nok Marcus Grönholm innstilt på å vise at han fortsatt er kongen av rally.

VIL TIL TOPPS: Finske Marcus Grönholm vant Rally-VM i 2002, og vil gjerne helt til topps igjen. Sannum
RUNDT SVINGEN: I denne Peugot 307'en skal Grönholm gjenerobre rallytronen.